Π.Ο.Θ.Σ. - ΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ

Φάνης Μαλκίδης. Θρακικός Ελληνισμός. Ιστορική ταυτότητα και γενοκτονία

Φάνης Μαλκίδης
Θρακικός Ελληνισμός. Ιστορική ταυτότητα και γενοκτονία

Δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και αγγλικά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και του Θρακικού Περιοδικού Ενδοχώρα. Θράκη-Αύγουστος 2009

Είναι διαπιστωμένο πλέον ότι ο Θρακικός Ελληνισμός και γενικότερα ο Ελληνισμός του Πόντου, της Μικράς Ασίας- Ιωνίας, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, παρότι έπαιξε σημαντικότατο αν όχι κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού λαού, αμέσως μετά την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο, μπήκε στο περιθώριο.
Η μεταπολίτευση άνοιξε έναν άλλο κύκλο ο οποίος όμως, κατά τη γνώμη μας, ήταν πολύ περιορισμένος πολιτισμικά και πολιτικά. Οι Θρακιώτες είχαν επιπλέον λόγους για να αναδείξουν και τα υπόλοιπα κομμάτια της ιστορίας τους, αφού μία σειρά από αιτίες δεν άφηναν το Θρακικό πολιτισμό να αναπνεύσει. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι μουσουλμανικές μειονότητες, η μετανάστευση της δεκαετίας του 1960 προς τη δυτική Ευρώπη -κυρίως προς την τότε δυτική Γερμανία- αλλά και προς το εσωτερικό της Ελλάδας, δημιούργησαν καταστάσεις ασφυξίας. Η Θρακική παράδοση και ιστορία περιοριζόταν σε δύο- τρεις χορούς και τραγούδια, και η Θράκη ήταν γνωστή ως τόπος εξορίας για ανεπιθύμητους δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς. Η πολιτική αυτή ήθελε τη Θράκη παραμεθόρια περιοχή, τόπο συνόρων και εξορίας. Το «θα σε στείλω στον Έβρο» πέρασε από τον κινηματογράφο μέχρι τη λογοτεχνία.
Αυτός ο κύκλος συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν οι Θρακιώτες, κατανόησαν ότι δεν μπορούσε να κινηθεί ένας σύγχρονος άνθρωπος μόνο με ένα μικρό μέρος του πολιτισμού τους και Θρακιώτες πέρασαν στο στάδιο της αυτογνωσίας στις αρχές του 1990, όταν διοργάνωσαν τα πρώτα παγκόσμια συνέδρια, τα οποία εκτός των άλλων ανέδειξαν πτυχές του μαζικού διωγμού των προγόνων τους. Στη συνέχεια αποφάσισαν την θέσπιση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, μέρος της Γενοκτονίας των Ελλήνων.
Το βιβλίο αποτελεί μία σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην ιστορική ταυτότητα του Θρακικού Ελληνισμού, επικεντρώνοντας την ανάλυση στη γενοκτονία και τελικά στην εκδίωξη των Ελλήνων. Αποτελεί επίσης μία συμβολή στην προσπάθεια ανάδειξης του Θρακικού Ελληνισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και στην τεκμηρίωση της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες.

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Σε ένα κόσμο που έφυγε αλλά δε χάθηκε

Σε ένα κόσμο που έφυγε αλλά δε χάθηκε
Πρόλογος του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριου Χατζόπουλου στο βιβλίο του Θ. Μαλκίδη «Θρακικός Ελληνισμός. Ιστορική ταυτότητα και γενοκτονία». Έκδοση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων- Περιοδικού Ενδοχώρα. Αύγουστος 2009.

Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε σήμερα στο Θρακικό Ελληνισμό και ιδιαίτερα στους νέους μας τα αδιάψευστα εκείνα ιστορικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να γνωρίσουν την ιστορία του παππού και της γιαγιάς από τις αλησμόνητες πατρίδες,

Ο συγγραφέας του, Θεοφάνης Μαλκίδης επιδιώκει να συμβάλλει στην μελέτη του παρελθόντος της Θράκης με αριστοτεχνικό τρόπο προσφέροντας τη δυνατότητα στους νεοέλληνες να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τα δύσκολα χρόνια του Θρακικού Ελληνισμού στο ξεκίνημα του 20 αιώνα μέχρι και το 1922-1923, αφού ως γνωστό «τα γραπτά μένουν» και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ( Π.Ο.Θ.Σ.) με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού , απέναντι στην ιστορία της Θράκης μας, εμπιστεύτηκε τον Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος μετά από βιβλιογραφικές έρευνες σε σχετικές πηγές έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους Έλληνες την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ταυτότητα και τη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.

Το έργο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αφού κατά την άποψη μας εκπληρώνει ιερό χρέος προς ένα κόσμο που έφυγε αλλά δεν χάθηκε και επί πλέον ότι θα αποτελέσει όργανο μελέτης και έρευνας αλλά και αφορμή ώστε οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να πορευθούν με συνείδηση στο παγκοσμιοποιημένο αύριο

Θεοφάνη Μαλκίδη ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. σε ευχαριστούν από καρδιάς. Ευχαριστίες και στη διοίκηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΧΑΡΙΛΑΟΥ Κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ για τη συμπαράστασή του.