ΕΝΑΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ (Α' ΜΕΡΟΣ)

 

ΕΝΑΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

 


 

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

1η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

 


 

 

 

 

2η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

έγγραφο μας Νο 401/12/εχ                                                                                                                            Θεσσαλονίκη 2012-02-06

 

Αξιότιμο Κύριο

Ευάγγελο Λαμπάκη

Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

--------------------------------------

Κύριε Δήμαρχε,

Το Δεκέμβριο του 2011 σας αποστείλαμε την κοινή επιστολή των Θρακικών Ομοσπονδιών ,

-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΠΟΘΣ)

-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ (ΠΟΣΑΡ)

-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΑΟΝΕ)

-ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ (ΕΠΟΦΕ)

που εκφράζουν το Θρακικό Ελληνισμό, σχετική με την τύχη του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Θρακών και η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου Νο 79807/12.12.2011.

Επειδή μέχρι σήμερα παρήλθε σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση ή να έχουμε κάποια σχετική ενημέρωση από πλευράς του Δήμου, θεωρήσαμε σκόπιμο αλλά και επιβεβλημένο καθήκον μας, να σας ενοχλήσουμε και πάλι αφού διαπιστώνουμε ότι ο χρόνος παρέρχεται άκαρπος.

Η Π.Ο.Θ.Σ. έχοντας την εξουσιοδότηση των υπολοίπων φορέων σας παρακαλεί θερμά να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος κα να ορίσετε το συντομότερο δυνατό ημερομηνία σύγκλισης της οργανωτικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και οι παραπάνω αναφερόμενοι φορείς, υπό την προεδρία σας, για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Θρακών.

Σας παρακαλούμε θερμά την όποια απόφαση σας να μας τη γνωρίσετε για λογαριασμό όλων μας στο mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">poths1991@yahoo.gr ή στα τηλέφωνα 2321066026 και 6945 580930 κ. Ελευθέριο Θ. Χατζόπουλο Πρόεδρο της Π.Ο.Θ.Σ.

Με την ελπίδα ότι η επιστολή μας αυτή θα τύχει της ιδιαίτερης προσοχής σας, σας παρακαλούμε να δεχθείτε τους θερμούς μας χαιρετισμούς.

Για το Δ.Σ. της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

 

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Ελένη Γκαιτατζή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

01) Κύριο, Χρήστο Ζιώγα

Πρόεδρο ΑΠΟΚΔΑ/Αλεξανδρούπολη

02) Κύριο Νίκο Γκότση

Αντιδήμαρχο Φερών –Φέρες

03) Π.Ο.Σ.Α.Ρ. – ΠΑ.Ο.Ν.Ε. – Ε.ΠΟ.Φ.Ε

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 15/02/2012

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΑΡ .ΠΡΩΤ: 415

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 306

Τ.Κ. 68100 Προς

Τηλ:2551064100-64102 κ.Ελεύθεριο Χατζόπουλο

Φαξ:2551064142 Πρόεδρο Π.Ο.Θ.Σ

Email:dimarxos@alexpolis.gr


Αγαπητέ Συμπατριώτη,

Σε απάντηση επιστολής σας που αναφέρεται στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι βούληση του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις Φέρες με ημέρα έναρξής του την 15η Αυγούστου 2012, με το προσκύνημα και την Θεία Λειτουργία στην Παναγία Κοσμοσώτειρα.

Επειδή ο χρόνος προετοιμασίας του θα είναι πιεστικός σας παρακαλώ να συνεργαστούμε άμεσα ώστε έγκαιρα να έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις διαδικασίες υλοποίησής του . Γι’ αυτό το λόγο σας παρακαλώ να έχουμε συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη με αντιπροσωπεία των τριών Ομοσπονδιών Θρακικών Συλλόγων ώστε από κοινού να θέσουμε τις βάσεις του .Είμαι στη διάθεσή σας για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας .

Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και είμαι σίγουρος ότι η γνώση και η εμπειρία σας θα είναι πολύτιμος σύμμαχος για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

 

Τελικά στις 17,18 και 19 Αυγούστου 2012 στις Φέρες θα πραγματοποιηθεί το 9ο Παγκόσμιο σύνεδρο των Θρακών με την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η οργανωτική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας και τον Ελληνικό λαό, αποφάσισε το συνέδριο ναι μεν να πραγματοποιηθεί γιατί πιστεύει πως η αναγκαιότητα πραγματοποίησης του ως θεσμού αφενός και αφετέρου ως ανοιχτού διαλόγου και στοχασμού για το μέλλον και τις προοπτικές της Θράκης μας είναι γεγονός επιβεβλημένο και αδιαπραγμάτευτο.

Από την πρώτη στιγμή οι Ομοσπονδίες δηλώσαμε ότι επιθυμούμε ένα συνέδριο ουσίας και όχι ένα συνέδριο για το συνέδριο και χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες Επισημάναμε τις αδυναμίες των προηγουμένων και τα λάθη του παρελθόντος και ζητήσαμε από την εκτελεστική γραμματεία να συμπαραταχθεί μαζί μας και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να βρούμε διέξοδο που θα δίνει λύσεις στα προκύπτοντα προβλήματα .

Έτσι συμφωνήσαμε για τη δομή του συνεδρίου, το σχεδιάσαμε και βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης του. Με σφιγμένη την καρδιά, συναποφασίσαμε κάποια έξοδα να μετακυλιστούν στους κ.κ. συνέδρους, όπως οι διανυκτερεύσεις, πιστεύουμε όμως ότι για τη Θράκη μας αξίζει η θυσία αυτή, και τέλος να μην πραγματοποιηθούν προσυνεδριακές ημερίδες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για να αποφευχθούν οι επί πλέον δαπάνες.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι με την απόφαση μας αυτή δεν υποτιμήσαμε σε καμιά περίπτωση αυτό που είναι ο Έλληνας – Θρακιώτης διαχρονικά, η φιλοξενία του και η ευγένειά του.

Οι εισηγήσεις επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση τόσο της θεματολογίας όσο και των κκ. εισηγητών Έτσι καταλήξαμε

01) Την κεντρική ομιλία θα την πραγματοποιήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθιμος

02) 1η εισηγήτρια η κα Μάρω Παπαθανσίου με θέμα ¨Η επίδραση του Ορφέα και του Ορφισμού στον Ελληνικό πολιτισμό.

03) 2η εισηγήτρια η κα Ιφιγένεια Βαμβακίδου με θέμα « Ο ξεριζωμός του Θρακικού Ελληνισμού

04) 3 εισήγηση ο κ. Μόσχος Πολυσίου με θέμα Η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης. Και

05) Τέλος Ομιλίες από τους εκπροσώπους Ομοσπονδιών και συλλόγων.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πραγματοποίηση του 9ου παγκοσμίου συνεδρίου οφείλεται αποκλειστικά στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ δια του κ. προέδρου της και των μελών του ΔΣ συνεπικουρούμενη και από την ΠΟΣΑΡ την ΠΑΟΝΕ και την ΕΠΟΦΕ.

 


ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ


Τελικά στις 17,18 και 19 Αυγούστου 2012 στις Φέρες

θα πραγματοποιηθεί το 9ο Παγκόσμιο σύνεδρο των Θρακών με την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η οργανωτική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας και τον Ελληνικό λαό, αποφάσισε το συνέδριο  ναι μεν να πραγματοποιηθεί γιατί πιστεύει πως η αναγκαιότητα πραγματοποίησης του ως θεσμού αφενός και αφετέρου ως ανοιχτού διαλόγου και στοχασμού για το μέλλον και τις προοπτικές της Θράκης μας είναι  γεγονός επιβεβλημένο και αδιαπραγμάτευτο.

Από την πρώτη στιγμή  οι Ομοσπονδίες δηλώσαμε ότι επιθυμούμε ένα συνέδριο ουσίας και όχι ένα συνέδριο για το συνέδριο και χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες Επισημάναμε τις αδυναμίες των προηγουμένων και τα λάθη του παρελθόντος και ζητήσαμε από την εκτελεστική γραμματεία  να συμπαραταχθεί μαζί μας και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο  να βρούμε διέξοδο που θα δίνει λύσεις στα προκύπτοντα προβλήματα .

Έτσι συμφωνήσαμε για τη δομή του συνεδρίου, το σχεδιάσαμε και βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης του. Με σφιγμένη την καρδιά, συναποφασίσαμε κάποια έξοδα να μετακυλιστούν   στους κ.κ. συνέδρους, όπως οι διανυκτερεύσεις, πιστεύουμε όμως ότι για τη Θράκη μας αξίζει η θυσία αυτή,  και τέλος να μην πραγματοποιηθούν προσυνεδριακές ημερίδες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για να αποφευχθούν οι  επί πλέον δαπάνες.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι με την απόφαση μας αυτή δεν  υποτιμήσαμε σε καμιά περίπτωση  αυτό που είναι ο Έλληνας – Θρακιώτης διαχρονικά, η φιλοξενία του και η ευγένειά του.

Οι εισηγήσεις επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση τόσο της θεματολογίας όσο και  των κκ. εισηγητών  Έτσι καταλήξαμε

01) Την κεντρική ομιλία θα την πραγματοποιήσει ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθιμος

02) 1η εισηγήτρια η κα Μάρω Παπαθανσίου με θέμα  ¨Η επίδραση του Ορφέα και του Ορφισμού στον Ελληνικό πολιτισμό.

03) 2η εισηγήτρια η κα Ιφιγένεια Βαμβακίδου με θέμα « Ο ξεριζωμός του Θρακικού Ελληνισμού

04) 3 εισήγηση  ο κ. Μόσχος Πολυσίου με θέμα Η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης. Και

05) Τέλος Ομιλίες από τους εκπροσώπους Ομοσπονδιών και συλλόγων.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής θα πρέπει να επισημάνουμε  ότι η πραγματοποίηση του 9ουπαγκοσμίου συνεδρίου  οφείλεται αποκλειστικά στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  δια του κ. προέδρου της και των μελών του ΔΣ συνεπικουρούμενη και από την ΠΟΣΑΡ την ΠΑΟΝΕ και την ΕΠΟΦΕ.  Σας παραθέτουμε την αρχική επιστολή, υπογεγραμμένη από όλους τους παραπάνω φορείς, που απευθύναμε στον κ. Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

Ευελπιστούμε πως μετά  το συνέδριο αυτό, τόσο η Θράκη μας όσο  και οι πολιτιστικοί φορείς θα πρέπει να βγουν ενισχυμένοι για να έχουν τη δυνατότητα, ενωμένοι και δυνατοί  να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Καλή αντάμωση στις Φέρες, και σας περιμένουμε με ιδέες, προτάσεις, σχεδιασμούς για να τα κάνουμε  όλα πράξη και προπαντός να επανασυστήσουμε το ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ.

Από το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

http://mikrasiatis.gr/?p=9842ΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ


*Η βυζαντινή Κοσμοσώτειρα Φερών

Η Θράκη της ιστορίας, η Θράκη του Πολιτισμού, η Θράκη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, η Θράκη της εγκατάλειψης, έρχεται στο προσκήνιο, με το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου 2012 στις Φέρες Έβρου.

Πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε βαρύ κλίμα, εξαιτίας του αιφνιδιασμού του υπουργού ΠΡΟΠΟ Νίκου Δένδια, να κλείσει τις αστυνομικές σχολές Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, για να μεταφέρει εκεί τους λαθρομετανάστες τους οποίους διώχνει από το κέντρο της Αθήνας. Θα καθαρίσει- αν την καθαρίσει- την Αθήνα και θα μεταφέρει στη Θράκη με τα ιδιάζοντα προβλήματα, τους μετανάστες, που η κυβέρνηση φοβάται, πως θα επιδοθούν κάποια στιγμή σε ταραχές. Αν οι ταραχές γίνουν στη Θράκη; Ίδωμεν…

Το συνέδριο πραγματοποιείται επίσης χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη. Το κράτος ενδιαφέρεται να απομυζήσει κάθε ικμάδα από τους πολίτες του. Η Θράκη παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλά ανεργίας και δραματική οικονομική κατάσταση των κατοίκων της.


*Εικόνα από το εσωτερικό του βυζαντινού ναού

Το συνέδριο θα αρχίσει στις 7 μ.μ. της Παρασκευής 17 Αυγούστου στο κλειστά γυμναστήριο Φερών, με χαιρετισμό του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως Ευάγγελου Λαμπάκη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη χορωδία της ενορίας της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρούπολης στο ανοιχτό θέατρο Φερών.


*Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος

Το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο Φερών θα γίνουν οι ακόλουθες εισηγήσεις:


*Εξώφυλο βιβλίου του Παναγιώτη Καρακατσάνη

1)    Παναγιώτης Καρακατσάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης:

«Οι επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη Συγκρότηση και Εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας».


*Η κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου

2)    Ιφιγένεια Βαμβακίδου, διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:

«Ο ξεριζωμός του Θρακικού Ελληνισμού».


*Ο κ. Μόσχος Πολυσίου

3)    Μόσχος Πολυσίου, καθηγητής- αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Η συμβολή του Πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης».

Θα ακολουθήσει διάλογος, ερωτήσεις και τοποθετήσεις επί των θεμάτων.

Μετά το διάλειμμα και τον καφέ θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και θα διατυπωθούν συμπεράσματα.

Η Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, περιλαμβάνει εκκλησιασμό στον βυζαντινό ιερό ναό της Κοσμοσώτειρας Φερών. Θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος.

Στη συνέχεια θα αναγνωσθεί το ψήφισμα του συνεδρίου και θα προσφερθεί καφές στην Άνω Πλατεία Φερών.Τα Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών: Τις πταίει;


Του Θανάση Μουσόπουλου, Φιλολόγου – Συγγραφέα, Συντονιστή Δικτύου Λόγου και Πράξης

Το 1993 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το πρώτο Συνέδριο Θρακών, τότε ήταν Αποδήμων. Το 1994 έγινε το 2ο στις Φέρες, το 1996 στην Κομοτηνή, το 1998 το 4ο στη Νέα Ορεστιάδα, το 5ο έγινε πάλι στην Ξάνθη (2000), ακολούθησαν 2003 Αλεξανδρούπολη το 6ο, 2006 Διδυμότειχο το 7ο, 2009 το 8ο στην Κομοτηνή.

Για το τριήμερο 17 – 18 και 19 Αυγούστου 2012 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στις Φέρες / Αλεξανδρούπολη. Λόγω «κρίσης» περιορίστηκαν οι εκδηλώσεις και οι δυνατότητες φιλοξενίας συνέδρων από μακριά. Το θέμα του συνεδρίου είναι «Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα».

Θεωρώ σκόπιμο, κάτω από τη σκιά των πρόσφατων αυθαιρεσιών σε βάρος της Θράκης, να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, που ούτως ή άλλως έχουν διαχρονικότητα, τουλάχιστο όσον αφορά τα είκοσι χρόνια που οργανώνονται τα συνέδρια. Σε κάποια ήμουν παρών, σε κάποια έκανα παρεμβάσεις, ενώ στο 5ο Συνέδριο του 2000 ήμουν εισηγητής του θέματος «Πολιτισμός, Ιστορία – Παράγοντες προβολής και ανάπτυξης της Θράκης». Συνεπώς δε μιλώ μόνο κριτικά, αλλά και αυτοκριτικά.

Από το 2009 ήθελα να γράψω ένα κείμενο με τίτλο «Ποιος παγιδεύει τους Θράκες». Το βασικό αυτό ερώτημα έχει σχέση κυρίως με τους πολιτικούς που βρίσκουν ευκαιρία άκοπα και ίσως άσκοπα να εκφράζουν το θαυμασμό και τη στήριξη στη Θράκη. Λόγια αέρος.

Από παλιότερα ήθελα να πω, ότι οι περισσότεροι θρακιώτες και θρακιώτισσες που έφυγαν στον εικοστό αιώνα από τη Θράκη ή εκδιώχθηκαν από τη Θράκη (μιλώ πάντοτε για τον ενιαίο χώρο της Θράκης), ζώντας στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) θυμούνται - μιλώ τώρα για την ελληνική Θράκη – θυμούνται μια Θράκη που είναι διαφορετική σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό). Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για μια σωστή προσέγγιση της Θράκης σήμερα, και για μια σωστή προσέγγιση στα προβλήματα των κάθε λογής αποδήμων Θρακών.

Η Θράκη εκτός από επιστήμονες έχει και καλλιτέχνες, δημιουργούς του λόγου, ανθρώπους του θεάτρου, μουσικούς. Συνήθως απουσιάζουν, δεν καλούνται, δε διατυπώνουν τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους.

Η Θράκη δεν έχει μόνο χριστιανούς, έχει και μουσουλμάνους. Δεν έχουν οι μειονοτικοί να πουν κάτι στους πλειονοτικούς;

Τέλος, η Θράκη έχει πολίτες ενεργούς, έχει διάφορα κινήματα, σε πολλά θέματα και προβλήματα διατυπώνουν – συχνά μαχητικά – τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Αυτοί δεν έχουν θέση σε ένα συνέδριο Θρακών;

Αν δεν δώσουμε εμείς οι Θράκες το λόγο στους Θράκες, ποιος θα τον δώσει;

Όλα τούτα που παγιδεύουν τους Θράκες, δεν τους αφήνουν να πραγματοποιήσουν ένα δημιουργικό και ριζοσπαστικό συνέδριο.

Κλείνοντας, εύχομαι να πετύχει το φετινό συνέδριο και προτείνω, το 10ο ανανεωμένο Συνέδριο να οργανωθεί στα Άβδηρα, που σημειωτικά έχει τόσο μεγάλη διαχρονική αξία για το ελληνικό, βυζαντινό και νεότερο πνεύμα.Ξάνθη, 7 Αυγούστου 2012

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Αλεξανδρούπολη 30 – 5 -2012

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

9ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ

Π ρ ο ς

Τους Συλλόγους-Σωματεία Θρακών

Απανταχού της Οικουμένης

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

 

Το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 19 Αυγούστου 2012 στην ιστορική έδρα του Δήμου, την πόλη των Κομνηνών, στις Φέρες.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι για την πραγματοποίηση του συνεδρίου η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί μέσα στα οικονομικά δεδομένα της εποχής πραγματοποιώντας αναγκαστικές αλλαγές, τις οποίες και σας παραθέτουμε, ελπίζοντας ότι θα τύχουμε της κατανόησής σας και ότι αυτές δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή σας.

 

1. Μετακίνηση Συνέδρων

Οι κ. σύνεδροι θα μετακινηθούν από την έδρα τους με δικές τους δαπάνες, όπως γινόταν πάντοτε.

2. Διαμονή Συνέδρων

Στα προηγούμενα συνέδρια η διαμονή επιβάρυνε την οργανωτική επιτροπή. Σήμερα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, σας παρακαλούμε να επιβαρυνθείτε εσείς τα έξοδα διαμονής, γι’ αυτό και η οργανωτική επιτροπή ήρθε σε συνεννόηση με ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης και των Φερών πετυχαίνοντας προσιτές τιμές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το πρωινό. (Συνημμένο 2).

3. Διακίνηση Συνέδρων

Οι κ. Σύνεδροι θα μετακινούνται από τα ξενοδοχεία τους προς και από το συνεδριακό κέντρο με λεωφορεία, που θα παραχωρήσει η οργανωτική επιτροπή.

 

Συνημμένα θα βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και σας παρακαλούμε θερμά να μας ανακοινώσετε το αργότερο μέχρι 30-6-2012 τη συμμετοχή σας:

Στη διεύθυνση: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική Ενότητα Φερών

Υπόψη κ. Νάκου Μαρίας

685.00 Φέρες – ‘Εβρου

ή

Στη γραμματεία του συνεδρείου: Τηλ. 2555350074 (Νάκου Μαρία), 2555350070 (Ρίγγου ‘Αρτεμις) και 2555350071 (Αντιδήμαρχος Φερών, κ. Γκότσης Νικόλαος), Φαξ: 2555350092, Ε-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">info@feres.gr ή info@0921.syzefxis.gov.gr, για να οργανώσουμε τις υπόλοιπες λεπτομέρειες ( γεύματα-δείπνα κλπ) για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

 

"Κύριε πρόεδρε μη στοχήστε το κάλεσμά μας.

Σιγιστήτε, μαζώξτε τα μέλ' σας και τις φίλ' σας και ουρίστε, να νάρτε με το καλό να τα κουνουστίσουμ' στο συνέδριό μας και να προσκυνήσουμ' στη χάρ' της καλότκης της Παναγίας μας της Κοσμοσωτήρας.

Μεις α ξέβουμ' στο δρόμο κι α σας φυλάγουμ'.

Τα δέοντα κι ασπασμούς και προσκυνήματα σε γουλνού σας."

Γλωσσάρι: στοχήστε, στοχώ, στοχίζω = ξεχνώ

σιγιστήτε, σιγίζουμαι = ετοιμάζομαι

κουνουστίσουμ', κουνουστίζω = συναναστρέφομαι, συνομιλώ, συζητώ

ξέβουμ', ξεβαίνω = βγαίνω έξω

φυλάγουμ', φυλάγω = περιμένω, καρτερώ

τα δέοντα = τα χαιρετίσματα

 

Με εκτίμηση

 

 

Λαμπάκης Ευάγγελος

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1Η ΗΜΕΡΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟI

Χαιρετισμός Δημάρχου Αλεξανδρούπολης & Προέδρου της Οργανωτικής επιτροπής του 9ου Π.Σ.Θ.

Όταν μιλάμε για ανάπτυξη της Θράκης, αυτή μένει στο στενότερο εδαφικό της πλαίσιο; Ή εντάσσεται και αγκαλιάζει την Ελλάδα;

Η οποιαδήποτε πληγή της Θράκης η αντίθετα αναβάθμισή της επηρεάζει τον ίδιο το βασικό κορμό της χώρας;

Αν γυρίσουμε την ιστορία θα δούμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Θράκης βρίσκεται στην σημερινή Βουλγαρία και Τουρκία. Ας προσέξουμε όλοι και ιδιαίτερα η Αθήνα αυτόν τον χώρο από τον βόρειο Έβρο μέχρι την Ξάνθη.

Ας σκύψει ο κρατικός μηχανισμός και οι ιθύνοντες κατά τι περισσότερο έστω για να δείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ευαισθησία της Θράκης και των ισορροπιών της όχι μόνο λεκτικά αλλά και εν τη ουσία.

Ας ανακαλύψει επιτέλους την Αμερική με την ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου με εξειδικευμένα μέτρα μόνο για την Θράκη

Αλλιώς δεν ακούω κανένα και δεν πιστεύω κανένα όταν μιλάει για την Θράκη.

Γιατί η Θράκη μένει κλεισμένη ερμητικά στο χώρο της; κι όταν φθάνει κατά περίπτωση και με κόπο κάπου πιο πέρα απαξιώνεται άμεσα είτε μη εξαρτώμενη από τον εαυτό της, είτε με τις αρνητικές δήθεν συνέπειες της γειτνίασης με την Τουρκία, είτε με την ανάμειξη των πληθυσμιακών δεδομένων.

Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ως θαλάσσιο πέρασμα και σημείο διαμετακομιστικό που συνδέει όλες τις αγορές από το Γιβραλτάρ, της εγγύς Ανατολής μέχρι και τις χώρες της Βαλτικής μέσω του Μπουργκάζ και της Βάρνας.

Η αξία του προσδιορίζεται από την επιμονή και τους αγώνες των γειτόνων στο πέρασμα της ιστορίας για την διεκδίκησή τους. Αποτελεί τον μοχλό γενικότερης ανάπτυξης της Θράκης και χρειάζεται η Αθήνα άμεσα να προκύψει την εκβάθυνσή του για να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

Ποταμός Έβρος:

Γιατί αποτελεί φόβητρο για τους γηγενείς και αρνητικό πρόσημο για την οικονομία της χώρας λόγω των συχνών πλημμυρών όπου κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες ;Πού είναι η πολιτεία που έπρεπε σε συνεργασία με την Βουλγαρία μέσα από έργα στο κοινοτικό πλαίσιο να τον μετατρέψει σε ευλογία και σύμμαχο του αγροτικού τομέα;;;

Ο τουρισμός της Θράκης μας με την πλούσια ιστορία από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη αλλά και υψηλής εμβέλειας φυσικά μνημεία , αφέθηκαν στα χέρια της θεάς τύχης.

Η γεωθερμία της Τραιανούπολης και της Σαμοθράκης;;; αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό πόλο για ολόκληρη την Ελλάδα πλην όμως παραμένει ανεκμετάλλευτη σε πείσμα του Αθηνοκεντρικού κράτους που αρνείται ακόμη και την δυνατότητα μεταβίβασης της εκμετάλλευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα υφιστάμενα αιολικά πεδία από τα ισχυρότερα της Ευρώπης και η μη εκμετάλλευσή τους αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις ανικανότητας και αδιαφορίας.

Η Σαμοθράκη μας μοναδικό και ιδιαίτερο νησί για πολλούς λόγους σε όλο τον κόσμο μαραζώνει όλο και περισσότερο όταν άλλα νησιά ξερόβραχοι έχουν βρει τον βηματισμό τους.

Ο μη προσδιορισμός της ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών δεδομένων σηματοδοτεί την αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, γιατί ξεκινάς από εκεί που διαθέτεις συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιβόητη ανάπτυξη.

Η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει το δυναμικό της πηγάζει από το σφιχτό αγκάλιασμά της και την υπαγωγή της στην Αθήνα που στέκει ιδιαίτερα για τη Θράκη ως μέγιστος δυνάστης.

Το Δημοκρήτειο Πανεπιστήμιο ΘΡΑΚΗΣ ασύνδετο με την τοπική κοινωνία μένει ανενεργό με την στάμπα του κεντρικού κράτους που εδώ και χρόνια μέσα από τις πολιτικές του έχει διαλύσει κυριολεκτικά την παιδεία.

Το πανεπιστήμιο με ισχυρούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, εξειδικευμένους , έπρεπε να έχει τροφοδοτήσει τους δήμους με μελέτες προκειμένου να απορροφηθούν κονδύλια για έργα από το ΕΣΠΑ(μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα σήμερα) ιδιαίτερα στην σημερινή άσχημη οικονομική συγκυρία.

Υπάρχει όμως για τη Θράκη μας μοναδικό παράδειγμα απ’ όλες τις άλλες περιοχές σχεδόν της Ελλάδας και η προσπάθεια ανάποδα αντί της ανάπτυξης η επιλογή της καταστροφής της.

Παράνομη μετανάστευση :

Πάλι η Θράκη με τις τελευταίες πολιτικές επιλογές της Αθήνας είναι το χωνευτήρι όλων αυτών των ενεργειών για να καθαρίσει η Αθήνα εις βάρος της Θράκης.

Κλείνουν τις σχολές αστυφυλάκων Ξάνθης , Κομοτηνής και Διδυμοτείχου και τις μετατρέπουν σε κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Ενώ υπάρχουν ήδη τρία (3) κέντρα υποδοχής δημιουργούν άλλα τρία (3) χωρίς κανένα στις άλλες 12 περιφέρειες , καταργώντας ακόμα κι αυτό το νεοσυσταθέν της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα;

Δεν αντέχω άλλη αδικία , δεν αντέχω άλλα χαρακτηριστικά της Θράκης αρνητικά , κοντά στα ήδη υφιστάμενα (π.χ. Έβρος τόπος εξορίας) ακόμη ένα , Θράκη τόπος λαθρομεταναστών , αφού είναι βέβαιο ότι σχεδιάζουν να στοιβάζουν χιλιάδες ψυχές παράνομων μεταναστών.

Χρυσορυχεία:

Μόνη η τοπική κοινωνία στον Έβρο και την Ροδόπη παλεύουμε επί 12 χρόνια για να αποτρέψουμε την απόλυτη καταστροφή στη ζωή την υγεία και το περιβάλλον.

Μιλάω για την επένδυση χρυσορυχείων από μεγάλες εισηγμένες στα παγκόσμια χρηματιστήρια εταιρείες που δίνοντας καθρεπτάκια όπως άλλωστε οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς τελικά εξολόθρευαν κι αυτούς τους ίδιους παίρνοντας τα πάντα. Εν προκειμένω μ’ ένα αποικιακό πεπαλαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα θα πάρουν όλο το χρυσό μας (πάνω από 500 τόνους) καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους και χαρίζοντάς μας το θάνατο.

Τίμημα λίγες θέσεις εργασίας θανάτου που δυστυχώς σήμερα σε αυτό το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον φαντάζουν δήθεν ως αναπτυξιακός παράδεισος ενώ είναι μόνο ένα πινάκιο φακής, που θα δημιουργήσει στο μέλλον ύφεση και υπανάπτυξη.

Κ’ αλλοίμονο υπάρχουν ντόπιοι βοηθοί εκπληρώσεως δίπλα στους υφιστάμενους της Αθήνας που μας κατέστρεψαν επί 35 ολόκληρα χρόνια που κάνουν τα πάντα για να δεχθούμε το πινάκιο φακής, χωρίς να ενδιαφέρονται για την αληθινή ανάπτυξη της Θράκης, εργαζόμενοι τελικά για την καταστροφή της.

Όμως σήμερα περισσότερο από κάθε φορά πρέπει να πούμε ΟΧΙ , ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ, γιατί αλλιώς αναχαιτίζεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της Θράκης και στον Αγροτικό τομέα και στον Τουριστικό και στο περιβάλλον μας.

Όσοι δεν εκμεταλλεύονται την οικονομική ύφεση εκμαυλίζοντας συνειδήσεις είναι βέβαιο ότι δρουν προδοτικά εναντίον της Θράκης.

Προξενείο Κομοτηνής:

Πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι είμαστε πάνω απ’ όλα Έλληνες και ζούμε γιατί έτσι θέλουμε αγκαλιασμένοι ,ως πρότυπο μοντέλο συμβίωσης που από μόνο του αποτελεί τροχοπέδη κοινωνικής ανισορροπίας στην ήδη για πολλούς λόγους ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας.

Ας ξεσηκωθούμε ας δούμε τους αληθινούς αντιπάλους μας ,ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός , δημιουργικός Θρακιώτης για να κάνουμε την Θράκη πάλι δυνατή γιατί μόνο αυτό αξίζει στη ΘΡΑΚΗ μας και σε μας τους ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ

9ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΣΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

Σεβασμιότατοι Πατέρες,

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και φίλοι Θρακιώτες και Θρακιώτισσες,

«Φίλοι Καλωσορίσατε» τραγουδάνε ακόμη και σήμερα στα χωριά μας, όταν οι φίλοι, οι δικοί μας άνθρωποι, γεύονται το «νόστιμον ήμαρ» και επιστρέφουν στο γενέθλιο τόπο για να πάρουν δύναμη, κουράγιο και Ελλάδα μαζί τουςΑυτήν την Ελλάδα που σήμερα αναμετράται με την ιστορία της δίνοντας την δική της έσχατη μάχη για να κρατηθεί ζωντανή, να αναταχθεί αναπτυξιακά, να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να ξαναδημιουργήσει μέλλον για τη νέα της γενιά. Αυτή τη γενιά που σαν ειρωνεία της ιστορίας ξαναζητά το μέλλον της αλλού, απογοητευμένη, προδομένηΠέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο της Ξάνθης, όταν όλοι οι Θρακιώτες όπου γης έδωσαν τα χέρια σε μία προσπάθεια να αναδείξουν το Θρακικό ζήτημα και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για την εκπόνηση ενός μακρόπνοου εθνικού και αδιατάρακτου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα αξιοποιούσε τα πλεονεκτήματα του τόπου και σε βάθος χρόνου θα δημιουργούσε εκείνη την κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα που θα επέτρεπε στη Θράκη μία αυτοδύναμη και αυτοτροφοδοτούμενη πορεία.

Μία πορεία που θα είχε στη βάση του σχεδιασμού της τις απόψεις των ίδιων των Θρακιωτών για τον τόπο τους. Τότε αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Να διεκδικήσουμε όσα μας στέρησαν επί δεκαετίες.

Και κάναμε πολλά. Χρειάζονταν όμως περισσότερα. Και τούτο φάνηκε στην κρίση.

Σήμερα η Θράκη δεν είναι μόνη. Η πολιτική σημειολογία να σας μιλά ένας Θρακιώτης που του έγινε η ιστορική τιμή να αναδειχθεί σε πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτυπώνει την νέα περιφερειακή πραγματικότητα. Ο νέος τόπος είναι πλέον η Περιφέρεια. Τώρα είμαστε περισσότεροι, είμαστε δυνατότεροι, μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα. Αυτά που κάποτε μας χώριζαν σήμερα μας ενώνουν. Μας δένουν περισσότεροΔεν θέλω να μιλήσω για αριθμούς. Οι αριθμοί λένε ότι τους πεις. Εκείνο που όμως δεν αποτυπώνεται με πολλούς τρόπους αλλά προκύπτει ως μήνυμα παντού είναι η ενότητα. Η ενότητα του Θρακιώτικου Ελληνισμού, η ενότητα της Περιφέρειας μαςΚυρίες και Κύριοι,

Με τους πρόγονους μας Θρακιώτες δεν μας ενώνει το αίμα.

Μας ενώνει η γλώσσα, ο τόπος, το βίωμα, το ήθος, οι ήχοι και τα χρώματα, η θάλασσα και η στεριά. Μας ενώνει ο πολιτισμός που πλάθει την υπαρξιακή μας συνείδηση. Μας ενώνει ο αέναος μύθος που κινεί τη ζωή και την ιστορία.

Ο πατριωτισμός είναι ο μύθος μας. Αυτός που στο διάβα των αιώνων, μας έδωσε τροφή από τη ρίζα που απλώνεται βαθιά στο χρόνο και στο έδαφος αυτής της γης.

Μπορεί να στέρεψαν στην εποχή μας οι κοσμοθεωρίες, οι νομοτέλειες, οι τεχνολογικές περιπλανήσεις. Μπορεί να μην έχουν τίποτε να πουν οι πολιτικοί. Μπορεί οι νεοέλληνες να βιώνουμε την καταρράκωση της Εθνικής μας αξιοπρέπειας, μια πρωτόγνωρη πολιτισμική σήψη. Μπορεί τα παραμύθια να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν σε κάθε εποχή.

Ο αέναος μύθος της φυλής μας όμως κρατεί χιλιετίες, είναι η ύπαρξη μας, η ταυτότητά μας, είναι ο πατριωτισμός μας, η Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ενδεχομένως οι περισσότεροι ότι τις τελευταίες μέρες η Θράκη μπήκε στη δίνη κάποιων επιλογών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Να ποτίσουν τις συνειδήσεις των φιλήσυχων Θρακών με την άποψη ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και πως αυτή η αντιδημοκρατική νοοτροπία μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις, χωρίς κόστος Και τότε μίλησε η ψυχή μας. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος φέροντας στο νου μου τα λόγια του πεφωτισμένου ιεράρχη σεβασμιοτάτου Αλεξανδρουπόλεως στην Κομοτηνή που οριοθέτησε τη νέα γραμμή άμυνάς μας τοποθετώντας στη βάση της την Νέα Ενότητα. Αυτή η Νέα Ενότητα που προσδιορίζεται πλέον ως μία αυτοπραγματούμενη αναπτυξιακή πορεία στην οποία δεν χωρούν αποκλεισμοί, σκοταδισμοί και μισαλλοδοξίες.

Σήμερα φίλες και φίλοι, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αναπτύξουμε το αίσθημα της φιλοπατρίας. Ναι, σήμερα έχουμε ανάγκη από πραγματικούς πατριώτες. Από φλογερούς ανθρώπους που βάζουν τον τόπο και το μέλλον του πάνω από το εφήμερο προσωπικό και κομματικό όφελος. Που δίνουν ψυχή και σώμα στην προσπάθεια να ανασυνταχθούμε και να φτιάξουμε μία νέα πραγματικότητα. Μια νέα Περιφέρεια που θα έχει αναφορές στη Μαύρη Θάλασσα, στο Δούναβη.

Μία περιφέρεια Κέντρο Διαμετακόμισης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και διακίνησης εμπορευμάτων. Μία περιφέρεια ενεργειακό Κέντρο. Μία περιφέρεια με ευδιάκριτη ταυτότητα, αναγνωρισμένη διεθνώς που ξανασυναντά την ιστορία της μέσα σε αυτή τη νέα γεωγραφία, τη νέα οικονομία. Αυτή είναι η δική μας απάντηση. Η δική μας επανάσταση.

Εδώ έγκειται ταυτόχρονα και το δικό μας χρέος. Εμείς στην Περιφέρεια ΑΜΘ το έχουμε αναλάβει και δουλεύουμε αντιλαμβανόμενοι την συγκυρία και αξιοποιώντας κάθε αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας. Κάθε ευρώ θέλουμε να πιάσει τόπο. Κάθε θυσία του έλληνα πολίτη πρέπει να έχει αντίκρισμα.

Ας κρατήσουμε ζωντανή τη Θράκη που ονειρεύτηκαν οι παππούδες μας μέσα από το δρόμο της προσφυγιάς. Τη Θράκη που στέριωσαν οι πατεράδες μας μέσα από τη βιοπάλη και το σκληρό μεροκάματο. Τη Θράκη που θα κληρονομήσουμε σε αυτήν την υπέροχη και καταπληκτική νέα γενιά. Τους επιστήμονες του αύριο ….

Ας κρατήσουμε αυτή τη Θράκη στην ψυχή μας. Την αιώνια Θράκη.

Την αγαπημένη….

Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι κανείς δεν αγαπά τη Θράκη περισσότερο από τους Θρακιώτες. Τους πραγματικούς πατριώτεςΚυρίες και κύριοι,

Ο Σωκράτης, διατυπώνει με τη δύναμη αξιώματος τη ρήση «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς και σεμνότερων και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοίς νούν έχουσι»

Έκτοτε η Ελλάδα είναι η διαχρονική αξία για τους Έλληνες.

Αυτό πρέπει να είναι το επιμύθιο του Συνεδρίου

Αυτό επιτάσσει η εθνική αναγκαιότητα, να συνυπάρξουν στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της πατρίδας.

Τελετή Εναρξης

Προεδρείο . Μηνόπουλος Γεώργιος----Ούστογλου Γεώργιος

(Τοποθετήσεις—Παρουσιάσεις Γ.Μηνόπουλου)

Θρακιώτες και Θρακιώτισες

Αξιωνόμαστε να ζούμε την έναρξη των εργασιών του 9 Παγκοσμίου Συνεδριου Θρακών .

Αξιωνόμαστε να γινόμαστε μάρτυρες της συνέχισης ενός θεσμού που άρχισε πριν από περίπου 20 χρόνια .

Αύριο θα δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε αναλυτικά στην επιτυχία τους ή μη και στη μελλοντική τους τύχη και εξέλιξη .

Σήμερα θέλω να αναφερθώ στο έμπρακτο ενδιαφέρον τωνΟμοσπονδιών για τη διενέργεια του Συνεδρίου μας και την αποφασιστική συμβολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και κατ’ επέκταση του Δημοτικού Συμβουλίου που πρόθυμα προσφέρθηκαν και , σε δύσκολους καιρούς , ανέλαβαν όχι μόνο την κάλυψη του κόστους των Εκδηλώσεων αλλά και την όλη προσπάθεια της διοργάνωσης του ,εδώ , στην ιστορική πόλη των Φερών.

Παρουσιάσεις Ομιλητών

Στο Συνέδριο μας χαιρετισμούς απέστειλαν ο οικουμενικός Πατριάρχης Κων-πόλεως και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Παρακαλείται ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ.κ.Δαμασκηνός να αναγνώσει το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Παναγιωτάτου κ. κ. Βαρθολομαίου.

……………….

Παρακαλείται ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής πατέρας Κωστάντιος να αναγνώσει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Πάσης Ελλάδος Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου.

………………….

Ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να μην υπάρξουν προσφωνήσεις ,για οικονομία χρόνου.Οι όποιες προσφωνήσεις ή τοποθετήσεις,εφόσον κατατεθούν,θα συμπεριληφθούν στα πρακτικά του Συνεδρίου.

Η Θράκη,από όλες τις άλλες γεωγραφικά αλησμόνητες Πατρίδες (Πόντος,Καππαδοκία,παράλια Μικράς Ασίας) έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα τμήμα της ελεύθερο.Είναι αυτό της Δυτικής , της σημερινής Ελληνικής Θράκης.

Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής θα δοθεί ο λόγος στον Περιφερειάρχη ,τον κύριο Αρη Γιαννακίδη ,γιατί αυτός ,στα πλαίσια της ευρύτερης Περιφέρειας της οποίας ηγείται ,εκπροσωπεί και το λαό της Ελεύθερης Θράκης.

Παρακαλώ τον κύριο Γαιννακίδη να λάβει το λόγο.

………………….

Ο κύριος Ούστογλου στο προηγούμενο Συνέδριο μας στην Κομοτηνή όχι μόνο διεδραμάτισε σοβαρό οργανωτικό ρόλο αλλά είναι αυτός που προσφέρθηκε,ως Δήμαρχος,το σημερινό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις Φέρες.Μπορεί να άλλαξαν οι αυτοδιοικητικές δομές της χώρας και οι ρόλοι των προσώπων ,τό Συνέδριο μας όμως οργανώνεται στις Φέρες από το Δήμο Αλεξανδρούπολης ως διάδοχο Σχήμα.

Παρακαλώ λοπόν το συμπρόεδρο αυτής της Συνεδρίας ,τον κύριο Ούστογλου,να προς τους Συνέδρους.Και όταν λέγω να εστιάζομαι περισσότερο στήν ιδιότητα του ως δημότη των Φερών.

……………………..

Πριν δώσω το λόγο στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης επιθυμώ πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προσωπικά αλλά πιστεύω και όλων των συνέδρων γιατί ,σε δύσκολους καιρούς, πρόθυμα ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου μας.

Δια του προσώπου του εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους αιρετούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και το προσωπικό και κυρίως τους εθε-

Λοντές οι οποίοι αποδέχθηκαν και διοργάνωσαν με επιτυχία την όλη εκδήλωση.

Κύριε Δήμαρχε το βήμα είναι δικό σας για την τοποθέτηση σας και για την κήρυξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών.

………………………..

Εισηγητής στην Εναρκτήρια Ομιλία του Συνεδρίου μας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθιμος.

Εχουν περάσει 90 χρόνια από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών δηλ.τρεις ολόκληρες γενεές.

Πρόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν στο Συνέδριο αυτό να εστιαστούμε κυρίως στο σήμερα , να ενσκύψουμε και να μελετήσουμε την τύχη ,την εξέλιξη και τη σημερινή θέση των τότε προσφύγων, στον ελλαδικό χώρο,στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο και να γίνει μόνο περιορισμένη αναφόρα στην αρχαία και τη βυζαντινή Θράκη.

Ο Μητροπολίτης μας ,άνθρωπος της ορθόδοξης εκκλησίας διακεκριμμένος για τις θεολογικές του γνώσεις αλλά και στην επιστήμη και τα γράμματα δηλ. ικανός να αναφέρεται στο πως έγιναν τα δημιουργήματα και ποιος τα δημιούργησε , νομίζουμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να εκπροσωπήσει το Βυζάντιο και να αναφερθεί στο σήμερα.

Σεβασμιώτατε ,παρακαλώ , έχετε το λόγο.


Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Κ. ΑΝΘΙΜΟΥ

ΦΕΡΕΣ 17-19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012


(Προσφωνήσεις)


Είναι μεγάλη η ευθύνη να έχεις αποδεχτεί την τιμητική πρόταση να ομιλήσεις σε 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο. Κι όταν αυτό μάλιστα είναι το Συνέδριό μας.

Χαίρομαι και καυχώμαι επειδή συμμετείχα προσωπικά στο θεσμό αυτό, από το πρώτο κιόλας Συνέδριο, ως Πρωτοσύγκελλος τότε της Μητροπόλεως.

Οπότε θυμάμαι πολλά· πως άρχισαν, με ποιους οραματισμούς οικοδομήθηκαν και πως εξελίχθηκαν. Στην πορεία, ποια διαφοροποιήθηκαν και κάποια πως τελείως παρεξέκλιναν. Τελικά, τι ως παρακαταθήκη των Συνεδρίων παραλαμβάνουμε σήμερα, ώστε να το διαχειριστούμε, προκειμένου να το παραδώσουμε εμείς στη Θράκη του αύριο.

Στην αρχή, το ζητούμενο ήταν να κάνουμε γνωστό το γεωγραφικό μας διαμέρισμα, έπειτα να εξηγήσουμε την ιδιοπροσωπία του και προμηθούμενοι των συμφερόντων μας να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο.

Τα κάναμε αυτά.

Παράλληλα επιδοθήκαμε εσωτερικά σε ξεχωριστές διεκδικήσεις για κάθε Νομό. Για αρκετά χρόνια αποφεύγαμε τους άγονους τοπικισμούς και αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ήταν τότε που «επιγνώστως ή ανεπιγνώστως», μιλούσαμε για «αθηναϊκό κράτος», που απειλούσαμε με ανεξαρτητοποίηση, κραδαίναμε την Συνθήκη της Λωζάννης, οργανώναμε παλλαϊκά συλλαλητήρια στον Έβρο, κλείναμε τον Νέστο, στην Ξάνθη και χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στη Ροδόπη!

Τότε, πολλοί στην Πατρίδα μας, που διέκειντο εχθρικώς στην αρχή και υποψύχρως στη συνέχεια, έγιναν ευνοϊκότεροι για μας!

Έτσι, έκτοτε άλλαξαν πολλά. Για να μην πω, πάρα πολλά, ή όλα!

Ψηφίστηκαν Αναπτυξιακοί Νόμοι, με εξαιρετικά προνομιακούς όρους για το τόπο μας, άσχετα αν κάποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν.

Ήρθαν Ευρωπαϊκά πακέτα για υποδομές και δράσεις, άσχετα αν κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν.

Ανεβήκαμε στο προσκήνιο του εθνικού ενδιαφέροντος και είδαμε συγκινητικές θετικές εκδηλώσεις των κρατικών σχηματισμών.

Ευαισθητοποιήθηκαν ευεργετικά για την περιοχή, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί, άσχετα αν κάποιες φορές δεν φανήκαμε άξιοι να τους ελέγξουμε ή να τους προστατεύσουμε.

Κοντολογίς, είδαμε μεγάλες βελτιωτικές αλλαγές στη Θράκη όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει κάποια στιγμή να καταγραφούν και οι δικές μας ευθύνες για τον αναπτυξιακό μας βηματισμό. Πόσο ήταν ακλινής, πόσο σημειωτόν, πόσο μετέωρος και πόσο οπισθοβαρύς.

Τα Παγκόσμια Συνέδριά μας, έχουν καταγράψει κι αυτά μια παράλληλη ιστορία. Κάποιοι λένε πως «η ιστορία ένα πράγμα διδάσκει, ότι δεν διδάσκει τίποτε», και αυτό επιβεβαιώνεται από τη μικρή ιστορία των Συνεδρίων μας.

Αν μελετήσουμε τα Πρακτικά των 8 προηγουμένων Συνεδρίων θα διαπιστώσουμε ένα διογκούμενο ενθουσιασμό και μια κλιμακούμενη αιτηματολογία μέχρι και υπερβολών. Απουσιάζει παντελώς η αυτοκριτική και η απολογιστική που θα έπρεπε, προϊόντος του χρόνου και των ευκαιριών, να αυξάνουν. Το έλλειμμα αυτό καλύπτονταν, κάθε φορά, με την καταφυγή σε ιστορικά θέματα, χρήσιμα μόνο για διάνθιση των διηκουσών εννοιών που, όμως, ποτέ δεν υπήρξαν ως κεντρική ραχοκοκαλιά Συνεδρίων μας.

Αιτίες·

1. η εναλλαγή των προσώπων στις θεσμικές θέσεις,

2. τα επί μέρους προβλήματα Νομών και Δήμων και

3. η έλλειψη μονίμου Εκτελεστικής Γραμματείας, ως ενδιαμέσου των Συνεδριακών κρίκων.

Αυτή την ανάγκη προσπάθησε να καλύψει η γέννηση του Παγκοσμίου  Ιδρύματος Θρακών «Παναγία η Κοσμοσώτηρα» το οποίο, όμως, υπαιτιότητι όλων μας, δεν λειτούργησε παρά μόνο στα καλά μας οράματα, οπότε για λόγους ευνοήτους, καταργήσαμε το Ίδρυμα επισήμως ή να πω καλύτερα, εκδώσαμε το πιστοποιητικό της βρεφικής θνησιμότητός του.

Σήμερα, αξιωνόμαστε να συναντηθούμε και πάλι στο 9ο Συνέδριό μας, χαίρομαι πολύ γι' αυτό και σας καλωσορίζω. Το βλέπω σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συναναστροφής, επικοινωνίας και διασκεδάσεως, στο περιθώριο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Η επιτυχία του Συνεδρίου μας θα είναι ανάλογη με την ειλικρινή ματιά με την οποία θα δούμε τη σημερινή Θράκη στο Παγκόσμιο στερέωμα και αντιστρόφως ανάλογη με την επιθυμητή και ιδεατή μας άποψη.

Κι επειδή ο αρχαίος σοφός έλεγε «τος πολίταις συμβούλευε μ τ διστα λλ τ βέλτιστα» (Σόλων), σ’ αυτό θα προσπαθήσω να κατατείνει και η απλή ομιλία μου, καθώς απευθύνεται στην αγάπη σας και στην ανοχή σας.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες.

Ο τίτλος του Συνεδρίου μας «Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ», θα μπορούσε να εκληφθεί ως πομπώδης και  μεγαλεπήβολος. Όμως, δεν είναι. Εξηγούμαι:

Ζούμε τη χρονική στιγμή που καταγράφεται στην Ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου ως «εποχή της ευρωπαϊκής αποδομήσεως» και στην Ελληνική Ιστορία, θα μείνει γνωστή ως «εποχή των Μνημονίων». Αυτή πια είναι η πραγματικότητα, οφείλουμε να την αποδεχτούμε, να συμβιβαστούμε μ’ αυτήν και να την συζητήσουμε πλέον με νηφαλιότητα.

Λοιπόν, σ’ αυτήν την συγκυρία, για τη Θράκη, το τραίνο της ανάπτυξης όπως μέχρι τώρα το ξέραμε, πέρασε!

• Οι βιομηχανικές περιοχές των πόλεών μας, μαραζώνουν.

• Το τέρας της γραφειοκρατίας, η μυωπία των δημοσίων υπηρεσιών και η μισαλλοδοξία των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο κόκκινα χαλιά δεν έστρωσαν στους επενδυτές, αλλά τους έδιωξαν συστηματικά.

• Μια κακώς νοούμενη, κατά τη γνώμη μου, προστασία του περιβάλλοντος, κομματικοί διαγκωνισμοί και έλλειψη κεντρικού θρακικού προγραμματισμού, μας απογύμνωσαν από κάθε ελπίδα για την δημιουργία ενός αναπτυξιακού παραδείσου. Η «σχετική» πρόταση για ΕΟΖ είναι επικίνδυνη, αποτελεί «παρεμβολή των πονηρευομένων» και θα μας ωθήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική τραγωδία.

• Έχουμε την Εγνατία οδό, ναί!  Όμως, καθώς ερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη προς τον Έβρο, βιώνουμε ολοένα και  μεγαλύτερη «οδική μοναξιά».

• Δεξιά κι αριστερά, η ματιά μας συλλαμβάνει με ευκολία χωράφια χέρσα, εργοστάσια εγκαταλελειμμένα, βιοτεχνίες ερειπωμένες και σπίτια κλειστά.

• Η συρρίκνωση των Αστυνομικών Σχολών σήμερα, θα μας φανεί παρανυχίδα μπροστά στην ενδεχόμενη συρρίκνωση Πανεπιστημιακών Σχολών του Δ.Π.Θ. αύριο. Οπότε οι πρόσφατες κινητοποιήσεις θα κατασταθούν απλή προπόνηση...!

• Η ανάδειξη και η προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου καρκινοβατεί, για να μην πω ότι δεν υφίσταται διόλου ως προτεραιότης. Υπουργό Πολιτισμού έχουμε να υποδεχτούμε 10-15 χρόνια. Τώρα πια, δεν έχει και νόημα να ‘ρθει!

• Το Μειονοτικό ζήτημα, νομίζω ότι πρέπει να το δούμε, χωρίς ψευδαισθήσεις· κατάματα. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για μας οι μουσουλμάνοι θράκες είναι η καθημερινότητά μας και θεωρούμε υποχρέωσή μας να φροντίζουμε την ισοπολιτεία τους. Συζούμε μαζί τους αρμονικά και οι σχέσεις μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοντέλο συνύπαρξης. Όμως, παρατηρούμε·

• υπέρβαση του ρόλου του Προξενείου,

• πολιτικά μνημόσυνα που επωάζουν εχθρότητα,

• πολυμελείς πυροδοτικές επισκέψεις πρωτοκλασσάτων της γείτονος,

• αυθαίρετη σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης,

• ανύπαρκτο εθνικό τους ύμνο, κλπ.

Όλα αυτά δημιουργούν ανασφάλεια και στις δύο κοινότητές μας και, αν συνεχιστούν, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν πολύ γρήγορα σπασμωδικές ενέργειες κατά της μειονότητος και βέβαιη ανατροπή του κλίματος ισορροπίας, κάτι που δεν το θέλουμε.

Η Θράκη δεν είναι χώρος κατάλληλος για πειραματισμούς. Χρειάζεται να εργασθούμε όλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με στόχο την βελτίωση των όρων της ζωής μας εδώ. Πολλοί θέλουν να σκύψουμε για να παίξουν μπιλιάρδο στην πλάτη μας. Αίροντες τις συνέπειες, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εξάλλου όλα είναι ρευστά γύρω μας, παντού.

Αυτή, λοιπόν είναι η εσωτερική μας κατάσταση στη Θράκη, όπως σας την περιέγραψα, σαν τραίνο που πέρασε.

Όμως όχι! Έκανα λάθος! προλαβαίνουμε ένα βαγόνι, ακούστε το... σφυρίζει! Είναι το βαγόνι του τουρισμού, περνάει από μπροστά μας βιαστικά κι αν δεν τρέξουμε ρυθμικά και συστηματικά, θα το χάσουμε κι αυτό.

Δεν έχουμε άλλη λύση, πρέπει και αξίζει να επιδοθούμε επαγγελματικά, στον τουρισμό, με επιστημονική μεθοδολογία, με κεντρικό συντονισμό από την Περιφέρειά μας Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης.

Οι τουρίστες ποιοι θα είναι; θα είναι εβραίοι που τους καλωσορίσαμε; θα είναι τούρκοι που ζητάμε να καταργηθεί η βίζα για να διευκολύνονται; θα είναι βούλγαροι που βλέπουμε τα πολυτελή τους ΙΧ; Θα είναι ρώσσοι με τους οποίους αδελφοποιηθήκαμε;

Αυτοί ας είναι και όποιοι άλλοι, από την «εγγύς και την μακράν» γειτονιά μας, με την οποία πρέπει να γεφυρωθούμε. Δεν έχουμε καλύτερη προοπτική. Δεν έχουμε άλλη λύση, σήμερα. Ίσως αύριο, να υπάρξει.

Γι’ αυτό και είναι τόση η επιμονή μας για τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι εξάπαντος πρέπει να φύγουν από τον τόπο μας και δεν μας επιτρέπεται κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση.

Τι κάνουμε, λοιπόν, από δω και πέρα;

Χρειάζονται κινήσεις με θάρρος κι όχι με θράσος. Χρειάζεται προσεκτικότητα, όχι προκλητικότητα. Αποφασιστικότητα, όχι σπασμωδικότητα (Παν. Κανελλόπουλος).

Κατ’ αρχήν·

να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα εσωτερικά μας δεδομένα που ακριθιγώς εξέθεσα,

έπειτα, να λάβουμε υπόψη τις καταστάσεις που επικρατούν στον ευρύτερο ζωτικό μας χώρο όπου κινούμαστε,

προκειμένου στη συνέχεια να σταθμίσουμε νηφάλια και συστηματικά τις κινήσεις μας.

Αναλυτικώτερα·

1ον Θα χρειαστεί να σεβαστούμε και να αποδεχτούμε, την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Πατρίδα μας μέσα στην Ε.Ε. και δεν ξέρουμε αύριο πως θα εξελιχθεί.

2ον Αν δεν καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και παραμείνουμε σ’ αυτό, θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε για το τεκταινόμενο, καθώς λέγεται, σχέδιο της Ε.Ε. για δημιουργία μεγάλων Περιφερειών, με κοινά πολιτιστικά στοιχεία, καταργουμένων των συνόρων!

3ον Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Βαλκανική, με σκοπό να τις βελτιώσουμε, για να παύσει η Βαλκανική να είναι αυτό που πάντοτε ήταν· η θρυαλλίδα της Ευρώπης. Και θα βρούμε σχέσεις: ιστορικές, θρησκευτικές, εθνικές, οικονομικές.

4ον Θα χρειαστεί, βάσει της θέσεώς μας, να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο που (θέλουμε δεν θέλουμε) μας αναλογεί στην ταραγμένη ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

5ον Ο τόπος μας είναι ο κεντρικός δρόμος Ασίας-Ευρώπης. Αυτό δεν αλλάζει. Το ανατολικό Αιγαίο μέχρι τη Θράκη έγινε αεροπορικός διάδρομος του Ισραήλ. Αυτό το θέλουμε. Παρέλκει να τα συζητήσουμε, ας τα αξιοποιήσουμε, λοιπόν.

6ον Να υπολογίσουμε ότι δίπλα μας βρίσκεται μια μεγάλη χώρα η Τουρκία.

Εδώ να μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο.

Χρειάζεται να διαλευκανθεί ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε. για τη σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα. Πρόκειται περί πληθύος θεμάτων που απαιτούμε η Ε.Ε. να τα ξεκαθαρίσει. Όταν έρχονται στα γραφεία μας Πρόξενοι Ευρωπαϊκών Χωρών για να μας «ψαρέψουν», ας δέχονται από μας ένα τυποποιημένο σοβαρό ερωτηματολόγιο, ώστε να καταγράφουμε εμείς τις προθέσεις τους και να τις μελετούμε όταν απέρχονται.

Αλλά και μέσα στην Τουρκία:

Μέχρι πότε οι Αλεβίτες θα παραμένουν αόρατοι; Ήδη οργανώνονται στη Γαλλία. Τους Θράκες Αλεβίτες, νομίζουμε ότι δεν θα τους εμπλέξουν;

Η προσπάθεια απο-ϊσλαμοποίησης της Τουρκίας (κατά άλλους «προτεσταντοποίηση») θα συνεχιστεί το ίδιο ομαλά με την προχωρημένη προσπάθεια απο-ορθοδοξοποίησης της Ελλάδος;

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επιμένει ότι δεν επιθυμεί μια τόσο μεγάλη Χώρα κάτω από το υπογάστριό της;

Σε ποιους απευθυνόταν ο Ερντογάν και τι εννοούσε όταν έλεγε: «δεν θα δεχθεί η Τουρκία μείωση της εδαφικής κυριαρχίας της»;

Σε 5 χρόνια που η Τουρκία θα μπει σε διαδικασία πτώχευσης, ποια θα είναι η αντίδραση του λαού της, που σε αρκετό ποσοστό του, ήδη  αποχαυνώνεται από συβαριτισμό;

Μπορεί κάποιος να σκεφθεί «τί μας ενδιαφέρουν εμάς όλα αυτά»;

Μας ενδιαφέρουν, επειδή, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν δίπλα σου βρυχάται ένα θηρίο ή ξεψυχάει. Κι εμείς οι Θράκες, είμαστε πολύ δίπλα!

Συνηθίζουμε να λέμε ότι υπερτερούμε πολιτιστικά!

Ναί, μα, ο πολιτισμός δεν είναι μουσειακή σκόνη, πέτρες νεκρές και βιτρίνες με εκθέματα. Ο πολιτισμός «δυον θάττερον»: ή είναι πολιτική ή δεν είναι!

Και εδώ έχουμε χάσει αρκετούς πόντους.

Τι θέλω να πω:

Φωνάζουμε ότι το ζήτημα των Σκοπίων «ερείδεται επί αναληθούς προϋποθέσεως», πράγματι. Όμως το ζήτημα αυτό είναι ένα όνομα. Δίπλα μας η Τουρκία, πολύ έξυπνα πράττει και οικειοποιείται τον χιλιόχρονο βυζαντινό πολιτισμό μας. Το κάνει τώρα που διαπίστωσε ότι εμείς τον απαρνηθήκαμε τελείως, επειδή αυτός ο πολιτισμός επανέρχεται δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και όχι μόνο.

Να πω «ες πίρρωσιν» παραδείγματα:

• Φέτος γιορτάστηκαν σε διάφορες Ευρωπαϊκές Χώρες τα 1700 χρόνια απο το όραμα που είδε ο Μ.Κων/νος στην Μουλβία γέφυρα το 312 το «ν τούτ νίκα». Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις εκεί εκδηλώσεις με εκθέματα βυζαντινά.

• Θυμάστε όταν έφερα πριν 2 χρόνια καθηγητές αρχαιολόγους από την ΚΠολη και μας μίλησαν για την εντολή που είχαν λάβει, από τον Πρωθυπουργό τους, να αναδείξουν κάθε τι βυζαντινό που κρύβεται στα σπλάχνα στης σημερινής Τουρκίας!

• Είδατε τους δικεφάλους αετούς που προσετέθησαν στο σήμα της Αστυνομίας της γείτονος Χώρας.

• Διαβάσατε και είδατε στο Διαδίκτυο τα αγάλματα των αρχαίων  Ελλήνων της Ιωνίας που τοποθέτησαν οι Δήμαρχοι σε όλες τις πόλεις της Μικράς Ασίας, λέγοντας ότι αυτοί ήταν οι «άνθρωποι του Αιγαίου».

Και πόσα άλλα... φανερώνουν, ότι σε πολιτιστικό πεδίο χάσαμε πολλές ευκαιρίες και (όπως για το όνομα «Μακεδονία» σήμερα) θα διαμαρτυρόμαστε αύριο, για την καπήλευση ενός ολόκληρου πολιτισμού μας, τον οποίο να πούμε αλήθεια, εμείς εδαφίσαμε, ευτελίσαμε και περιφρονήσαμε.

Ίσως, τώρα κάποιος από σας να σκεφτεί ότι ο λόγος που ακούτε έχει πολλές εκκλησιαστικές αποστροφές! Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχει.

Αν θέλετε τέτοιες, να σας πω πού θα τις βρείτε. Θα τις βρείτε σε ένα πρόσφατο άρθρο του βρεττανικού δικτύου BBC, με τίτλο: «θρησκευτικές προσεγγίσεις της κρίσης χρέους». Το άρθρο επιμένει ότι η ευρωζώνη θα τα πάει καλύτερα αν χωριστεί σε δύο μέρη: μια λατινική ένωση και μια αποτελούμενη από τους Γερμανούς, τους καλβινιστές Ολλανδούς και τους λουθηρανούς Φινλανδούς. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η κ. Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα και ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck, πρώην πάστορας, αποφάσισαν για το 2017 να διαθέσουν 35 εκατ. € για τον εορτασμό των 500 χρόνων από την έναρξη της θρησκευτικής μεταρρύθμισης του Λούθηρου. Συνεχίζει πικρόχολα ο σχολιαστής, ότι «τα προβλήματα της ευρωζώνης θα είχαν λυθεί αν ο Λούθηρος ήταν ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Μάαστριχτ, που αποφάσισε ποιες χώρες θα εντάσσονταν στο ευρώ. Σίγουρα δεν θα επέτρεπε την συμμετοχή καθολικών και δημοσιονομικά ανεύθυνων κρατών, οπότε το ευρώ θα ήταν πιο αποτελεσματικό». Και ο σχολιαστής, που είναι καθολικός, καταλήγει: «ο πολύς καθολικισμός, βλάπτει την δημοσιονομική υγεία μιας χώρας, ακόμα και σήμερα».

Σκεφθείτε τώρα, τι θα έλεγε ο αρθρογράφος του BBC για την Ορθόδοξη αντίληψη περί πλούτου και χρήματος! Πάντως θεωρώ, ότι οι Έλληνες πολιτικοί, όταν δεν ξέρουν τα interra corporis της Εκκλησίας, στερούν από την Ευρώπη την άποψη της Ορθοδοξίας για πολλά φλέγοντα ευρωπαϊκά θέματα. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη της Ορθοδοξίας θα μπορούσε τώρα να γεφυρώσει τις ήδη πολωμένες οικονομικές τάσεις στην Ευρώπη, που εδραιώνονται επάνω στις αβυσσαλέες διαφορές μεταξύ Καθολικών-Προτεσταντών.

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν σας παριστάνω τον στρατηγικό αναλυτή.

Απλώς, στοιχίζομαι με τον τίτλο που δώσατε στο Συνεδριό μας: «Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ».

«Η αλήθεια πάντοτε ωφελεί, δεν ερεθίζει έστω και γυμνή. Όταν η αλήθεια είναι ελεύθερη, η ελευθερία είναι αληθινή» (Αθαν. Κανελλόπουλος).

Σε όσα, με απλοϊκό τρόπο αναφέρθηκα, βρήκατε πουθενά να απουσιάζει «φύσει ή θέσει» η θρακική μας γη; Νομίζω πως όχι! Είτε λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσεως, είτε λόγω της συνθέσεως του πληθυσμού μας, πρωτογενώς ή δευτερογενώς θα είμαστε στο επίκεντρο κάθε ευρωπαϊκής και άλλης πολιτικής παρτίδας πόκερ που θα παιχτεί στην περιοχή..

Αυτό εδραιώνει την προσωπική μου άποψη μου ότι,

• επειδή η Πατρίδα μας για μια 10ετία, τουλάχιστον, θα βιώσει μια σημαντική κοινωνική περιπέτεια,

• επειδή το κέντρο βάρους της θα είναι η Πρωτεύουσα, όπου το 45% του πληθυσμού, το 70% του ΑΕΠ και το 100%  της πολιτικής ισχύος,

• επειδή στην ανάνηψη, «οψέποτε» έρθει, δεν θα τεθούμε πρώτοι σε προτεραιότητα αναγκών της ελληνικής επαρχίας,

• επειδή οι βουλευτές μας, χρειάζεται να ενισχύονται στην επιχειρηματολογία τους από την πίεση του λαού,

• επειδή οι κομματικοί μηχανισμοί, σ’ ένα ενδεχόμενο πολιτειακό χάος, δεν ξέρω πόσο θα μπορούν να ενεργήσουν,

...γι’ αυτό, χρειάζεται οι Θρακιώτες και οι Θρακιώτισσες να οργανωθούμε μόνοι μας, ώστε να βοηθήσουμε την Πατρίδα μας πρώτα κι έπειτα την γενέτειρά μας Θράκη.

«Οι φάροι κτίζονται επάνω σε βράχους» (Κων. Τσάτσος).

• Χρειάζεται να μην απογοητευθούμε, «το πιο σκοτεινό μέρος της νύχτας είναι πριν την αυγή». Αλλά και να μην αδρανήσουμε, «όποιος μπορεί, δρα, όποιος δεν μπορεί, διδάσκει» (Μπερνάρντ Σω).

• Να συσπειρωθούμε με ενότητα και με μοναδικό στόχο την έξοδο του τόπου μας από τη φοβερή αυτή κρίση και τα παρεπόμενά της. Οι λατίνοι έλεγαν «in necessaris unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas· στα αναγκαία ενότης, στα διλήμματα ελευθερία, σε όλα αγάπη».

• Να καθίσουμε όλοι μαζύ και να κωδικοποιήσουμε τις προτεραιότητες που θα θέσουμε.

• Να καταγράψουμε τις δυνατότητες κάθε Νομού και κάθε Επαρχίας, χωρίς στείρους τοπικισμούς και μισαλλοδοξίες (γιατί να γίνει εκεί κι όχι εκεί, γιατί να το κάνει ο τάδε φορέας κι όχι ο δείνα, και παρόμοια)

• Να συντονίσουμε τις δράσεις μας για το σύνολο θρακικό διαμέρισμα.

• Να ανοιχτούμε οπουδήποτε γύρω μας και μακρυά μας.

• Να προσελκύσουμε εδώ, σημαντικά συμφέροντα ξένων λαών προκειμένου το κέρδος τους να εξασφαλίσει την δική μας ευμάρεια.

• Να μετατρέψουμε τα αρνητικά μας σε θετικά και τα μείον σε συν.

• Να αξιοποιήσουμε κάθε ευνοϊκά προσκείμενο ανθρώπινο δυναμικό, από οπουδήποτε.

Όλα αυτά και άλλα, οπωσδήποτε περισσότερο εύστοχα, στα οποία οι πολιτικοί μας μπορούν να μας κατευθύνουν, χρειάζεται να τα επωμισθούμε όλοι μας. Μέχρι τώρα τα περιμέναμε από την κεντρική εξουσία, όπως τα μικρά του πελαργού, περιμένουν επάνω στο στύλο με το στόμα ανοιχτό.

Τώρα η Αθήνα δεν μπορεί. Διαπιστώσαμε αυτές τις ημέρες «πόσο δύσκολες είναι οι θύρες, όταν η χρεία τες κουρταλεί» (Διον. Σολωμός).

Είμαστε σε εθνική περιπέτεια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα τελειώσει.

Όμως, η Δημοκρατία δεν υπολείπεται λύσεων.

Το βάρος πέφτει πια στις πλάτες ενός ανδρός κι ενός συλλογικού οργάνου. Του εκάστοτε εκλεγμένου Περιφερειάρχου και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόσφατα, έζησα επί αρκετές στιγμές την ευθύνη του προσώπου και του θεσμού για το συντονισμό διαφόρων ζητημάτων μας, οπότε κατάλαβα πόσο αυξημένες πρέπει να είναι οι αρμοδιότητές του για την γρήγορη και λυσιτελή ευόδωση των θεμάτων μας.

Είναι αδήρητη ανάγκη κάτι τέτοιο.

Οι πόρτες της Αθήνας έγιναν πολύ βαρειές για να τις διαπεράσει ο χτύπος μας. Ακόμα και τα τηλέφωνα δεν απαντούν εύκολα. Όταν η Τρόϊκα υπαγορεύει δεν θέλει να διακόπτουμε με αιτήματα. Και οι Έλληνες πολιτικοί νιώθουν άβολα όταν χρειάζεται να απολογηθούν.

Ας γίνουμε, λοιπόν, μια πιο δυναμική και συγκεντρωτική Περιφέρεια που θα εργάζεται  και θα λειτουργεί συλλογικά, ενιαία και γρήγορα. Επιστημονικά επιτελεία, γραφειοκρατικές ομάδες εργασίας, ελεγκτικές επιτροπές και ιδιωτικές προσπάθειες. Όχι ο καθ’ ένας μας «επέχω και διαλογίζομαι», μόνος του και για την Επαρχία του, αλλά όλοι μαζί, ως διαρκές «βουλεύμενο σώμα» με κατευθυντήριες γραμμές που θα μας δίδει η Περιφέρεια. Έπειτα θα συλλέγει τις προτάσεις μας, θα τις επεξεργάζεται, θα τις καταστρώνει, θα τις συγκρίνει, θα τις συσχετίζει, θα τις διαφοροποιεί, θα τις κωδικοποιεί, θα τις αξιολογεί, θα τις κατατάσσει και θα τις κρατά στο Αρχείο της η Περιφέρεια, ώστε «ευκαιρίας δοθείσης» να τις εξαπολύει για υλοποίηση.

Καμιά αυθαιρεσία προσωπικής εμβελείας δεν μας καταξιώνει πλέον. Χρειαζόμαστε εντολές και κεντρικό συντονισμό από την Περιφέρειά μας για αποδοτικότερα αποτελέσματα. Από το Κέντρο ας μην περιμένουμε πολλά πια, δεν μπορεί, δεν έχει.

Δεν σας ζητώ να κάνετε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων σας, κ. Περιφερειάρχα, σας ζητώ να μας καθίσετε όλους σ’ ένα τραπέζι (Μητροπόλεις, Δήμους, Πανεπιστήμιο, όλους) για να συνεργαστούμε με μέθοδο και προοπτική, όχι αυθαίρετα ο καθένας και αποσπασματικά. Στόχος: κανένα Πρόγραμμα, καμιά δυνατότητα, καμιά ευκαιρία, καμιά πρόταση να μην χαθεί για την Περιφέρειά μας. Ας φροντίσουμε να κρατηθούμε ψηλά και ενωμένοι στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, διαφορετικά θα χαθούμε στο πέλαγος της υπανάπτυξης, του εσωτερικού μαρασμού και της επαρχιωτικής ανακύκλωσης.

Το γνωρίζω ότι «είναι περισσότερο δύσκολο να συνεργάζεται κανείς με φίλους, παρά με αντιπάλους» (Καρδινάλιος του Ρέτζ) μα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Επειδή όταν το καράβι βουλιάζει, μαζί με το φθηνό κατάστρωμα χάνονται και οι καμπίνες της α' θέσεως.

Απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στους συμπατριώτες μας από την αλλοδαπή, σας ζητώ να δηλώσετε «παρόν» σε μια τέτοια συστράτευση και να  δηλώσετε στο Συνέδριό μας αυτό, ο καθένας από σας τι μπορεί να συνεισφέρει, με βάση την εμπειρία και τις δυνατότητες που έχετε. Κυρίως οι σχέσεις σας με πρόσωπα-κλειδιά σε κάθε χώρο, μας είναι χρήσιμη. Εσείς βλέπετε τα πράγματα απ' έξω, και συνήθως όσοι τα βλέπουν από μακριά, τα βλέπουν πιο σφαιρικά.

Μάλλον συμπατριώτες, για πρώτη φορά η γενέτειρα σας χρειάζεται. Ανασκουμπωθείτε, λοιπόν!

Να κλείσω, με το τηλεγράφημα που έστειλε ο στρατάρχης Φοςς στον Πρωθυπουργό Κλεμανσώ: «Το δεξιόν του μετώπου καταρρέει. Το αριστερόν διαλύεται. Το κέντρον υποχωρεί. Ημείς μαχόμεθα».

Σας ευχαριστώ.

Υ.Γ. Αν μου επιτρέπετε, ως κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου μας αυτού, να στείλω ένα μήνυμα στην εκάστοτε Ελληνική Πολιτεία, θα είναι το εξής: «σπερ κα Θαλν στρονομοντα κα νω βλέποντα, πεσόντα ες φρέαρ, Θράττα τις μμελς κα χαρίεσσα θεραπαινς ποσκψαι λέγεται, ς τ μν ν οραν προθυμοτο εδέναι, τ δ’ μπροσθεν ατο κα παρ πόδας λανθάνοι ατόν». Δηλαδή·

«Κάποτε ο αρχαίος σοφός Θαλής ο Μιλήσιος ενώ μελετούσε τον ουρανό και τα αστέρια, δεν πρόσεξε κι έπεσε σε ένα πηγάδι. Τότε τον είδε μια θρακιωτοπούλα υπηρέτρια, χαριτωμένη και όμορφη και είπε πειραχτικά: ενώ έχει ζήλο να μάθει όσα είναι στον ουρανό, αυτά που είναι μπροστά στα πόδια του δεν τα βλέπει».