ΟΓΔΟΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ (Β΄ΜΕΡΟΣ)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Σ. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


8 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 14 -16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ»


ΣΚΕΨΕΙΣ-ΙΔΕΕΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ

1996 – 2009 πέρασαν 13 χρόνια από τότε που έγινε το 3ο παγκόσμιο συνέδριο στην Κομοτηνή, πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης και της Θράκης μας αλλά και έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μια πόλη και ένας νομός με τη δική του ξεχωριστή ιστορία που βυθίζεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η γη όπου αντηχούσε η λύρα του Ορφέα και το ξεφάντωμα των μαινάδων που ακολουθούσαν το Διόνυσο. Έγινε Βυζαντινή επαρχία μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 μ.Χ. και η ιστορία της ταυτίζεται πλέον με την ιστορική εξέλιξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν, διαμόρφωσαν μία καινούργια πραγματικότητα. Μία πόλη και μία περιφέρεια στο κατώφλι Ανατολής και Δύσης που πασχίζει με ανεξάντλητες δυνάμεις για το παρόν και το μέλλον της.

Στο διάστημα που μεσολάβησε  πραγματοποιήθηκαν άλλα 4 συνέδρια. Τελικά τα συνέδρια αυτά είναι μια απλή συνήθεια ή ένας σοβαρός θεσμός? Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Πολλές φορές προσπαθήσαμε να  βρούμε μια απάντηση. Το ψάξαμε από όλες τις πλευρές του, το κλωθογυρίσαμε   όπως λέμε και από εδώ και από εκεί και άκρη δεν βρήκαμε.

Να σημειωθεί πως συμμετέχουμε σε όλα τα συνέδρια    άλλοτε σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής, άλλοτε με εισηγήσεις και παρεμβάσεις γι αυτό δηλώνουμε  ότι δεν ήμαστε  άμοιροι  ευθυνών στο βαθμό που μας ανήκουν.

Κάθε φορά εν ‘όψη των παγκοσμίων συνεδρίων, διαβάζουμε ή ακούμε σχεδόν τις ίδιες εξαγγελίες η και αν  ακόμα διαφέρουν φραστικά έχουν περίπου  το ίδιο ύφος.

Είναι γνωστό σε όλους ότι σε κάθε συνέδριο κυρίαρχο θέμα είναι η ανάπτυξη της Θράκης, πάγια τακτική θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος Συμφωνούμε μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Και ερωτούμε δεν υπάρχουν άλλα θέματα προς συζήτηση ? Ναι κύριοι σύνεδροι υπάρχουν πάρα πολλά  θα τα ακούσετε πιο κάτω. Το θέμα είναι έχουμε την παρρησία για την προβολή τους ??

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς   αγαπητοί  μου σύνεδροι, εκτός ορισμένων καρεκλοκένταυρων  ότι το παγκόσμιο συνέδριο είναι ένα μείζον και εξαιρετικής σημασίας γεγονός τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο σε εθνικό Και σίγουρα απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων του Θρακικού Ελληνισμού. Και  όμως  αγαπητοί μου σύνεδροι, το παγκόσμιο συνέδριο Θρακών είναι σαν να μην υπάρχει, αφού στα κιτάπια του Υπουργείου πολιτισμού δεν αναφέρεται πουθενά. Πώς να είναι γνωστό   αφού τα συνέδρια μας έχουν την μορφή του ψεκάστε-σκουπίστε- τελειώσαμε και αφού η δομή τους δεν έχει διαρκή  χαρακτήρα παρά μόνον  εφήμερο.                                                                                                           

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ που στους κόλπους της είναι εγγεγραμμένοι 120 σύλλογοι και συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο περισσότεροι από 80 σύλλογοι είναι ένας δευτεροβάθμιος φορέας που ασχολείται με την ιστορία, τη γεωγραφία, την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό και προπαντός με θέματα που άπτονται των αλησμόνητων πατρίδων και της  Θράκης μας.

Δεν ασκούμε πολιτική κυρίες και κύριοι, πολιτισμό αναπαράγουμε και δημιουργούμε και μακριά από εμάς οι προσδιορισμοί, εθνικιστές, σωβινιστές ρατσιστές. Απλά προσπαθούμε  οι νέοι μας να ανακαλύψουν τις ρίζες τους  για να βαδίσουν συνηδειτοποιημένοι στο παγκοσμιοποιημένο αύριο και αρχή μας είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Δηλώσεις του Τούρκου προξένου, συνέδριο Τούρκων δασκάλων, Πομάκοι, Ρόμ, σχολικές εκδρομές, τουριστικός οδηγός της Michelin και τόσα άλλα θέματα. χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας και να τολμούμε  εκεί όπου δεν μπορούν για ευνόητους λόγους   ορισμένοι.

Το στοιχείο εκείνο που είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, είναι ότι η οργάνωση των συνεδρίων πάσχει επειδή  δεν είναι η πρέπουσα. Γιατί όμως?? Θα προσπαθήσουμε σαν Π.Ο.Θ.Σ.  να δώσουμε  τις δικές μας απαντήσεις, οι οποίες τίθενται υπό την   κρίση σας.

1ον) Η οργάνωση ενός συνεδρίου και μάλιστα παγκοσμίου πρέπει να έχει αρχικά βάθος χρόνου για την προετοιμασία του και όχι 4 με 5 μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης του με τρεις συνεδριάσεις άντε τέσσερες της οργανωτικής επιτροπής. και να συμμετέχουμε σε αυτές χωρίς όραμα χωρίς σχεδιασμό και να καταφεύγουμε  σε επινοήσεις της  τελευταίας στιγμής. Δέκα πέντε μέρες πριν την έναρξη του, τελευταία συνεδρίαση δεν είχαν κατατεθεί θεματικές ενότητες και εισηγητές , απλά τονίσθηκαν για μια ακόμη φορά οι άξονες του συνεδρίου. Σήμερα τα περισσότερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής βρίσκονται προ τετελεσμένου γεγονότος και μεταξύ αυτών και η Π.Ο.Θ.Σ.

2ον) Δεν μπορεί το νέο συνέδριο να ξεκινάει χωρίς να γίνεται τουλάχιστον ένας μίνι απολογισμός του προηγουμένου. Δεν πρέπει οι σύνεδροι να παραμένουν στην  άγνοια και στην αβεβαιότητα ή τουλάχιστον να ενημερώνεται η οργανωτική επιτροπή του νέου συνεδρίου και υπό μορφή ανακοινώσεως που  θα διανέμεται στους συνέδρους, να γίνεται γνωστή η εξέλιξη του.

3ον) Χρειάζεται τόλμη σε ότι αφορά την  επιλογή των εισηγήσεων και όχι φοβία μήπως και διαταράξουμε τα κακώς κείμενα και τι θα κάνουμε μετά.

4ον) Ο πακτωλός των χρημάτων που ξοδεύεται θα πρέπει  να έχει ανταποδοτικότητα, και ανταποδοτικότητα κατά την ταπεινή μας άποψη είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και τα έργα και όχι τα ευχολόγια.

5ον) Με τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δομές τους και τις συμπεριφορές ορισμένων τοπικών και πολιτειακών αρχόντων έχουμε απομακρύνει τους απανταχού της γης Θρακιώτες, και συμμετέχουν  μόνο οι διάσπαρτοι στον Ελλαδικό χώρο. Αναλογισθήκαμε όμως  ποτέ το γιατί?, Ψάξαμε να βρούμε τις αιτίες αποχής τους? Σίγουρα  ΟΧΙ ,απλά τους στέλνουμε μια επιστολή για να βγούμε από την υποχρέωση και τελειώσαμε και όταν συμμετέχουν τους  δίνουμε ΜΟΝΟΝ 5 λεπτά για να κάνουν παρέμβαση. Και μετά ζητάμε τη συμπαράσταση της ομογένειας.. Αν είναι δυνατόν.

6ον)  Φοβούμαστε ότι στα επόμενα χρόνια, θα στερηθούμε και τους Θρακιώτες του Ελλαδικού χώρου αφού συνεχώς φθίνει η αναφορά στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, στην ιστορία της Θράκης, στην ανάδειξη των προσωπικοτήτων της με τη δικαιολογία ότι έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές, δεν είναι αλήθεια, και ότι δεν πρέπει να γυρίζουμε πίσω. με το σκεπτικό ότι η επιστροφή στα παλιά ξύνει πληγές και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα.. Μα δεν γνωρίζετε κύριοι ότι η ιστορία υπάρχει για να διδάσκει και όχι για να οξύνει τα πνεύματα.

7ον) Και όλα αυτά γιατί δεν τολμούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των απλών ανθρώπων, επειδή φοβόμαστε να βγούμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και προσκλήσεις  της απλής καθημερινότητας και να δώσουμε τις λύσεις που πρέπει, και μη νομίσετε   πως δεν υπάρχουν οι λύσεις. Το πρόβλημα είναι ποιος θα τολμήσει να τις παρουσιάσει και προπαντός να τις εφαρμόσει από τους τοπικούς άρχοντες  που είναι καθ ύλην αρμόδιοι.

Αυτές και πάρα πολλές άλλες  ατέλειες που σίγουρα υπάρχουν αλλά δεν καταγράφονται  λόγω χρόνου  δικαιολογούν την αγωνία μας  για την πορεία των συνεδρίων που για μας πιστεύουμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση τους

Καιρός όμως να περάσουμε  και στο δια ταύτα, δηλαδή  πώς οραματιζόμαστε  τη δομή και τη λειτουργία των  συνεδρίων που για μας, την Π.Ο.Θ.Σ. είναι σοβαρότατος θεσμός, είναι ένα βήμα διαλόγου και συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα και όχι Αυγουστιάτικες διακοπές. Γιατί δουλέψαμε και αυτή τη φορά σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής, καταθέτοντας, ιδέες, προτάσεις και οργανώνοντας την προσυνεδριακή ημερίδα της Θεσσαλονίκης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με αξιοσημείωτες θεματικές ενότητες και αξιόλογους εισηγητές όπως¨ «Οι Έλληνες Πομάκοι, παρελθόν-παρόν και μέλλον για τη Θράκη», με τον Γιάννη Κουριαννίδη, «Θρακικός Ελληνισμός-ταυτότητα και η γονοκτονία του, με τον Φάνη Μαλκίδη, «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι σε μία νέα κοινή ιστορική προοπτική» με τον πατέρα Νικόλαο Λουδοβίκο και «Διαμορφούμενο περιβάλλον-κίνδυνοι- ευκαιρίες-προοπτικές από τη διέλευση των αγωγών» με τον Γιάννη Φωτιάδη και όμως αγαπητοί μας σύνεδροι η  επιβράβευση μας  ήταν να μας απαξιώσουν και να μας φιμώσουν.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι η Π.Ο.Θ.Σ. έχει τον κόσμο της, έχει έργο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, έχει λόγο και προπαντός όραμα, διάθεση και μεράκι γιατί  νοιάζεται για τη Θράκη μας. 

Εμείς λοιπόν προτείνουμε προς την ολομέλεια του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών την οποία και θεωρούμε την μοναδική υπεύθυνη ζητώντας από αυτή να αποφασίσει  για την τύχη αλλά και για τη μελλοντική δομή των συνεδρίων.

1ον)  Τα συνέδρια δεν πρέπει να οργανώνονται από δημοτικούς ή πολιτικούς φορείς αλλά από ένα μόνιμο φορέα, που να μην έχει εξάρτηση από την πολιτική. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε το Ίδρυμα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, να καταστεί  μη «κυβερνητική οργάνωση» και να επιφορτισθεί με  καθήκοντα   για την καλύτερη προετοιμασία  της οργάνωσης και της υλοποίησης  των συνεδρίων και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να  τα αναλάβουν οι Ομοσπονδίες.

2ον) Να δημιουργηθεί αμέσως μετά μία μόνιμη διαρκής γραμματεία που θα την πλαισιώσουν   αξιόλογοι επιστήμονες γνώστες της ιστορίας της Θράκης και του Θρακικού Ελληνισμού και προπαντός της πολυπολιτισμικής καθημερινής ζωής της Θράκης. Η γραμματεία αυτή   θα οργανώσει ομάδες εργασίας τα αποτελέσματα των  οποίων θα υποβάλλονται στη διαρκή γραμματεία για επεξεργασία και προώθηση, συνεπικουρούμενη και από τις Ομοσπονδίες.

3ον) Η γραμματεία αυτή  θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και θα μπορεί να δώσει τις απαντήσεις εκείνες σε όλους εκείνους που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε όσους  προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία μας, όρα καθηγητή  Αλέξη Ηρακλείδη και να μάθουν ιστορία στη φιλόδοξη νεαρά Χαντισέ,   ότι τα Σκόπια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ακόμη ότι στη Θράκη ζουν   Μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες  και όχι Τούρκοι , συμφωνείτε η διαφωνείτε κύριε πρόξενε?

4ον) Η γραμματεία θα είναι εκείνη που θα προσδιορίζει τις θεματικές ενότητες, μετά από τις εισηγήσεις των συνεργαζομένων φορέων και θα δίνει τις ανάλογες απαντήσεις, όπως τονίστηκε παραπάνω, χωρίς το φόβο απώλειας ψήφων.

5ον) Θα φροντίζει για την υλοποίηση των ψηφισμάτων και των συμπερασμάτων του συνεδρίου, θα κυκλοφορεί έγκαιρα τα πρακτικά του συνεδρίου , θα ενημερώνει τους συμμετέχοντες φορείς   και θα κάνει τον απολογισμό της στο νέο συνέδριο.

6ον) Προτεινόμενα θέματα  θα είναι ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η παράδοσή της, οι προσωπικότητες της, η καθημερινότητα, η ιστορία της  αγαπητοί μου σύνεδροι γιατί σε λίγο τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν ούτε τη Δόμνα Βισβίζη , ούτε  τον Πατριάρχη Κύριλλο τον ΣΤ  αλλά και τόσες άλλες ηρωικές μορφές που διέθεσαν οικογένεια και  υπάρχοντα, για την ελευθερία του γένους

7ον) Τέλος αν δεν αλλάξει η δομή της οργάνωσης, και παραμείνει ως έχει, τότε προτείνουμε η οργανωτική επιτροπή να έχει την εξής σύνθεση.
Ο Δήμαρχος της πόλης που το οργανώνει, η ΤΕΔΚ, του Νομού, ο Νομάρχης, ο υπερνομάρχης, η τοπική εκκλησία, οι τοπικοί φορείς και οι ομοσπονδίες, Οι υπόλοιποι περισσεύουν. Αυτοί που θεωρούμε ότι  περισσεύουν είναι αυτοί που σνομπάρισαν το συνέδριο και έλαμψαν με την απουσία τους.
.
Θα μπορούσαμε σε αυτό το συνέδριο να μιλήσουμε για  τα Ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια  ζωής για την καταβολή των αποζημιώσεων  από την Αμερικανική ασφαλιστική εταιρία  μεθοδεύοντας τη διεκδίκησή τους όπως και για τη διεκδίκηση   των περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες, όπως κάνουν οι απόγονοι των Αμερικανών πολιτών της εποχής εκείνης καθώς. και τόσα άλλα. Δυστυχώς.
Σαν επίλογο θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πάντες ότι η συμμετοχή των ομοσπονδιών στην οργανωτική επιτροπή  είναι αναντικατάστατη σύμφωνα και με το ψήφισμα του 7ου συνεδρίου. Άλλωστε όλα τα συνέδρια, όπως των Ποντίων, των Κρητών των Ηπειρωτών, των Βλάχων κλπ τα αναλαμβάνουν οι ίδιες οι ομοσπονδίες τους. και οι Δήμοι και οι Νομαρχίες και η πολιτεία γενικότερα τα στηρίζουν. Καιρός να το τολμήσουμε και εμείς έχουμε τη θέληση, έχουμε τη δύναμη ας προχωρήσουμε λοιπόν όλοι μαζί. Για να σταματήσουμε να αποτελούμε την εξαίρεση.

Επισημαίνουμε ότι πολιτισμός και πολιτική είναι δύο αλληλένδετες έννοιες με κοινή αφετηρία που αν πορευθούν  ξεχωριστά το αποτέλεσμα  είναι η αποτυχία. Κατά συνέπεια είναι ανάγκη οι δύο  έννοιες να συνυπάρχουν και να συμπορεύονται για την επίτευξη κοινών αλλά ουσιαστικών στόχων.

Δεν μας τρομάζει το γεγονός ότι η ομοσπονδία μας δεν είχε βήμα σε αυτό το συνέδριο.  Θα μας τρόμαζε αν ήμασταν κενοί περιεχομένου , εμείς με τις θέσεις μας και τις ενέργειες μας αποδείξαμε το αντίθετο, και όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, και καλά θα κάνουν ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. και να σημειώσουν ότι η Π.Ο.Θ.Σ. δεν είναι αντικείμενο προς χρήση και προπαντός  δεν  υπηρετεί πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η ιστορία δεν βλάπτει, απεναντίας διδάσκει για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος  και ενωμένοι με αμφίδρομη την ειλικρίνεια να πορευθούμε στο μέλλον.

Το παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών που πρώτοι συμβάλλαμε για τη γέννησή του, πρέπει να είναι βήμα διαλόγου και συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα και όχι μία θερινή  συγκέντρωση για δημόσιες σχέσεις  και για να αναδείξουμε ορισμένους που θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μερικές ακόμη  αράδες στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Τονίζουμε και επιμένουμε ότι θέλουμε ένα συνέδριο αντάξιο της δομής και της φήμης του « Πανθρακικού συνεδρίου του 1918» που με τις ενέργειες του και προπαντός τις αποφάσεις του  συνέβαλε τα μέγιστα  στην απελευθέρωση της Θράκης μας. Το συνέδριο αυτό το είχαν οργανώσει οι σύλλογοι της εποχής εκείνης που σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς φέρουν τον τίτλο ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, των Σερρών, της Βέροιας της Κατερίνης και πολλοί άλλοι.

Σας καταθέτω αντίγραφα των πρακτικών του συνεδρίου καθώς  και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής εκείνης.

Αυτές είναι σε πολύ γενικές γραμμές οι προτάσεις της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. Και τολμάει να τις καταθέσει  ενυπογράφως στη γραμματεία  του συνεδρίου , διαμαρτυρόμενη  συγχρόνως κατά της οργανωτικής επιτροπής του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου για έλλειψη παρρησίας, θέσεων, ιδεών,  καθώς και για την πλήρη αδιαφάνεια των προθέσεων της και δηλώνουμε ότι θα ήμαστε στη διάθεση όσων ζητήσουν την βοήθεια μας.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι σας ευχαριστώ που ακούσατε με προσοχή τις θέσεις της Π.Ο.Θ.Σ.

Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ο πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος                                         Ελένη Γκαιτατζή
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ
Από τον Πρόεδρο της
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
κ. Ελευθέριο Θ. Χατζόπουλο
Σέρρες 20 Αυγούστου 2010


Τώρα που πέρασε η ένταση και η συναισθηματική φόρτιση και το πνεύμα είναι πολύ πιο καθαρό, πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα της σωστής κριτικής για την  επιτυχία ή μη του 8ου παγκοσμίου  συνεδρίου των Θρακών, με τη σημείωση ότι ο υπογράφων εκφράζει τόσο την προσωπική του άποψη όσο και τη θέση της Π.Ο.Θ.Σ.

Όπως κάθε συνέδριο έτσι και αυτό έγραψε τη δική του ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η οργανωτική επιτροπή προσπάθησε τα μέγιστα για την επιτυχία του πλην  ορισμένων που κατά την άποψη μας δεν τους ενδιέφερε και πολύ γι αυτό και απουσίαζαν από αυτό.

Θετικά και αρνητικά στοιχεία συμπληρώνουν το πάζλ του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών που πραγματοποιήθηκε το 15Αυγουστο στην Κομοτηνή. Σε  μια πόλη και ένα νομό με τη δική του ξεχωριστή ιστορία που βυθίζεται στα βάθη των αιώνων που οι  κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν, διαμόρφωσαν μία καινούργια πραγματικότητα. Μία πόλη και μία περιφέρεια στο κατώφλι Ανατολής και Δύσης που πασχίζει με ανεξάντλητες δυνάμεις για το παρόν και το μέλλον της.

Θα ξεκινήσω να το σχολιάζω παρουσιάζοντας πρώτα τα αρνητικά στοιχεία όπως αυτά καταγράφηκαν και σχολιάστηκαν από την πλειοψηφία  των συνέδρων.

1ον) Η οργάνωση ενός συνεδρίου και μάλιστα παγκοσμίου πρέπει να έχει αρχικά βάθος χρόνου για την προετοιμασία του και όχι 4 με 5 μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης του με τρεις συνεδριάσεις άντε τέσσερες της οργανωτικής επιτροπής, .χωρίς  αυτή να έχει  όραμα , σχεδιασμό και προπαντός τη βούληση αλλά  να καταφεύγει  σε επινοήσεις της  τελευταίας στιγμής. Δέκα πέντε μέρες πριν την έναρξη του, στην τελευταία συνεδρίαση δεν είχαν κατατεθεί θεματικές ενότητες και εισηγητές , απλά τονίστηκαν για μια ακόμη φορά οι άξονες του συνεδρίου ενώ  μετά μανίας πολέμησαν και  απέρριψαν   τις εισηγήσεις της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. Το αποτέλεσμα ήταν τα περισσότερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να αγνοούν τις εισηγήσεις και τους εισηγητές.
2ον) Οι θεματικές ενότητες δεν άγγιξαν κανέναν απολύτως από τους συνέδρους, είτε γιατί αυτές ήταν πασίγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως ο «αγωγός Mπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι αγωγοί» που παρά τις προσπάθειες του νεαρού  εισηγητού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα μέχρι που κατέβηκε δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε τι έλεγε και τι προσπαθούσε να μας παρουσιάσει. Η μόνη εισήγηση που ίσως είχε κάποιο ενδιαφέρον ήταν αυτή που είχε σχέση με τη θέση της Θράκης σύμφωνα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον παρευξείνιο χώρο αλλά και αυτή κούρασε το κοινό. Κατά γενική ομολογία οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ήταν για να συζητηθούν  στην ολομέλεια του νομαρχιακού συμβουλίου ή  στο διευρυμένο συμβούλιο της περιφέρειας. Για μας την Π.Ο.Θ.Σ. αλλά και για τις άλλες ομοσπονδίες  στον τομέα αυτό υπήρξε πλήρης απογοήτευση και δικαίωσαν πλήρως την Π.Ο.Θ.Σ. για την έντονη της διαμαρτυρία και την περαιτέρω στάση της.
3ον) Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς εκτός ορισμένων καρεκλοκένταυρων  Ενώ το παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών  είναι ένα μείζον και εξαιρετικής σημασίας γεγονός τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο σε εθνικό οπότε και  απαιτείται η στράτευση όλων των δυνάμεων του Θρακικού Ελληνισμού. βρέθηκαν ορισμένοι καρεκλοκένταυροι που συνεχίζουν να επιδιώκουν  την απαξίωσή του με αποτέλεσμα να αγνοείται η ύπαρξη του από το υπουργείο πολιτισμού. Πώς να είναι γνωστό   αφού τα συνέδρια μας έχουν την μορφή του ψεκάστε-σκουπίστε- τελειώσαμε και η δομή τους δεν έχει διαρκή  χαρακτήρα αλλά εφήμερο.                                                                                                           
4ον) Ο χρόνος που διατέθηκε στους συνέδρους για να κάνουν τις παρεμβάσεις τους ήταν ολιγόλεπτος με αποτέλεσμα να μην διατυπωθούν όλες οι θέσεις. Οι  ομοσπονδίες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στα συνέδρια δεν είχαν  τη χρονική δυνατότητα να δευτερολογήσουν.
5ον) Απουσίαζαν για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της ομογένειας . Άραγε η απουσία τους μας προβλημάτισε ?
6ον) Επισημαίνουμε ότι σε λίγο θα απουσιάζουν και οι γηγενείς Θρακιώτες αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των οργανωτικών επιτροπών.
7ον) Για μια ακόμη φορά το συνέδριο έγινε σημείο πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων. Λυπηρό μεν γεγονός δε. 

Και ας έρθουμε στα θετικά του συνεδρίου.

1ον) Ειδικά ο κ. Δημήτριος Κοτσάκης, Δήμαρχος Κομοτηναίων από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία όπως και οι άμεσοι  συνεργάτες  του με άριστα το 10 παίρνουν 20 με τόνο. Σε θέματα οργάνωσης, υποδοχής και φιλοξενίας, σε ότι αφορά τη δομή του συνεδρίου δεν απέφυγε και αυτός την πεπατημένη.
2ον) Για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεδρίων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, η παρουσία του οποίου λάμπρυνε το συνέδριο και έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί   σε ολόκληρη την Ελλάδα  καθώς και στον απόδημο Ελληνισμό αλλά και να δημιουργήσει και προβλήματα
3ον) Η φιλοξενία  προς τους συνέδρους υπήρξε άψογη  και αποδείχθηκε  για μια ακόμη φορά πόσο φιλόξενη είναι η Θράκη μας με τη ζεστή της αγκαλιά και την αγάπη  των κατοίκων της..
4ον) Η ομοψυχία των συνέδρων απέδειξε και αυτή τη φορά ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, και έστειλαν το μήνυμα ότι οι ομοσπονδίες μπορούν να συνεργάζονται και χωρίς  την ύπαρξη συνομοσπονδίας, η οποία προβλήματα μόνο θα σωρεύσει και θα είναι αναποτελεσματική. στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι μας θέλουμε ένα συνέδριο που θα δίνει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, ένα συνέδριο με αναφορές στο λαϊκό μας πολιτισμό και τις αλησμόνητες πατρίδες για να μην καταστούν αυτές απλά μια ανάμνηση.
5ον) Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες της Θράκης. Μεταξύ αυτών, μετά από εισήγηση της Π.Ο.Θ.Σ. ήταν και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΧΑΡΙΛΑΟΥ Κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ για την αδιάλειπτη προσφορά του στην διατήρηση και αναβίωση της Θρακικής παράδοσης και της ιατρικής έρευνας.
6ον) Τα συμπεράσματα του συνεδρίου αντί ψηφίσματος που παρουσίασε ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Δημήτριος Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηναίων, ενστερνίζονται   σε πολλά σημεία τις θέσεις της ΠΟΘΣ όπως αυτές παρουσιάσθηκαν στην παρέμβαση της και αποτελούν μια μορφή δικαίωσης μας.

Τέλος επισημαίνουμε  αλλά και υποστηρίζουμε ότι:

1ον) Είναι επιτακτική η αλλαγή της δομής της οργανωτικής επιτροπής για την προετοιμασία των συνεδρίων και απαιτείται τόλμη σε ότι αφορά την  επιλογή των εισηγήσεων και όχι φοβία μήπως και διαταράξουμε τα κακώς κείμενα και τι θα κάνουμε μετά.

2ον)Το παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών που πρώτοι συμβάλλαμε σαν Π.Ο.Θ.Σ. για τη γέννησή του, πρέπει να είναι βήμα διαλόγου και συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα και όχι μία θερινή  συγκέντρωση για δημόσιες σχέσεις  και για να αναδείξουμε ορισμένους που θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν μερικές ακόμη  αράδες στο βιογραφικό τους σημείωμα.

3ον) Δεν μας τρομάζει το γεγονός ότι η ομοσπονδία μας δεν είχε βήμα σε αυτό το συνέδριο.  Θα μας τρόμαζε αν ήμασταν κενοί περιεχομένου , εμείς με τις θέσεις μας και με τις μέχρι τώρα ενέργειες μας αποδεικνύουμε το αντίθετο,   και καλά θα κάνουν ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. και να σημειώσουν ότι η Π.Ο.Θ.Σ. δεν είναι φορέας προς εκμετάλλευση  και προπαντός  ότι δεν  παίζει το παιχνίδι κανενός γινάτι δεν υπηρετεί πολιτικές και προπαντός κομματικές σκοπιμότητες.

4ον) Ήμασταν ο μοναδικός φορέας που από του βήματος τολμήσαμε να καταγγείλουμε και μάλιστα ενυπογράφως την οργανωτική επιτροπή του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου για τις μεθοδεύσεις της  και δηλώσαμε παρόντες για όσους ζητήσουν την βοήθεια μας.
Και τέλος ευχόμαστε  το επόμενο συνέδριο να είναι αντάξιο των προσδοκιών του Θρακικού ελληνισμού και να  οργανωθεί από τις Θρακικές  Ομοσπονδίες με την αμέριστη αρωγή  της τοπικής, Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και της πολιτείας εν γένει.


Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος
Πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.Δύο κείμενα του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και
Δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης.


ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ
Τρίτη, 18 Αύγουστος 2009 16:31


«Γενικά, με σπάνιες εξαιρέσεις, οι τοπικές αρχές, όχι μόνο δεν συμπαρίστανται στις δραστηριότητες των Πομάκων, αλλά αποφεύγουν και σαφέστατα ενοχλούνται και από την παραμικρή έστω αναφορά σ’ αυτούς. Βλέπετε, είναι κυρίαρχη ακόμη η επιρροή των τουρκοφρόνων στοιχείων στις μουσουλμανικές κοινωνίες των χωριών της Θράκης και ο κίνδυνος να συκοφαντηθούν στους αυριανούς ψηφοφόρους τους, ώστε να διακυβευθεί η επανεκλογή κάποιων αιρετών αξιωματούχων της ελληνικής πολιτείας, είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαιτέρως τολμηρή την συμπερίληψη στη σημερινή ημερίδα που καλύπτει με το κύρος του ο Δήμος Κομοτηνής, ενός τέτοιου θέματος, όπως και αυτού του αγαπητού Φάνη Μαλκίδη, για τη γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού.
Ναι, εκεί φτάσαμε, να θεωρούμε τόλμημα την αυτονόητη υποχρέωση ενός ευνομούμενου κράτους, να αναδεικνύει τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του λαού του και να προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών του. Όπως και νάχει, ο κ. Δημήτρης Κοτσάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, τόλμησε, και αυτό τον τιμά».
Αυτά ανέφερα μεταξύ άλλων στην εισήγησή μου με τίτλο «Οι Πομάκοι χθες – σήμερα – αύριο», κατά την προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την 24η Μαΐου 2009.
Δυστυχώς, ο Δήμος Κομοτηνής «τόλμησε» μόνο μακρυά από την έδρα του. Λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση τού Συνεδρίου στην Κομοτηνή (14-16/8/2009), ανακοινώθηκε στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, κ. Ελ. Χατζόπουλο, ότι οι δύο «ενοχλητικές» εισηγήσεις τελικώς δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου! Εξέλιξη αναμενόμενη, που αποδεικνύει ότι στη Θράκη ο ραγιαδισμός καλά κρατεί ακόμη!
Το αίσχος των αιρετών αρχόντων της περιοχής αυτής δεν έχει τελειωμό. Αυτολογοκρισία στις δημόσιες τοποθετήσεις τους (οι λέξεις «Πομάκοι», «πομακοχώρια» κ.λπ. είναι εξοβελισμένες από το λεξιλόγιό τους), αποσύρσεις νομαρχιακών εντύπων στα οποία παρεισέφρυσαν «ενοχλητικοί» όροι, βρώμικος πόλεμος σε εκπαιδευτικούς που απλώς επιτελούν το έργο τους σε μειονοτικά σχολεία, εγκατάλειψη στο έλεος των τραμπούκων του τουρκικού προξενείου όσων υγιών φωνών από τον χώρο των Ελλήνων μουσουλμάνων τολμούν να διαμαρτυρηθούν για τον εκτουρκισμό τους, νομιμοποίηση της δράσης των τουρκομουφτήδων, ανοχή στην απροκάλυπτη και προκλητική δραστηριότητα του τούρκου προξένου και των υποτακτικών του, αφορισμοί και λασπολογία εναντίον όσων τολμούν να καταγγείλουν τις πρακτικές αυτές, είναι μερικές μόνον από τις πτυχές της ντροπιαστικής παρουσίας (διάβαζε: απουσίας!) του ελληνικού κράτους στη Θράκη.
Μία πρακτική που «πέτυχε» να φέρει την ίδια την Τουρκία μέσα στην πομακική καθημερινότητα. Σήμερα, φοβισμένοι πολίτες συναντώνται στα ορεινά πομακοχώρια. Και είναι μία ντροπή αυτό το φαινόμενο για το ελληνικό κράτος, που πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι είδους πολίτες θέλει: Φοβισμένους πολίτες που αυτοκαταπιέζονται αποκρύπτοντας την πολιτισμική ταυτότητά τους, τα ήθη και έθιμά τους ή ενεργούς πολίτες, αφοσιωμένους στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της κοινής μας πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας;
Είναι διατεθειμένο το ελληνικό κράτος να συμπαρασταθεί στους αρκετούς νέους κατά κανόνα Πομάκους, που παλεύουν μόνοι τους σήμερα για κάποια αυτονόητα πράγματα, όπως είναι το δικαίωμα του κάθε Έλληνα να μιλήσει την τοπική λαλιά του, να τελέσει τα έθιμά του, να αναδείξει τον τοπικό πολιτισμό του, ό,τι συγκροτεί δηλαδή την ιδιαίτερη πολιτισμική του ταυτότητα; Ή μήπως τα δικαιώματα αυτά φροντίζει να τα διασφαλίζει μόνο στους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας;
Θα τολμήσει επιτέλους η ελληνική πολιτεία να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, σε όλες τις πτυχές του (Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Ίμβριοι, Τενέδιοι, Κωνσταντινουπολίτες, Καππαδόκες) και να απαιτήσει την διεθνή καταδίκη της Τουρκίας γι’ αυτήν ή θα επιμείνει για πολύ ακόμη στην υποχωρητική και μειοδοτική πολιτική του κατευνασμού του θηρίου;
Τα ερωτήματα αυτά θα έπρεπε να τεθούν προς συζήτηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών, στην ύψιστη δηλαδή θεσμική οργανωτική συνιστώσα του θρακικού Ελληνισμού, και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη χάραξη του κοινού αγώνα.
Αντ’ αυτού προτιμήθηκε και πάλι η ασφαλής οδός. Υπό την πίεση των κατοικούντων στο γνωστό κτήριο της οδού Ιώνων (αυτή τη «φωλιά εχιδνών», όπως αποκάλεσε κάποτε ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής!), αλλά και με την έντεχνη πιεστική καθοδήγηση ορισμένων αφανών αλλά πανταχού παρόντων προσώπων, που θεωρούν το Συνέδριο ως ... δουκάτο τους, επελέγησαν την τελευταία στιγμή ομιλητές για την ανάπτυξη άνευρων και ανώδυνων θεμάτων, προσανατολισμένων για άλλη μια φορά στην ... ανάπτυξη της Θράκης. «Νέες προκλήσεις», «αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές», «αναπτυξιακή πολιτική», «γεωπολιτικές εξελίξεις και η θέση της Θράκης», «το νέο ενεργειακό δίκτυο της Θράκης» κυριαρχούν για άλλη μια φορά στη θεματολογία του Συνεδρίου. Θέματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να κυριαρχούν λ.χ. σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο των Επιμελητηρίων της περιοχής ή σε ένα οικονομικό / αναπτυξιακό φόρουμ, αλλά που σε ένα συνέδριο του θρακικού Ελληνισμού, μόνον ως μία μικρή πτυχή της θεματολογίας του θα έπρεπε να ιδωθούν.
Το αύριο που ίσως θέλουν να σχεδιάσουν κάποιοι για τη Θράκη μόνο με κανόνες οικονομοτεχνικούς, με επιδιώξεις καθαρά αναπτυξιακές, δεν είναι βεβαίως κάτι κακό, αλλά από μόνο του δεν προασπίζει την εθνική προοπτική του τμήματος αυτού της ελληνικής επικράτειας.
Τις αναπτυξιακές δομές, τις οικονομικές επιτυχίες, το άνοιγμα των εμπορικών δρόμων, τους αγωγούς, θα κληθούν να τα διαχειριστούν όχι απλά οι υπήκοοι μιας κρατικής οντότητας, αλλά ο πολίτης ενός εθνικού κράτους, που ελπίζω ότι είναι το σημείο αναφοράς όλων μας, άσχετα με τον τρόπο λειτουργίας του που ο καθένας μας έχει ως πρότυπό του. Αν διαφωνούμε σ’ αυτό το θεμελιώδες στοιχείο, ας το ξεκαθαρίσουμε τουλάχιστον όσο είναι νωρίς ακόμη.
Βασική συνιστώσα, λοιπόν, για τη λειτουργία ενός έθνους - κράτους είναι η ανάπτυξη εθνικής συνείδησης στους πολίτες του, στα ενεργά δηλαδή εκείνα υποκείμενα, που θα αγωνιστούν για την ευημερία του και την επιβίωσή του. Και ο ρόλος ενός παγκοσμίου συνεδρίου θα πρέπει να είναι πρωτίστως αυτός. Αυτόν το ρόλο όμως δεν μπορούν να τον παίξουν δειλοί και εφησυχασμένοι παράγοντες, ούτε εθνομηδενιστές τεχνοκράτες.  Γι’ αυτό και προβάλλει πλέον επιτακτική η ανάγκη να αναλάβουν τη διοργάνωση των συνεδρίων οι ομοσπονδίες του θρακικού Ελληνισμού.
Οι θρακικές συλλογικότητες, έχοντας αποδείξει κατά την πολυετή δράση τους ότι είναι ικανές να διαδραματίσουν έναν τέτοιο ρόλο, καλούνται πλέον εκ των πραγμάτων να διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Μακρυά από πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπαραθέσεις, ενωμένες για τον κοινό σκοπό, οφείλουν να συμβάλουν στην αναγέννηση του θεσμού αυτού του θρακικού Ελληνισμού. Όπως πολύ εύστοχα τονιζει ο Φ. Μαλκίδης, «σε όλα τα εθνικοτοπικά παγκόσμια συνέδρια- και είναι πολλά αυτά που γίνονται συνήθως κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όλο το χρόνο- την ευθύνη για την διοργάνωση την έχουν τα σωματεία, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες και όχι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, θεσμοί, οι οποίοι οφείλουν να τα στηρίζουν».
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα δώσουν την ώθηση στο κουρασμένο και άνευρο κράτος να επιτελέσει τον ρόλο του. Στην εποχή μας που το κράτος έχει αποποιηθεί τον «επιχειρηματικό» του ρόλο, δείχνει πλέον να πάσχει από έλλειψη ιδεών και από αδράνεια οργανωτική, σε σημείο που να μην είναι πλέον δυνατόν να δράσει αφ’ εαυτού. Η συλλογική δράση των πολιτών, και εν προκειμένω των οργανωμένων ανά τον κόσμο Θρακιωτών, θα είναι αυτή που θα το θέσει ξανά ενώπιον των ευθυνών του.
Γιάννης Κουριαννίδης
Μέλος του Δ.Σ, της Π.Ο.Θ.Σ. &
Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Θεσσαλονίκης
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ!
ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΥΤΟΛΟΓΟΚΡΙΘΕΙ
Τί ήταν άραγε αυτό που οδήγησε τους διοργανωτές του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 15-16 Αυγούστου 2009, να καλέσουν τον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής κ. Μουσταφά Σαρνίτς, να παραστεί στην τελετή έναρξής του;


Το πρωτόκολλο; Ο υπερβάλλων ζήλος; Εθιμοτυπική ευγένεια; Ό,τι και αν ήταν αυτό, γεγονός είναι ότι στον ύψιστο αυτό αντιπροσωπευτικό θεσμό των Θρακών παρέστη ο εκπρόσωπος ενός κράτους που εξόντωσε και ξερίζωσε από τα πατρογονικά χώματά τους, τους γονείς και τους παππούδες τους! Η γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού, τμήμα της συνολικής γενοκτονίας που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής (Πόντιοι, Ίωνες, Καππαδόκες, Ίμβριοι και Τενέδιοι, Κωνσταντινουπολίτες και Θρακιώτες), είναι αδιαμφισβήτητη πλέον και τεκμηριωμένη ιστορικά με έργα καταξιωμένων επιστημόνων


Η παρουσία του τούρκου προξένου μπροστά στον πρωθυπουργό της χώρας μας, που κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, είχε ως αποτέλεσμα την αυτολογοκρισία του, αφού δεν τόλμησε να προβεί στις αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, που επί σειρά ημερών το πρωθυπουργικό περιβάλλον άφηνε να διαρρέει ότι θα προέβαινε. Προφανώς ο φόβος του για κάποια πολύ δυσάρεστη για την εικόνα της χώρας μας αντίδραση (λ.χ. επιδεικτική αποχώρηση του προξένου στο άκουσμα τέτοιων τοποθετήσεων), οδήγησε τον πρωθυπουργό σε ταπεινωτική αναδίπλωση!

Γεννώνται όμως σημαντικά ερωτήματα:


1. Ποιος αποφάσισε να καλέσει τον κ. Σαρνίτς στο συνέδριο;

2. Ποιο ήταν το σκεπτικό για να αποσταλεί η σχετική πρόσκληση;

3. Ανέλαβε κάποιος από την οργανωτική επιτροπή να ενημερώσει το γραφείο του κ. Καραμανλή για την ενδεχόμενη παρουσία του; Αν κρίνουμε από τον αιφνιδιασμό των ίδιων των διοργανωτών, αφού δεν είχαν προβλέψει ούτε καν μία θέση για να καθίσει αυτός και η συνοδεία του, μάλλον ούτε οι ίδιοι γνώριζαν για την επικείμενη προσέλευσή του!

4. Εστάλησαν ανάλογες προσκλήσεις και στους προξένους των άλλων δύο χωρών (Ιταλία και Γερμανία), που εδρεύουν στην Κομοτηνή;

Με την αποχώρηση του πρωθυπουργού από το χώρο του συνεδρίου ήταν ολοφάνερος ο εκνευρισμός τόσο του ιδίου όσο και της συνοδείας του. Μάλιστα ο Λευτέρης Ζαγορίτης, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, όταν παρέλαβε από τα χέρια του κ. Καραμανλή το βιβλίο για τη Θρακική Γενοκτονία, που του προσέφερε εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, γύρισε και είπε με περίσσια αγένεια: "Μας υποχρέωσες", γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως αρνητικά απ' όσους είδαν από κοντά το περιστατικόΟποιαδήποτε κι αν είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, γεγονός παραμένει ότι οι διοργανωτές κατάφεραν να αφήσουν στην ιστορία το 8ο συνέδριο όχι για το περιεχόμενό του, αλλά ως αυτό που προσέβαλε την αξιοπρέπεια των Θρακών και τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας.

Κι εδώ αξίζει μία επισήμανση: Οι αναπτυξιακές προοπτικές για τη Θράκη, που διεξοδικά παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες στο συνέδριο, θα κληθούν να τις κάνουν πράξη κάποιοι άνθρωποι. Και μάλιστα όχι απλά οι υπήκοοι μιας κρατικής οντότητας χωρίς ταυτότητα και επίγνωση της θέσης της στο διεθνές σκηνικό, αλλά οι πολίτες ενός εθνικού κράτους, που ελπίζω ότι είναι το σημείο αναφοράς όλων μας, άσχετα με τον τρόπο λειτουργίας του που ο καθένας μας έχει ως πρότυπό του. Βασικό μέλημα, λοιπόν, ενός παγκοσμίου συνεδρίου θα πρέπει να είναι πρωτίστως η καλλιέργεια και ανάπτυξη εθνικής συνείδησης και αυτογνωσίας στα ενεργά εκείνα υποκείμενα, που θα αγωνιστούν για την ευημερία του και την επιβίωση της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Αυτόν το ρόλο όμως δεν μπορούν να τον παίξουν δειλοί και εφησυχασμένοι παράγοντες, ούτε εθνομηδενιστές τεχνοκράτες. Γι' αυτό και προβάλλει πλέον επιτακτική η ανάγκη να αναλάβουν τη διοργάνωση των συνεδρίων οι ομοσπονδίες του θρακικού Ελληνισμού και πρέπει επιτέλους η οργανωτική επιτροπή να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τις προτάσεις τους.

Είναι γεγονός ότι η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας μας αναμφίβολα αποτέλεσε μεγάλη τιμή για το συνέδριο. Συνάμα όμως, απετέλεσε μεγάλη ντροπή, όνειδος και προσβολή η παρουσία στο ίδιο συνέδριο του τούρκου προξένου της Κομοτηνής, ενός κράτους δηλαδή, που όχι μόνο ποτέ του δεν ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για όσα έπραξε σε βάρος σύμπαντος του Ελληνισμού της Ανατολής, αλλά προκλητικά διαμαρτύρεται όταν ακούγονται φωνές καταδίκης του! Ποια λοιπόν η θέση αυτού του ανθρώπου σε ένα συνέδριο εθνικοτοπικού χαρακτήρα, ένα συνέδριο ιστορίας και μνήμης (όπως θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι); Θα τολμούσε αυτός ο κύριος να παραστεί, αν στο συνέδριο υπήρχαν εισηγήσεις ενοχλητικές για την Τουρκία, όπως η ανάγκη για στήριξη της πομακικής πολιτισμικής αναγέννησης ή για τη γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού; Όχι φυσικά, κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η τεράστια ευθύνη όσων είχαν την φαεινή ιδέα να τον καλέσουν και να αναγκάσουν ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας μας να … αυτολογοκριθεί! Ας ελπίσουμε ότι το γεγονός αυτό θα γίνει αφορμή για να ανανοηματοδοτηθεί ο σκοπός των θρακικών συνεδρίων, και να επανέλθει στα αρχικά οράματα και φιλοδοξίες των πρώτων συνεδρίων, όπου ο λόγος των θρακικών ομοσπονδιών και συλλόγων ήταν καθοριστικός και καταλυτικός
Γιάννης Κουριαννίδης
Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. &
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θες/νίκης