ΕΚΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

Κυρίες και κύριοι, για όσους δε γνωρίζουν, η Πανελλήνια ομοσπονδία Θρακικών σωματείων πρωτοιδρύθηκε το 1930 με την απόφαση 2187 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την επωνυμία "Πανελλήνια Ένωση Θρακών".…………………………………………
Την εποχή εκείνη ασχολούνταν με τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες της Θράκης μας, όπως αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις, ανταλλάξιμη περιουσία. Στη διάρκεια της γερμανο-βουλγαρικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, τα αρχεία της καταστρέφονται η ένωση αδρανοποιείται και τελικά αυτοδιαλύεται. Άδοξο το τέλος της.
Το 1991 όμως το μεράκι και το πάθος ορισμένων ανθρώπων, και με την αγάπη την οποία είχαν προς την γενέτειρα πατρίδα τους τη Θράκη, αποφασίζουν να επανασυστήσουν την ομοσπονδία αυτή. Έτσι στις 13 Δεκεμβρίου του 1991 με την απόφαση 1424 του πολυμελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εγκρίνεται η σύσταση και λειτουργία της "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων".
Σήμερα η ομοσπονδία μας απαρτίζεται από 98 συλλόγους που έχουν την έδρα τους είτε στη Θράκη είτε σε άλλα σημεία της Ελληνικής Γης.………………………………………………………….
Τα μέλη των συλλόγων αυτών έχουν την καταγωγή τους κατά πλειοψηφία από τις αλησμόνητες πατρίδες, τόσο την Ανατολική Θράκη, όσο και τη Βόρεια Θράκη.………………………
Σήμερα προσπαθεί και αγωνίζεται, σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της, να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα των αλησμόνητων πατρίδων, που είναι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο χθες και στο αύριο με γέφυρα το σήμερα. …………………………
Φροντίζει για τη διατήρηση και διάδοση της μουσικής παράδοσης, τη συλλογή λαογραφικών στοιχείων, αγωνίζεται για τη διάδοση και εκμάθηση της περίλαμπρης ιστορίας της Θράκης μας, της ενιαίας μας Θράκης. Που έχει να παρουσιάσει τους δικούς της Αγίους, ήρωες, επιστήμονες και ευπατρίδες. Η ευλογημένη αυτή Γη. Η πατρίδα του Ορφέα και του Διόνυσου, του Δημόκριτου, της Δόμνας Βιζβύζη, του Βιζυηνού, του Βάρναλη, του Παπαχριστοδούλου και τόσων άλλων.………………………………
Η Γη της επαγγελίας που τόσα προσέφερε στον ελληνισμό, δεν επιτρέπεται να αγνοείται από κανέναν. Μέσα στους σκοπούς και στόχους της είναι η μελέτη και προβολή των εθνικών, των κοινωνικών, των οικονομικών και των πολιτιστικών θεμάτων που αφορούν τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Έλληνες της περιοχής της Θράκης. …………………………………………………………….
Βαρύ το τίμημα για την Πανελλήνια Ομοσπονδία, μετά την εθνική καταστροφή του 1922 που χάθηκαν η Μικρά Ασία, ο Πόντος και η Ανατολική Θράκη. Στην ΠΟΣΘ και στους Θράκες έλαχε να συνεχίζουν να πίνουν και σήμερα το πικρό ποτήρι του πόνου μέσα από τη συνεχή και αδιάκοπη υπεράσπισή της. Σήμερα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων δίνεται για μία ακόμα φορά η δυνατότητα από το βήμα του 6ου παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών, να παρουσιάσει τις θέσεις της αλλά και τις προτάσεις της. Θέσεις και προτάσεις που χαρακτηρίζονται από ουσία, έργο, πρόθεση και καλή διάθεση, αλλά και εθνική υπερηφάνεια. Επειδή οι Θρακιώτες απαιτούν από το βήμα της παγκόσμιας αυτής συγκέντρωσης να ακουστούν θέματα με ενδιαφέρον, θέματα ουσίας, και προπαντός δέσμευση για υλοποίηση και όχι για καινούριο ευχολόγιο και για νέους αφορεσμούς.


Αγαπητοί σύνεδροι, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε έντονα τους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης. Το ζήσαμε άλλωστε και μέσα στο συνέδριο. Δεν έχουμε αντίρρηση να την ακολουθήσουμε ως προς τα θετικά της σημεία. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορούμε να δεχτούμε την αποκοπή μας από τις ρίζες μας, εθνικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, κι αυτό γιατί δεν είμαστε ούτε καν τριτοκοσμικοί, αλλά είμαστε φυλή, λαός, ράτσα που έχει προέλευση και προορισμό. Έχει γεωγραφική, ιστορική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία επιδιώκει να γίνει ορατό το μέλλον της Θράκης. Σε μια ευνοούμενη πολιτεία μπορούν να συνυπάρξουν χίλιοι δυο διαφορετικοί άνθρωποι, αρκεί να τους διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η ανιδιοτέλεια και η κοινή προσπάθεια για το καλύτερο αύριο όλων μας. Διαβάσαμε με χαρά σε διάφορες εφημερίδες της Θράκης μας, αλλά και της πόλης των Σερρών απ' όπου προέρχομαι, ότι στην προ-συνεδριακή ημερίδα των Θρακιωτών που έγινε στο Ρόϊντγιουγκεν της Γερμανίας συμμετείχαν και Ελληνικοί μουσουλμανικοί σύλλογοι της Γερμανίας. Σημειώνεται, γράφει ο τύπος, ότι οι σύλλογοι αυτοί αποχώρησαν από την Ομοσπονδία "Τούρκων Δυτικής Θράκης Γερμανίας", επειδή αυτή έχει αδρανήσει αφενός κι επειδή αφετέρου τα μέλη των συλλόγων αυτών έχουν ξεπεράσει το χθες και τις προκαταλήψεις. Εμείς σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό, κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια, τότε επικροτούμε και χειροκροτούμε. Επιτρέψτε μας να συνεχίζουμε να έχουμε επιφυλάξεις και να θυμίζουμε "φοβού τους Δαναούς και δώρα κομίζοντες" και θα εξηγήσουμε το γιατί. Δεν πιστεύουμε τίποτε και σε καμιά περίπτωση ότι οι ομοσπονδίες των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι είναι αδρανοποιημένοι σε όποιο σημείο της Γης κι αν έχουν την έδρα τους.
Απεναντίας τόσον αυτές όσο και τα μέλη τους παραμένουν πιστά στη διακήρυξη του Μουσταφά Κεμάλ του 1920, και επιμένουν να αγνοούν την συνθήκη της Λοζάννης η οποία λέει: "δεν θα περιέλθουσι εις την προβλεπόμενη ανταλλαγή, οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι, κάτοικοι της Δυτικής Θράκης." συνεχίζουν να αγνοούν γιατί έτσι τους συμφέρει ότι σε ολόκληρη τη συνθήκη της Λοζάννης δεν υπάρχει πουθενά ο όρος Τούρκος και τουρκικός. Ερωτούμε. Γιατί συνεχίζουν να παρουσιάζουν την Κομοτηνή σαν "πρωτεύουσα της τουρκικής Δυτικής Θράκης" απ' το 1913 μέχρι σήμερα; Παρουσιάζοντας φωτογραφίες… το κέντρο της πόλης με τη σημαία που αυτοί έχουν προσδιορίσει και με υπότιτλούς που έχουν αναφορές στη διακήρυξη του Μουσταφά Κεμάλ. Σημειωτέον ότι η σημαία αυτή κυκλοφόρησε το Μάιο του 1998 και διανεμήθηκε δωρεάν στον κόσμο από την εφημερίδα Ορτά Ντογούρ την ίδια εποχή που το γαλλό-γερμανικό κανάλι Άρντε παρουσίαζε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00, ότι από τη Θεσσαλονίκη και μετά κατοικούν μόνο Τούρκοι υποτελείς στο Αθηναϊκό κράτος.  ……………………………………………………..
Και ρωτούμε, εάν δεν είχαν αδρανοποιηθεί οι ομοσπονδίες τους, θα προσχωρούσαν στην Ελληνική ομοσπονδία; Μήπως είναι ο δούρειος ίππος της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας και εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες; Εμείς ΠΟΣΘ επισημαίνουμε και καταγράφουμε το γεγονός. ………………………

Επιμένουν να στηρίζουν τους εκλεγμένους στο Ελληνικό κοινοβούλιο εκπροσώπους τους για τις αντεθνικές τους ενέργειες. Όπως με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων να ζητούν να αναγνωριστεί στην Ελλάδα η ύπαρξη τουρκικής και Μακεδονικής μειονότητας. Αυτή η κίνηση τους πιστεύουμε ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς και τα όρια του παραλογισμού. …………………………………………..
Αυτοί καλά κάνουν και τους στηρίζουν. Οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων στα οποία ανήκουν και το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου τι κάνουν; ………………………………

Ο Μακρυγιάννης σε μία συνομιλία του με τον Δεριγνί είχε πει "οι Έλληνες είναι τρελοί, αλλά ο Θεός της Ελλάδος είναι μεγάλος και τους φυλάει." ας προσευχόμαστε λοιπόν εσαεί ο Μακρυγιάννης. Συνεχίζουν να επιμένουν στη μη εφαρμογή των αποφάσεων 1719 και 1730 του 1987, αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες απαγορεύεται ο όρος Τούρκος ή τουρκικός και επιβάλει τον όρο μουσουλμάνος ή μουσουλμανικός σύμφωνα με τη συνθήκης της Λοζάννης. Αυτοί όμως επιμένουν να τους χρησιμοποιούν στους προφορικούς τους λόγους και στα γραπτά τους κείμενα. …………………………………………………………….
Συνεχίζουν να παρουσιάζουν στα γραφεία των συλλόγων τους όπου και αλλού τη σημαία της Δυτικής Θράκης που σας έδειξα προηγουμένως μαζί με την τουρκική σημαία, ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες και τα ψηφίσματα του συνεδρίου του Λονδίνου το οποίο χρηματοδοτήθηκε, εξολοκλήρου απ' το Υπ Εξωτερικών της Τουρκίας. ……………………………………………..

Ούτε τη σημαία της ΕΟΚ εμφανίζουν αφού θέλουν να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι παρόλο το ότι επιδιώκουν για την ένταξη τους και θέλουν να απολαμβάνουν τα καλά της ένταξης. Φανερό λοιπόν το πάθος τους για την υλοποίηση της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας. Επιδιώκουν την συνδιοίκηση στη Θράκη μας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του συνεδρίου του Λονδίνου επισημαίνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα και γι' αυτό τονίζουν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες και με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα Βακούφια ζητούν την ίδρυση και λειτουργία τουρκικού πανεπιστημίου, μαζί με νοσοκομείο και τράπεζα. Τους απαντούμε. Η Θράκη έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και άλλα δεκατρία σε όλη την Ελλάδα στα οποία ένα ποσοστό των μουσουλμανοπαίδων εισάγεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και μάλιστα χωρίς εξετάσεις. Στη Θράκη λειτουργεί και δραστηριοποιείται το σύνολο των ελληνικών τραπεζών που είναι ενταγμένες και ελέγχονται από την ένωση ελληνικών τραπεζών και λειτουργούν νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι επανδρωμένα με άριστους επιστήμονες και εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα. Η δημιουργία της συμβουλευτικής επιτροπής τούρκων δυτικής Θράκης απ' την οποία έχει σχηματιστεί και η Βουλή των μειονοτικών στο εξωτερικό έδωσαν σάρκα και οστά στη σκιώδη τουρκική κυβέρνηση της Δυτικής Θράκης που ολοκληρώθηκε με το συνέδριο του Λονδίνου, προσδίδοντας σ' αυτήν υπό την μορφή επιτροπών υπουργία όπως πολιτικών και στρατιωτικών, οικονομικών και διεθνών σχέσεων, παιδείας και πολιτισμού, θρησκευτικών θεμάτων και Βακουφίων, καθώς και τοπικής αυτοδιοίκησης με επιβλέποντα για την εφαρμογή τους το τοπικό προξενείο της Κομοτηνής. Να σταματήσουν να επιμένουν και να διεξάγουν δικαστικούς αγώνες για την μετονομασία των μουσουλμανικών συλλόγων σε τουρκικούς. Εκκρεμεί δικάσιμος για το θέμα αυτό στον Άρειο Πάγο το Σεπτέμβριο μήνα. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο με οδηγίες γύρω από αυτό το θέμα. ………………………………….

Κι ενώ εμείς έχοντας υπόψη μας όλα αυτά τα στοιχεία προ αλλά και κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου, αντί να αναθεωρήσουμε την πολιτική και το πνεύμα του συνεδρίου πραγματοποιώντας ένα συνέδριο αντίποδα και πολύ πιο ουσιαστικό σε αντιστάθμισμα όλων αυτών των πραγμάτων, ορισμένοι "κονδυλοφόροι" φροντίσανε να αποκλείσουν θεσμικούς εισηγητές από αυτό όπως την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και ανθρώπους που πονάνε για τη Θράκη μας, αποκαλώντας τους νεορατσιστές, σπάταλους και προσδίδοντας τους και τόσους άλλους έτσι χαρακτηρισμούς. Σε όλους αυτούς απαντάμε ότι, το να είσαι Έλληνας και μάλιστα Θρακιώτης, δεν είναι απλώς ζήτημα καταγωγής, είναι ζήτημα αγωγής. Και επιπλέον στο τέλος του συνεδρίου μαλώναμε για το ποιος θα πραγματοποιήσει το επόμενο συνέδριο και βάζαμε σε δεύτερη μοίρα τα τόσο σημαντικά γεγονότα του συνεδρίου των Τούρκων Δυτικής Θράκης με τα ψηφίσματα του. Όπως θέλουμε να σιωπούμε απέναντι στο Θρακολογικό συνέδριο της Βουλγαρίας που μελετάται το επόμενο να γίνει το 2004 στην Αθήνα, όπως κωφεύουμε στο νέο Βουλγαρικό εθνικό δόγμα για τον 21ο αιώνα της Βουλγαρικής ακαδημίας επιστημών για την μετονομασία της κτηνιατρικής σχολής Φιλιπουπόλεως σε πανεπιστήμιο Θράκης, για την έκθεση που κάνανε στο st Louis των Ηνωμένων Πολιτειών με θέμα "οι θησαυροί της Θράκης απ' τη Δημοκρατία τους Βουλγαρίας" και εγκαινίασε τότε ο πλανητάρχης Bill Clinton και στην επιμονή της να ισχυρίζεται η Βουλγαρία ότι συνορεύει αποκλειστικά και μόνο με βουλγαρικούς πληθυσμούς. Είναι δυνατόν κύριοι της Ενωμένης Ευρώπης και του Ατλαντικού συμφώνου να πιστεύετε ότι Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής τον όρκο του οποίου δίνουν όλοι οι γιατροί του κόσμου ότι διδάχτηκε την ιατρική από Τούρκους δασκάλους όπως τον Ναχασίς Χότζα που ανήκε σε μια τουρκική φυλή που ονομαζόταν Σακά, (δηλαδή νεροκουβαλητές). Γιατί συνεχίζετε κύριοι εταίροι και σύμμαχοι να πιστεύετε ότι ο βασιλιάς Μίδας, ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ελένη της Τροίας και ο Μέγας Κωνσταντίνος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής ιστορίας. ………………………

Κύριοι σύνεδροι εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα, εμείς αναλογισθήκαμε ποτέ γιατί όλα αυτά, αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει; Φοβόμαστε κύριοι σύνεδροι ότι μας διακρίνει η αδιαφορία και το "ωχ βρε αδερφέ" και αν κάποιος ενδιαφερθεί και τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομα τους τότε του κολλάμε τη ρετσινιά του Θρακολόγου, του εθνικιστή, του σοβινιστή, ενώ οι γείτονες μας ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για την προπαγάνδα τους, έχουν καταστρώσει μακρόπνοα σχέδια, όπως πληθυσμός και Γη, παιδεία, εθνική διαπαιδαγώγηση, οικονομική ενίσχυση, επειδή πιστεύουν ότι η Θράκη θα αλωθεί, με αυτά τα στοιχεία και όχι με πόλεμο. Γιατί τόση επιπολαιότητα από δικής μας πλευράς; Μήπως δεν έχουνε εθνική συνείδηση; Δεν μπορώ να το διανοηθώ αυτό το πράγμα! Ή επειδή δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ελληνοτουρκική φιλία εξελίχθηκε σε μονόδρομο; Ή μήπως δεν είμαστε σε θέση να χειριστούμε και να προβάλουμε ορθολογικά τα φυλετικά, εθνολογικά, πολιτιστικά και γλωσσικά εκείνα στοιχεία που καταδεικνύουν της Θράκης μας, της Μακεδονίας μας και όχι μόνο. Μήπως τους ανθρώπους εκείνους που γνωρίζουν και είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις περιστάσεις αυτές, δεν τους αξιοποιούμε όπως πρέπει αλλά τους παραγκωνίζουμε;

Αλλά για να τα κάνεις όλα αυτά χρειάζεται σχεδιασμός. Απαιτείται οργάνωση και μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Όπως χρειάζεται πολύ θάρρος και τόλμη να βγούμε μπροστά, για να καλέσουμε τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, να τους εξηγήσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στους νόμους και το σύνταγμα του ελληνικού κράτους και ότι η Θράκη μας μπορεί να μας αγκαλιάσει όλους επειδή είναι φιλόξενη επειδή ξέρει να αγαπάει, ξέρει να ξεχωρίζει και να αναγνωρίζει, ξέρει να εκτιμάει και να σέβεται από τη φύση της. Να τους προτείνουμε να προχωρήσουμε μαζί για μια νέα εποικοδομητική πορεία, μακριά από παρελθοντολογίες, προκαταλήψεις και αφορεσμούς, μακριά από επεκτατικές πολιτικές, που χαράζουν ξένα κέντρα για δικό μας λογαριασμό, αλλά να χαράξουμε μαζί πιασμένοι χέρι με χέρι κοιτάζοντας ο ένας τα μάτια του άλλου μια νέα πολιτική συνύπαρξη μια νέα πορεία με διαφορετικούς ορίζοντες, που θα έχουν βάθος, που θα οδηγούν λεωφόρους της ευπρέπειας, του αλληλοσεβασμού, της ευημερίας και προπαντός της αγαθής συνύπαρξης. …………………………….
Αντίθετα εμείς με τη στάση που κρατάμε και με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα θέματα αυτά τολμούμε να πούμε ότι διυλίζουμε το κουνούπι και αφήνουμε την καμήλα να περάσει από την τρύπα της βελόνας. ………………………………………………..

Κύριε δήμαρχε η παρουσία της ΠΟΘΣ και των μελών της στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο σε μια εποικοδομητική παρέμβαση. Δεν ασκούμε κριτική σε καμία περίπτωση τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του συνεδρίου, απλά επισημαίνουμε γεγονότα. Το να διατυπώσουμε όμως τη γνώμη μας ελεύθερα πιστεύουμε ότι είναι αυτονόητο, όπως πιστεύουμε ότι η συμμετοχή και η παρουσία του καθενός μας αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην επιτυχία του συνεδρίου σας και πολύ περισσότερο στο να βγει κερδισμένη η Θράκη μας. Πιστεύουμε όμως ότι θα ήταν σοβαρή παράληψη εάν δεν αναφερθούμε στην επόμενη επισήμανση μας και απευθυνόμαστε σε σας κύριε Δήμαρχε της Αλεξανδρούπολης επειδή εσείς υπογράφεται την πρόσκληση την οποία μας απευθύνατε. Διαβάσαμε πάρα πολλές φορές το κείμενο της πρόσκλησης σας και ειδικότερα το σημείο που γράφετε "στις σύγχρονες κρίσιμες και μεταβατικές συνθήκες που ζούμε, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο, με τις προκλήσεις και προσκλήσεις να συσσωρεύονται, η Θράκη θα πρέπει να κατακτήσει θετικά και με επιτυχία τους νέους όρους για να δομήσει τις προϋποθέσεις που θα την κάνουν πρωταγωνίστρια περιφέρεια στην ευρωπαϊκή ένωση, ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τις παρευξείνιες χώρες. Σ' αυτή την προοπτική η ευθύνη των Θρακών είναι δεσπόζουσα." συμφωνούμε απόλυτα, όντως η ευθύνη των Θρακών είναι δεσπόζουσα και όχι μόνο σ' αυτή τη χρονική στιγμή του παγκοσμίου συνεδρίου, αλλά στο μέλλον και στο διηνεκές. Γιατί όλοι μαζί πρέπει να καταθέσουμε με τόλμη και φαντασία, με όλες μας τις δυνάμεις που έχουμε να προσδιορίσουμε το καλύτερο αύριο της Θράκης μας. Επειδή στο προηγούμενο συνέδριο αλλά και σε αυτό ακόμα ακούστηκαν και δηλώθηκαν από επίσημα χείλη περίπου ίδια πρόταση ή ευχή, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κύριος Δήμαρχος και όλοι οι άλλοι δεν εννοούν σε καμιά περίπτωση πρωταγωνίστρια περιφέρεια τη Θράκη μας αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Εάν αυτό συμβαίνει τότε θα αναφωνήσουμε "Εάλω η Θράκη" για το λόγο αυτό θα θέλαμε μια πιο αποσαφηνισμένη τοποθέτηση σας στο θέμα αυτό ώστε να μη πλανάται ούτε η παραμικρή παρανόηση και αμφιβολία σε όλους εμάς όταν θα έχουμε φύγει απ' το 6ο παγκόσμιο συνέδριο. .......................................................................

Τονίσαμε στην αρχή της εισήγησης μας η "Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων" ότι έχει έργο έχει λόγο και δυναμική παρουσία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίαν επιεικώς ως απαράδεκτη εάν στην κορυφαία αυτή συνάντηση των Θρακών που ονομάζεται 6ο παγκόσμιο συνέδριο, δεν είχε την τόλμη το κουράγιο, το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την αυτογνωσία να καταθέσει προτάσεις για το μέλλον της Θράκης και να πει τα πράγματα με τ' όνομα τους. ...........................................................


Προτάσεις:

1. Επαναφέρουμε και παλαιότερη πρόταση μας το παγκόσμιο συνέδριο Θρακών να αποκτήσει καταστατική οργάνωση, γιατί πρέπει να αποκτήσει δύναμη για να ξεφύγει απ' τις κομματικές εξαρτήσεις, να μεταβληθεί σε μοχλό πίεσης τόσο προς την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας μας, όσο και προς τους διεθνής οργανισμούς για να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα του Θρακικού Ελληνισμού............
....................................................
2. Ενεργοποίηση του προσκυνηματικού ιδρύματος της Παναγίας Κοσμοσώτηρα, ως πνευματικού κέντρου του Θρακικού Ελληνισμού υπό την αιγίδα του οποίου τελούν τα παγκόσμια συνέδρια. Ακούσαμε από προηγούμενους ομιλητές ότι η Θράκη πρέπει να προχωρήσει για το μέλλον της με νέους σχεδιασμούς που να στηρίζονται στην κοινή αποδοχή ορισμένων όρων κλειδιά. Εάν οι προϋποθέσεις αυτές για μία ειρηνική και προπαντός για μια δημιουργική συνύπαρξη των μουσουλμάνων με εμάς δεν γίνονται πρακτικά αποδεκτές από αυτούς που θέλουν ομαδικά να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι και να μας δημιουργούν προβλήματα με την παρουσία τους, τότε θα θέλαμε και προτείνουμε στο μέλλον το συνέδριο αυτό να ονομάζεται "συνέδριο του Θρακικού ελληνισμού".

3. Επειδή το 5ο συνέδριο δεν έλαβε υπόψη του τα όσα διαδραματίστηκαν όπως προαναφέρθηκε στα Θρακικά συνέδρια των Τούρκων και Βουλγάρων, το συνέδριο αυτό θέλουμε να βάλει φραγμούς στην παραχάραξη της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
......................................................
4. Να αντιμετωπίσει την βουλγαρική πρόκληση, εισηγούμενος στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή της χώρας μας με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό και όχι με απλούς φιλολόγους και γυμναστές για να συμμετάσχει στο Θρακολογικό συνέδριο της Βουλγαρίας που θα γίνει το 2004 κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα πραγματοποιώντας την έκπληξη προς κάθε κατεύθυνση. Και δίνοντας τους να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής, ούτε αδύναμη και αναποτελεσματική, αλλά είναι η χώρα εκείνη που έχει γνώσεις, που διαθέτει επιστήμονες και είναι η ώρα πλέον για να ειπωθούν και να ακουστούν αλήθειες και μόνο αλήθειες προς κάθε κατεύθυνση.................
......................................
5. Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του συνεδρίου να έχουν διαχρονική ισχύ λαμβάνοντας υπόψη τους σφαιρικά όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την περιοχή της Θράκης.

6. Να παρουσιαστεί και να τονισθεί μέσα απ' το συνέδριο η αδιαλλαξία ο επεκτατισμός και η κακόβουλη πρόθεση, τόσο της Τουρκίας που περνάει μέσα από το προξενείο της Κομοτηνής για υλοποίηση, αλλά και της Βουλγαρίας με την επιμονή της ότι η Βουλγαρία συνορεύει μόνο με βουλγαρικούς λαούς.

7. Να επισημάνουμε ότι η Θράκη μας χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση σε χριστιανικό πληθυσμό, που το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί παράλληλα με την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της. Δυνατή οικονομία, υγιείς επιχειρήσεις, εκμετάλλευση εδάφους και υπεδάφους, αξιοποίηση λιμανιών, οδικού δικτύου, ώστε να μπορέσει να παλιννοστήσει και πάλι ο ξενιτεμένος Θρακιώτης κι η Εκκλησία μας στο μέτρο του δυνατού να συνεχίσει και να αυξήσει το επίδομα που χορηγεί.

Προτείνουμε:

8. Περαιτέρω ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου με σκοπό η αναβάθμιση και η ανάπτυξη που έχει, σαν αποτέλεσμα της συγκράτησης του πληθυσμού, τη δημιουργία νέων φοιτητικών θέσεων και να συνεχίσει να έχει ακόμη μια πιο δυναμική εξέλιξη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. .....
................................
9. Η επιστημονική ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

10. Μη λησμονάτε και μην αποκλείεται ποτέ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων από την οργανωτική επιτροπή των συνεδρίων. ..
.............................................................................
11. Τολμούμε να βροντοφωνάξουμε "ναι" στην ελληνοτουρκική φιλία, αλλά σε μία φιλία αμφίδρομη και όχι φιλία μονόδρομο, που θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο ο αλληλοσεβασμός, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις για την εύρυθμη συνύπαρξη του πληθυσμού.

12. Κύριε υπουργέ των οικονομικών ζητούμε την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΠΑΠ για απονομή υποτροφιών, οικονομικών ενισχύσεων όπως και στο παρελθόν ιδίως προς όφελος των συλλόγων που εκπροσωπούν προσφυγικά στοιχεία και όχι να κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε συλλόγους της εκλογικής σας περιφέρειας.
...........................................................
13. Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία και την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση διαρκή επαγρύπνηση γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι φίλοι οι Βαλκάνιοι γείτονες αποσκοπούν στην ίδρυση των μεγάλων πατρίδων, διεκδικώντας ελληνικά εδάφη με απώτερο σκοπό την αρπαγή τους. .
..............................................................
14. Εάν θέλουμε κυρίες και κύριοι να υπηρετήσουμε και δουλέψουμε για την Θράκη μας ανιδιοτελώς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας μηδενός εξαιρουμένου, άρχοντες και απλοί πολίτες, μικροί και μεγάλοι επιστήμονες και μη, εκκλησία και πολιτεία, ότι η Θράκη είναι ζωή που γεννά ζωή. ...........................

Προτείνουμε οι προτάσεις μας αυτές να τεθούν στην κρίση των συνέδρων και να αποτελέσουν θέμα προς συζήτηση και όσες απ' αυτές εγκριθούν να συμπεριληφθούν στο τελικό ψήφισμα του συνεδρίου.

Τέλος, ευελπιστούμε ότι το συνέδριο αυτό θα ξεχωρίσει απ' όλα τ' άλλα, επειδή τα μέχρι τώρα πραγματοποιηθέντα. πιστεύουμε ότι δεν απέδωσαν τα όσα περιμέναμε κατά γενική ομολογία. Πιστεύουμε ότι το συνέδριο αυτό θα φροντίσει για την προβολή του Θρακικού Ελληνισμού ανά τον κόσμο, θα προσπαθήσει να δώσει λύση στην αγωνία του Θρακιώτη καθώς και σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα επιδιώξει να ξεχωρίζει και να φωτίζει στο μέλλον και στο διηνεκές την ιστορία των συνεδρίων των Θρακών, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις, όπως φωτίζει και καθοδηγεί τους ναυτικούς μας αιώνες τώρα ο φάρος της Αλεξανδρούπολης. ......................................
.......    Τελειώνοντας, κύριε πρόεδρε σεβαστοί προσκεκλημένοι, πιστεύουμε ότι εκφράσαμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας για τη Θράκη μας στο μέτρο του δυνατού και όχι από απλή υποχρέωση γιατί παρευρεθήκαμε και συμμετέχουμε στο αποψινό συνέδριο. Το κάναμε γιατί μας διακρίνει η υπευθυνότητα, η παρρησία και ευελπιστούμε πως έχουμε αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των εμπλεκομένων μόνο για έργο και όχι για καινούριο ευχολόγιο και αφορισμούς. ..............................................................

Σας ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.