ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/01/2016 - ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Της 26/01/2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2016

 

       Στις 23 Ιανουαρίου και στην αίθουσα των Δυτικομακεδονικών σωματείων, στη Θεσσαλονίκη, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ έκοψε τη βασιλόπιτα της σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι παρευρισκόμενοι, εκπρόσωποι συλλόγων μελών και φίλων, από το Βόλο, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά, την Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική, Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Σίγουρα οι κινητοποιήσεις της συμπαθέστατης τάξης των αγροτών κράτησαν πολλούς μακριά από την εκδήλωση μας. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμου, Πανοσιολογιότατος πατήρ Θεολόγος.

       Παρόντες ο Πρόεδρος και μέλη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως, ο επίτιμος πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ., ο πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. κ. Οραήλογλου, εκπρόσωπος της Ηπειρωτικής Εστίας και της Αδελφότητας Κωνσταντινοπολιτών,  ο κ. Χάρις Τσιρκινίδης, ο κ. Δριγκούδης Πασχάλης από τους Ανατολικορωμυλιώτες ο εκπρόσωπος του Βουλευτή κ. Θεόδωρου Καράογλου   και ο κ. Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

  

 

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Ελευθέριος θ. Χατζόπουλος στο χαιρετισμό του επεσήμανε:

 


 

  Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι των συλλόγων μελών της ΠΟΘΣ  Αγαπητοί συμπατριώτες

Πέρυσι, από αυτό το βήμα η Π.Ο.Θ.Σ. είχε ζητήσει από τον καινούργιο χρόνο να την οπλίσει με δύναμη, με μεγαλύτερη γνώση,  υπομονή, και ευελιξία  ώστε  να μπορέσει να αξιολογήσει το παρελθόν,  να διδαχθεί μέσα από τα λάθη της για να μπορέσει να χαράξει μία πορεία ακόμη πιο δυναμική   και να περάσει  το μήνυμα  της ενότητας στο  Θρακικό Ελληνισμό επισημαίνοντας   ότι  κανένας μας δεν περισσεύει και ότι για τη Θράκη αξίζει και πρέπει να κάνουμε πολλά ή να κάνουμε σχεδόν τα πάντα! Ειδικά σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά .

Ο χρόνος που έφυγε  όντως μας άκουσε και μας έδωσε απλόχερα αυτά που ζητήσαμε.

      Αρκετές και ποιοτικές εκδηλώσεις, κοπή βασιλόπιτας,  πανηγυρικός εορτασμός της 6ης Απριλίου στη Δράμα και στην Αλεξανδρούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις, συμμετοχή στις εκδηλώσεις εξόδου στην Ι.Π. του Μεσολογγίου, συγχαρητήρια στους συλλόγους που ανταποκρίθηκαν, παρουσιάσεις βιβλίων, κοινή εκδήλωση με το Σ.Ε.Α.Ν.Σερρών και το 10 Σ.Π. για την άλωση της βασιλεύουσας, 7ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα που σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, 83 σύλλογοι με πάνω από τρεις χιλιάδες χορευτές. Επανάληψη της εκδήλωσης για τη Σοφία Βέμπο, αύξηση της δύναμης της και τέλος η Π.Ο.Θ.Σ. απέδειξε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει λόγο, έχει έργο, και ότι για μια ακόμη φορά  είναι φορέας πνευματικής δημιουργίας αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Έδωσε μάχη συνεπικουρούμενη και από την Π.Ο.Σ.Α.Ρ. για τις πολιτισμικές αξίες, τα ήθη, τα έθιμα, τη διατήρηση της παράδοσης και προπαντός για την προβολή της ιστορίας μας από το βήμα του 10ου Παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών, καταγγέλλοντας την οργανωτική επιτροπή για τον αποκλεισμό των πολιτιστικών φορέων και ότι αυτό κάθε άλλο  παρά παγκόσμιο συνέδριο είναι  και ότι τελεί υπό ακύρωση και ότι του λοιπού τα συνέδρια θα τα αναλάβουν οι ομοσπονδίες επισημαίνοντας ότι πολιτική και πολιτισμός είναι δύο έννοιες παράλληλες που πρέπει να συμβαδίζουν και όχι να αλληλοσυγκρούονται.

Θα κλείσω ευχόμενος η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο να ζωγραφιστεί και πάλι στα πρόσωπα όλων μας και ότι η Π.Ο.Θ.Σ. επιθυμεί πως όσες ευχές όλοι οι άλλοι  σας έκαναν  αληθινές να βγούνε.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Νικόλαος Ραγιάς παρουσίασε τον Θρακιώτη ομιλητή  κ. Ιωάννη Πραντσίδη, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρο καθηγητή του Α.Π.Θ. ο οποίος μίλησε για τη μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης μας.. Στην παρουσίαση του ο κ. Ραγιάς επεσήμανε.

«Είναι γενικά αποδεκτό και γνωστό πως τα επίπεδα του άγχους αλλά και της κατάθλιψης τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς τόσο σε νέα όσο και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Ο τρόπος ζωής, τα οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη αληθινών σχέσεων μπορεί να είναι κάποιες από τις αιτίες. Τι κάνουμε όμως γι αυτό, πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ποιες λύσεις μπορούμε να δώσουμε;

        Μία λύση είναι η συμμετοχή μας σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και εμείς οι Θρακιώτες δόξα το θεό έχουμε πάμπολους χορούς.

είναι μία λύση κατάλληλη  για όλες τις ηλικίες και όλους τους σωματότυπους. Άλλωστε ο Καβάφης ισχυρίζεται πως όταν χορεύει κάποιος ζωγραφίζει πάνω στη γή προβάλλοντας την ψυχή του

        Τα περισσότερα θα μας τα πει ο εκλεκτός Θρακιώτης  φίλος μας Ιωάννης Πραντσίδης»

       Η Π.Ο.Θ.Σ. τίμησε τον κύριο Ιωάννη Πραντσίδη  για ρτην εν ωγέννει προσφορά του στο χώρο της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της Θρακης επιδίδοντας του τιμητική πλακέτα που του την επέδωσε ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς; Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Κεραμέας.

 

 

 

        Στη συνέχεια τιμήθηκε ο φίλτατος κ. Πασχάλης Λιγούδης από τους Ασβεστάδες, για την αέναη προσπάθεια του για τη διατήρηση και προβολή της Θρακιώτικης παράδοσης. Για την παρουσίαση του ο κ. Νίκος Ραγιάς τόνισε:

«Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας.

       Αυτό το θησαυρό έχουμε υποχρέωση να τον τηρήσουμε αλώβητο στις καρδιές μας και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, για να ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα .  Οφείλουμε να τον διατηρήσουμε τουλάχιστον σαν τη φλόγα του κεριού που καίει όπως λέγει ο μεγάλος μας ποιητής ο Σεφέρης   για να μη γίνει  προσφορά στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης.

       Κυρίες και Κύριοι, σήμερα ανάμεσα μας,  υπάρχει μία ατμομηχανή  που στα βαγόνια της  κουβαλάει ότι καλύτερο διαθέτουμε. Τον λαϊκό μας πολιτισμό και τη Θρακιώτικη παράδοση.

       Η ατμομηχανή δεν είναι παρά ο φίλτατος Πασχάλης Λιγούδης από τους Ασβεστάδες»


 

         Η εκδήλωση έκλεισε με τα αυτοσχέδια κάλαντα του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. στα οποία συμμετείχε και ο κ. περιφερειάρχης

 

 

 

Θεσσαλονίκη 26/01/2016

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος