ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Θεσσαλονίκη 2008-07-03

Α.Π. 265/08/

 

Κυρία

Ντόρα Μπακογιάννη

Υπουργό Εξωτερικών

ΑΘΗΝΑ

=====================

Κυρία Υπουργός,

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, δεν εμφορείται από εθνικιστικές τάσεις, αλλά είναι ένθερμος υποστηρικτής της φιλίας μεταξύ των λαών και προπαντός μεταξύ των Χριστιανών και Μουσουλμάνων Ελλήνων υπηκόων που διαμένουν στη Θράκη υποστηρίζοντας ότι « οι λαοί ευτυχούν με ειρήνη ενώ με την έχθρα πληθαίνουν οι θρήνοι»

Για το λόγο αυτό θα ήθελε να υποβάλει την έντονη διαμαρτυρία της για τη συνέντευξη τύπου του κ. Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, προξένου της Τουρκίας στο προξενείο της Κομοτηνής, που δημοσίευσε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στις 08.06. 2008 ( σελίδα 30 ) για τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που περιείχε.

Συγκεκριμένα ο κ. Πρόξενος μιλάει για καταπίεση και προσφερόμενη ελλιπή παιδεία της Ελλάδας προς την μουσουλμανική μειονότητα, δηλώνει δε ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τους ψευδομουφτήδες αγνοώντας τους διορισμένους, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται και δεν διορίζεται.

Προφανώς παραβιάζει βάναυσα την αλήθεια καθώς και τη νοημοσύνη μας παραβλέποντας ηθελημένα ότι το Τουρκικό Προξενείο είναι εκείνο που ασκεί έντονη καταπίεση στους Πομάκους και στους Ρόμ για να προσδιορίζονται ως τουρκογενείς, ότι το Ελληνικό Κράτος επιτρέπει την είσοδο στα Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. της χώρας στους μουσουλμανόπαιδες με ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση εις βάρος των υπολοίπων καίτοι δεν γνωρίζουν καλά την Ελληνική γλώσσα αφού μέχρι το 8ο έτος της ηλικίας τους διδάσκονται την Αραβική για να μελετούν το κοράνι, την Τουρκική αφού φοιτούν αποκλειστικά σε μειονοτικά σχολεία, την Αγγλική και τέλος την Ελληνική

Τι έχει να υποστηρίξει ο κύριος Πρόξενος για την ουσιαστική εκμηδένιση του Ελληνικού στοιχείου στην Ιμβρο και την Τένεδο και για την παρέμβαση της Τουρκικής πολιτείας δια μέσου του νομάρχου της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την εκλογή του Πατριάρχου, στον οποίο υποβάλλεται τριπλή υποψηφιότητα προς έγκριση ;

Πιστεύουμε ότι το σύνολο των δηλώσεων του κ. Προξένου ενισχύει τις επεκτατικές τάσεις της Άγκυρας και συγχρόνως παραβιάζει τους κανόνες της διεθνούς διπλωματικής πρακτικής και την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία και ότι αυτές αποτελούν υπέρβαση δικαιωμάτων του θεσμικού του ρόλου.

Παρακαλούμε, κυρία Υπουργός, να δεχθείτε τους θερμούς μας χαιρετισμούς καθώς και τις ευχές μας για την ευόδωση του τόσο δύσκολου Εθνικού έργου που επιτελείτε.

Για το Δ.Σ. της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Ελένη Γκαιτατζή