ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

 

 

ΑΠΟΨΕΙΣ- ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών
στο Ε' Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, κύριε Δήμαρχε της πόλης της Ξάνθης, κύριε Νομάρχα, κύριοι βουλευτές επίσημοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί Συμπατριώτες.
Κυρίες και κύριοι, έχω την τύχη να έχω παρευρεθεί σε όλα τα συνέδρια και να τα έχω παρακολουθήσει με υπομονή από την αρχή μέχρι το τέλος και επί πλέον να πω ότι τόσο στο προηγούμενο συνέδριο όσο και σ αυτό είχα την σχετική δυνατότητα ενημέρωσης μου για την προετοιμασία τους και διερωτήθηκα πολλές φορές: είναι δυνατόν να οργανώνουμε ΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ και να φροντίζουν οι διοργανωτές να έχουν τρανταχτά ονόματα στα πάνελ με εισηγήσεις που θα εντυπωσιάσουν τους συνέδρους και που θα είναι θέμα συζητήσεων για πολύ χρόνο, χωρίς να έχουν σκεφθεί ότι έχουν ιερή υποχρέωση απέναντι στον κόσμο της Θράκης και τους ξενιτεμένους Θρακιώτες να παρουσιάσουν τον απολογισμό του προηγουμένου συνεδρίου; Πιστεύω ότι αυτό δεν επιδιώκεται επειδή τα όσα είχαν ακουστεί έχουν παραμείνει απλώς ένα καινούργιο ευχολόγιο ή αν υλοποιήθηκαν κάποια πράγματα σίγουρα δεν θα είναι ανάλογα της παρουσίασης τους και διερωτώμαι προς τι άραγε τα συνέδρια; έχουμε χρήματα που μας περισσεύουν ή εξυπηρετούμαι τα σχέδια των μανδαρίνων; και επί πλέον πραγματοποιούμαι ένα νέο παγκόσμιο συνέδριο των απανταχού Θρακών χωρίς να γίνεται αναφορά στην Θράκη. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004  ήταν το αρχικό πρόγραμμα και με παρέμβαση της Π.Ο.Θ.Σ. τροποποιήθηκε (Η ΘΡΑΚΗ ΤΗΝ 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ) και είναι προς τιμήν της άσχετα αν κάποιοι κονδυλοφόροι αντέδρασαν ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ Η΄ ΣΚΟΠΙΜΌΤΗΤΑ.
Για παγκοσμιοποίηση και διεθνισμό θα μας μιλούσαν αρχικώς Είναι βλέπετε αγαπητοί σύνεδροι το φρούτο της εποχής. Ναι κύριοι, να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε τον μονόδρομο που εσείς επιδιώκετε και πολύ περισσότερο δεν ήμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε στον βωμό αυτόν την ύπαρξη μας. Κι αυτό γιατί δεν ήμαστε τριτοκοσμικοί αλλά ήμαστε φυλή, λαός, ράτσα που έχει προέλευση και προορισμό και έχει γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Αγαπητοί σύνεδροι, πιστεύω ότι στην πλειοψηφία σας εκπροσωπείται συλλόγους και ειδικότερα προσφυγικούς. Σε κάθε συνέδριο όλοι μας, δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να μιλούμε για την οικονομική ανάπτυξη της Ελεύθερης Θράκης μας, και καλά κάνουμε γιατί η ανάπτυξη φέρνει την δύναμη και την ευημερία, αλλά τεχνηέντως σιωπούμε και αποφεύγουμε την οποιαδήποτε αναφορά μας στις αλησμόνητες πατρίδες σε αντίθεση με τους διάφορους γείτονες μας και ειδικότερα τους Τούρκους οι οποίοι και φέτος πραγματοποίησαν το δικό τους συνέδριο (4ο Συνέδριο Δυτικοθρακών Τούρκων) στο Λονδίνο από 16-18 Ιουνίου και μάλιστα με πληρωμένα όλα τα έξοδα συμμετοχής από την οργανωτική επιτροπή με σκοπό να διεθνοποιήσουν (τα προβλήματα των Τούρκων ) της Δυτικής Θράκης και να ενισχύσουν τις επιτροπές που ίδρυσαν σ' αυτήν όπως:
- Επιτροπή πολιτικής και αστικής οργάνωσης,
- Επιτροπή διεθνών σχέσεων και οικονομικών
- Επιτροπή παιδείας και πολιτισμού
- Επιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων και
- Επιτροπή τοπικών αυτοδιοικήσεων.
Όταν οι σημερινοί κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης, μιλούν για αλησμόνητες πατρίδες και ζητούν την εφαρμογή της συνθήκης της Λοζάννης, δηλώνοντας ότι εμείς οι ανταλλάξιμοι πρώτης και δεύτερης γενιάς που μεταναστεύσαμε υποχρεωτικά από την Ελλάδα, δημιουργήσαμε σήμερα το πρώτο κεντρικό όργανο στην Τουρκία το - ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ ΛΟΖΑΝΝΗΣ - τον Γενάρη του 2000 και ότι στο γεγονός αυτό ο Τουρκικός τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα, γράφει η επιστολή που έφθασε στα γραφεία του Συλλόγου μας από το ταχυδρομείο του Πανοράματος Θεσσαλονίκης και μεταξύ των άλλων προτείνουν και την προστασία των εκατέρωθεν διασωθέντων μνημείων, εδώ να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σερραίων όπου κατοικώ, κάθε χρόνο διαθέτει πακτωλό εκατομμυρίων για την συντήρηση του Τζιτζιρλή τζαμί και των λουτρών. δεν είδα όμως το ίδιο να γίνεται στην Αδριανούπολη για την εκκλησία της Παναγίας στην γειτονιά του Κιρισχανέ που είναι ούτε λίγο ούτε πολύ τόπος αφόδευσης και απορριμμάτων. Και συνεχίζουν προτείνοντας για αδελφοποιήσεις και ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αγαπητοί σύνεδροι τολμούμε να πούμε ότι έχουμε το θάρρος να αναφωνήσουμε ΝΑΙ στην Ελληνοτουρκική φιλία, αλλά στην φιλία εκείνη που θα είναι αποκλειστικά και μόνον αμφίδρομη και σε καμία περίπτωση σε βάρος μας. Και ενώ θα έπρεπε το συνέδριο αυτό να είναι ουσιαστικά ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ του αντίστοιχου των Μουσουλμάνων της Θράκης για να προλάβει την Διεθνή κοινή γνώμη και να της δώσει την δυνατότητα να κάνει τις συγκρίσεις και τις εκτιμήσεις της με τα αληθώς τεκταινόμενα στην Δυτική Θράκη και να της μιλήσει για το ποιος μονόπλευρα καταστρατηγεί τα άρθρα της συνθήκης της Λοζάννης και ακόμη ποιος μονόπλευρα καταργεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, δυστυχώς παρετραχάμενοι κατά την διάρκεια σύνταξης της θεματολογίας του συνεδρίου αγωνιζόντουσαν για να αποκλείσουν την Π.Ο.Θ.Σ. και να φιμώσουν όλους εμάς.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου καθώς και τόσα άλλα στοιχεία που δεν προλαβαίνω να αναφέρω επειδή δεν το επιτρέπει ο χρόνος έρχομαι να επισημάνω ότι 78 ολάκερα χρόνια από τότε που ο Ελληνισμός ξεριζώθηκε από τις πανάρχαιες κοιτίδες του, Θράκη, Μικρά Ασία και Πόντο θεωρώντας την ιστορική του παρουσία χιλιάδων ετών στους προηγούμενους χώρους, το διάστημα που πέρασε από τον ξεριζωμό μέχρι σήμερα μοιάζει κόκκος στην άμμο της ερήμου και όμως ο πόνος, η νοσταλγία για επιστροφή και προσκύνημα δεν έχει σβήσει γιατί οι Θρακιώτες δεν μπορούν να λησμονήσουν την κατακερματισμένη και αιματοβαμμένη Θράκη, οι Πόντιοι τον ιστορικό και Θρυλικό Πόντο και οι Μικρασιάτες την γη της Ιωνίας. Τα γεγονότα που εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια στον κόσμο ολόκληρο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι συγκλονιστικά. Όλοι μιλούν για μεγάλες πατρίδες και διαστρεβλώνουν ιστορικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία. Να λοιπόν γιατί η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί εγρήγορση από όλους μας σε αντίθετη περίπτωση θα απορροφηθούμε από την παγκοσμιοποίηση και τον Διεθνισμό. Εμείς οι πολιτιστικοί σύλλογοι ΟΧΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ γιατί έχουμε ιερή υποχρέωση   στην μνήμη των νεκρών να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους την άσβεστη φλόγα για την πατρίδα. Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και σήμερα ακόμη, πολύ περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη, άγρυπνοι φρουροί στο μέτωπο της παράδοσης και της πολιτιστική μας κληρονομιάς, άξιοι πρεσβευτές του Ελληνισμού και της Ελληνικής παράδοσης στο εξωτερικό αναβιώνουν  διατηρούν και διαδίδουν την πολιτιστική κληρονομιά. Το έργο τους δεν είναι σε καμία περίπτωση νοσηρή λατρεία του παρελθόντος. Το έργο τόσο των συλλόγων όσο και των Ομοσπονδιών είναι το διαβατήριο της ύπαρξης μας ως Έθνος για το μέλλον. Αντιδραστικοί πυρήνες στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης και του διεθνισμού όπως την θέλουν τα λόμπι και οι διαπλεκόμενοι. Το τρίπτυχο ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΟΡΟΣ-ΦΟΡΕΣΙΑ δίνει την δυνατότητα και στον πιο απλό άνθρωπο να γυρίσει πίσω και να αναζητήσει τις ρίζες του και να ρουφήξει από αυτές τους χυμούς της γνώσης.
Αυτό είναι το έργο των συλλόγων και των Ομοσπονδιών να παρουσιάζουν τα γεγονότα στα μέλη τους και στην κοινή γνώμη με την γλώσσα της αλήθειας και να αντιστρατεύονται τους καρεκλοκένταυρους και τους παρατρεχάμενους μανδαρίνους. Είναι το έργο των ανθρώπων εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα προβολής ή καταξίωσης μέσω των συλλόγων. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο χώρο της δουλειάς τους, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία που ζουν και χαίρουν της εκτίμησης ακόμη και αυτών των αντιπάλων τους. Αλλά πάνω από όλα είναι όλοι τους ΘΡΑΚΕΣ και στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες. Είναι αυτοί που εσείς. κύριε Δημοσθένη Π. Δούκα, ειρωνικά και με κακεντρέχεια αποκαλείται «συνταξιούχους, εσωστρεφείς στρατοκράτες, σπάταλους, συντηρητικούς, οπισθοδρομικούς κλ.π.» Ενώ εσείς που κατά την κρίση σας προσφέρεται έργο και μεγάλες υπηρεσίες μια και εγκαταβιώνεται στην Θράκη σας γνωρίζουμε ότι κάνατε ένα μεγάλο ατόπημα που αγγίζει τα όρια της Εθνικής μειοδοσίας. Θεωρείται Θράκη μόνον την Δυτική Θράκη και αγνοείται εσκεμμένα την Ελληνικότατη Ανατολική Θράκη όπως και αυτήν την Ανατολική Ρωμυλία.

Και τέλος στο δια ταύτα σεβαστοί σύνεδροι. Προτείνω:
1) Να υλοποιηθεί πρόταση της Π.Ο.Θ.Σ. από το προηγούμενο συνέδριο ότι το Συνέδριο πρέπει να λειτουργεί σαν ένα ανεξάρτητο βήμα συνεχούς αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού της πορείας του Θρακικού Ελληνισμού και της Θράκης και το αμέσως επόμενο συνέδριο να ξεκινάει με τον απολογισμό του προηγουμένου. Άλλως το συνέδριο διατρέχει τον κίνδυνο του εκφυλισμού.
2)  Μέσα από το συνέδριο αυτό πρέπει να φροντίσουμε για την κατοχύρωση της εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελληνικής Θράκης και να μπούμε φραγμός στην παραχάραξη της ιστορικής μας κληρονομιάς αλλά και για να αποτρέψουμε τα οποιαδήποτε σενάρια περί ομόσπονδης Θράκης.
3)  Να γίνει πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με ταυτόχρονη αναβάθμιση του..
4)  Και τέλος αγαπητοί φορείς των συνεδρίων και σεβαστοί σύνεδροι, μια και το έτος 2000 αφιερώθηκε στην Θράκη από την Βουλή των Ελλήνων καιρός είναι πλέον οι ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ να ζητήσουν από την Βουλή των Ελλήνων να αναγνωρίσει μέσα στο έτος αυτό την « ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ » και να
Καθιερώσει σαν ημέρα ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΝ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

Ξάνθη 29-30 Σεπτεμβρίου 2000
Ελευθέριος Θ.Χατζόπουλος
Πρόεδρος ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ν.ΣΕΡΡΩΝ
&
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Αν.ΜακεδονίαςΤης Π.Ο.Θ.Σ.