ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

 

Εγγραφο Νο……………. Θεσσαλονίκη ……………………

 

Κύριο

Ιωάννη Κουκιάδη

Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής

Του Α! Παγκοσμίου Συνεδρίου του

Προσφυγικού Ελληνισμού

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

---------------------------------------------------

Κύριε Πρόεδρε,

Όταν πρωτοκληθήκαμε, με το από 03,07,2008 έγγραφο του ΠΑΣΠΕ μετά την αποτυχημένη συνάντηση όλων μας με τον ευρωβουλευτή κ. Γκλαβάκη, εξ αιτίας των διαφορετικών θέσεων των εκπροσώπων του Ποντιακού Ελληνισμού στο θέμα της γενοκτονίας με τους υπόλοιπους φορείς, για να συμμετάσχουμε στην οργάνωση και την πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού, με θέμα « τα φλέγοντα θέματα της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στη Τουρκία » με σκοπό να ενημερώσουμε τις Βρυξέλλες, πιστέψαμε ότι πρόθεση όλων μας ήταν να συζητήσουμε και να αναδείξουμε την μια και μοναδική γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής., όπως και ο κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης ,πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. υποστήριξε προφορικά, τονίζοντας πως αν θέλουμε να πάμε ενωμένοι, θα πρέπει να αναδείξουμε τη μια και μοναδική γενοκτονία και να θεωρηθούμε όσοι συμμετέχουμε ισότιμοι και ομότιμοι.

Με το πνεύμα αυτό, εμείς, αρχίσαμε να συζητάμε μέχρι και την προτελευταία συνάντηση μας, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε, τα όποια προβλήματα προέκυπταν από τις θέσεις του κάθε φορέα. Μετά την πρόταση που έγινε αποδεκτή από όλους να υποβάλουμε προτάσεις για τι είδους συνέδριο επιδιώκουμε, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσετε την από 4 Δεκεμβρίου 2008 επιστολή σας.

Μελετώντας την με προσοχή, παράλληλα με τις προτάσεις των υπολοίπων φορέων που συμμετέχουν, να σημειώσετε ότι η θέση μας από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μας ,αλλά και όπως προκύπτει και από την επιστολή με τις προτάσεις μας, είναι ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές. διαπιστώσαμε ότι ειδικά οι εκπρόσωποι των ποντιακών οργανώσεων κάθε άλλο παρά στην ανάδειξη της μίας και μοναδικής γενοκτονίας στοχεύουν, αφού εμμέσως πλην σαφώς δεν τους ενδιαφέρει τίποτε περισσότερο από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και τους Ποντιόφωνους, βλέπε και επιστολή κυρίου Χαράλαμπου Τσακιρίδη που είναι άκρως υποτιμητική, όπως και στη δική σας εισήγηση κύριε πρόεδρε γράφεται « οι εκκαθαρίσεις Ποντίων και λοιπών Ελλήνων 1914-1924» .

Η εμμονή των Ποντιακών φορέων στο να προβάλλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία σήμερα, στοχεύει κάπου αλλού, μακάρι να είναι λάθος η εκτίμησή μας, επιβεβαιώνει όμως του λόγου μας το αληθές και δηλώνουμε ότι δεν πρέπει να είναι θεματολογία του παρόντος συνεδρίου αλλά του επομένου αφού θα υπάρχει συνέχεια αυτού του συνεδρίου. Πιστεύουμε ακράδαντα πως αν κατορθώσουμε να αποδείξουμε, και μπορούμε αρκεί να το θελήσουμε όλοι μας, ότι η γενοκτονία ήταν έγκλημα κατά του Ελληνικού γένους και κατ’ επέκταση και κατά της ανθρωπότητας και όχι μεμονωμένα κατά των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Θρακών, .υποστηρίζουμε πως αν το πετύχουμε αυτό, τότε και μόνον θα έχουμε τη δυνατότητα να αναγκάσουμε την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας έτσι το παρελθόν της και σίγουρα πολύ πιο εύκολα θα ακολουθήσουν όλα τα άλλα. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η ίδια. Την ίδια γλώσσα να χρησιμοποιήσουμε και εμείς..

Για να μην σας κουράζουμε περισσότερο, υπογραμμίζουμε το δια ταύτα.

- Συμμετείχαμε στις προπαρασκευαστικές διεργασίες του συνεδρίου αυτού, όχι για να προβάλουμε το εγώ μας όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της 20,01,2009 αλλά για να εργαστούμε και να υποστηρίξουμε το όλοι μαζί. Και ακόμη

- Με τις προτάσεις μας που καταθέσαμε καθώς και με την προφορική τους διατύπωση δεν υποβάλλαμε προσβλητικές απαιτήσεις όπως διατυπώθηκε από πλευράς ποντίων

- Για το από πού ξεκίνησε η γενοκτονία και πότε δεν το υποστηρίζουμε μόνο εμείς σαν ΠΟΘΣ και σαν Θρακικός Ελληνισμός αλλά η ίδια η ιστορία.

- Τέλος επαναλαμβάνουμε και πάλι τη θέση μας : Επιθυμούμε ένα παγκόσμιο συνέδριο που θα αναδείξει τη ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, άλλως κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε εθνικές μειονότητες μέσα στην ίδια μας την πατρίδα

- Επιθυμούμε ένα συνέδριο που θα περιλαμβάνει, θα καταγράψει θα αποτυπώσει, θα τεκμηριώσει και θα παρουσιάσει τα διαδραματισθέντα γεγονότα κατά τη χρονική περίοδο, από την εμφάνιση των Νεότουρκων μέχρι και την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης, σε βάρος του Ελληνικού γένους και όχι σε εθνοτικές ομάδες, όπως επισημάνθηκε πιο πάνω, με θεματικές ενότητες που αρκετές από αυτές αναφέρονται στην εισήγηση σας, και όποιες άλλες κατατεθιούν αναφορικά με τη γενοκτονία.

- Η Απόφαση αυτή του Διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας επαναδιατυπώνει τις ξεκάθαρες θέσεις μας, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς υστεροβουλία και συμβάλλει στην κατεύθυνση του όλοι μαζί.

- Και τέλος όπως αντιλαμβανόμαστε επειδή δεν διαβλέπουμε άλλη προοπτική δεν απομένει παρά να αποχωρήσουμε και να ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις προσπάθειες των υπολοίπων.


Για το Δ.Σ. της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Ελένη Γκαιτατζή

 

 

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ

ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

(Π.Ο.Θ.Σ)                          (Ο.Π.Σ.Ε.)

Θες/νίκη - Αθήνα Α.Π. 001/04.08.2010

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Προς την

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

«Τρεις Γενοκτονίες μία στρατηγική»

Πολυτεχνείου 6 1ος όροφος

104 33 ΑΘΗΝΑ

---------------------------------------------

Κύριοι,

Όταν ενημερωθήκαμε για την οργάνωση και πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού, δηλώσαμε απερίφραστα τη συμμετοχή μας, με τη βασική προϋπόθεση ότι θα συμμετείχαμε ως ισότιμα και ομότιμα μέλη στην οργανωτική του επιτροπή.

Με την πάροδο του χρόνου και ειδικά μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η «οργανωτική επιτροπή» χωρίς αριθμό και ημερομηνία και υπογράφεται από τους

Δρ.Παυλίδης Αντώνιος Δρ.Χαριτίδου Γεωργία Δρ. Μυστακίδου Λιάνα

Πρόερος Γεν. Γραμματέας Υπεύθυνη τύπου

εκπλαγήκαμε αφού διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε εκτός και ούτε καν ερωτηθήκαμε για τη δημιουργία και έγκριση της.

Άλλωστε μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή, το κείμενο της ανακοίνωσης σας διαπιστώσαμε πως ανήκουμε στις; Εθνικοτοπικές εκείνες ομάδες, των οποίων ζητάτε τη συμπαράσταση τους προκειμένου να δημιουργήσετε πλουραλισμό συμμετοχών, και ακόμη ότι στις προθέσεις σας δεν είναι να αναδείξετε τη μία και μοναδική γενοκτονία του ΕΛΛΗΝΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, παρά μόνο τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σας δηλώνουμε και πάλι ότι η θέση μας ήταν ξεκάθαρη ευθύς εξ αρχής και ότι οι μεθοδεύσεις τις οποίες μετέρχεστε δεν συνάδουν με το ύφος, το κύρος ,και με τις αρχές και ιδέες μας στο θέμα της γενοκτονίας.

Τα ανωτέρω συζητήθηκαν και τηλεφωνικά από τους προέδρους μας με τον κ. Παυλίδη, υποβλήθηκαν γραπτώς και απάντηση δεν λάβαμε μέχρι σήμερα.

Δηλώνουμε απερίφραστα προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε υπέρ της μιας και μοναδικής γενοκτονίας του Ελληνικού γένους που υπέστη από τις Τουρκικές ορδές και όχι των μεμονωμένων

Επειδή διαπιστώνουμε εμπαιγμό και απαξίωση σας κάνουμε γνωστό ότι αποχωρούμε οριστικά και αμετάκλητα από το υπό οργάνωση συνέδριο σας και του λοιπού σας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ να κάνετε χρήση των επωνυμιών μας, στις δημόσιες σχέσεις σας και με οποιοδήποτε φορέα προκειμένου να επιτύχετε την όποια πρόσκτηση ωφελημάτων

 

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.. Για το Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.

Ελ. Θ.Χατζόπουλος /Πρόεδρος Α.Λαγοδήμος/Πρόεδρος