ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 7ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/2015

για τους συντάκτες πολιτιστικών και κοινωνικών Θεμάτων

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα  οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του 7ου Πανθρακικού Ανταμώματος στη Ν. Πέλλα και στα Γιαννιτσά, που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Πέλλας (προσφύγων Ανατολικής Θράκης).

Γέμισε παράδοση και ήχους η Νέα Πέλλα  και η πόλις των Γιαννιτσών με το 7ο Πανθρακικό Αντάμωμα. Η Θρακική παράδοση και ειδικά το τρίπτυχο της, ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΟΡΟΣ-ΦΟΡΕΣΙΑ στο μεγαλείο του.

Την Παρασκευή το βράδυ στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Νέας Πέλλας, όπου ο τοπικός σύλλογος πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις του ήταν κατάμεστος . Η παρουσίαση της παραδοσιακής Θρακιώτικης φορεσιάς , Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Θράκης είχε μεγάλη επιτυχία αφού οι κυρίες, εκπρόσωποι συλλόγων, παρουσίασαν και εξήγησαν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια στο κοινό την καθιέρωση της, τον τρόπο κατασκευής της, και το πώς πρέπει να φοριέται. Παρουσιάστηκαν οι φορεσιές, των Μεταξάδων, της Προποντίδας, της Στράντζας και του Καβακλί.. Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες  με την Ορχήστρα Κοσμικής Ελληνικής Μουσικής με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Γεώργιο Α.Πατρώνα. Στο σχήμα συμμετείχαν  για μια ακόμη φορά ο αξεπέραστος Βαγγέλης Δημούδης  και η Μαρίνα Ζωγράφου.. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή του ανταμώματος συμμετείχε και η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος.

 

 

 Θράκη:  Γλυκύτητα – Ζεστασιά – Δύναμη

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 27 Ιουνίου άρχισαν να καταφθάνουν οι συμμετέχοντες σύλλογοι. Οι δρόμοι των Γιαννιτσών πλημύρισαν  από χορευτές και χορεύτριες κάθε ηλικίας. Τα παραδοσιακά όργανα έδιναν το στίγμα της προέλευσης των προσερχόμενων οι δε χορευτές/τριες αποδείκνυαν ότι η Θράκη μας είναι η χώρα των μουσών, των αοιδών και των τραγουδιστάδων..Οι ποικιλόμορφες φορεσιές τους και ειδικά ,οι χορευτικές τους κινήσεις  αποτύπωναν τα αισθήματα τους πάνω στη γή, στη φιλόξενη γή της Μακεδονίας μας. Τα Γιαννιτσά   ζούσαν  πλέον στους μουσικούς και χορευτικούς ρυθμούς της  παράδοσης της  Θράκης.  Συμμετείχαν κοντά στις τρείς χιλιάδες   χορευτές/τριες πλέον των συνοδών.

 

 

 Στις 6 το απόγευμα αντιπροσωπείες- λάβαρα όλων των Σωματείων και Συλλόγων παραβρέθηκαν  στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών,   χοροστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας K. Ιωήλ. και όταν δόθηκε το σύνθημα της  εκκίνησης άρχισαν να παίζουν ο άσκαυλος, η λιούρα το καβάλι, το νταούλι, το ακορντεόν, το κλαρίνο, οδηγώντας τα χορευτικά βήματα των 82 συμμετεχόντων συλλόγων προς το στάδιο.

 

 

 

 Μετά τα όργανα 16 παιδιά κρατούσαν μια πολύ μεγάλη Ελληνική σημαία και ακολουθούσαν χορεύοντας ασταμάτητα οι σύλλογοι με τα λάβαρα τους. Στον κεντρικό πεζόδρομο μας υποδέχτηκε ο πολιτιστικός σύλλογος «Ακρίτες Αλμωπίας» χορεύοντας προς τιμήν μας δύο τοπικούς χορούς.

 

 Στη συνέχεια όλοι οι Σύλλογοι έφτασαν στο στάδιο Αναγέννησης Γιαννιτσών   και μετά το συμβολικό δρώμενο  που είχε τίτλο «Το δέντρο της Θράκης» όπου ο κάθε σύλλογος έφερε χώμα και νερό από την περιοχή του και το τοποθέτησαν στο πιθάρι,  χόρεψαν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

 

 

  Η μεγάλη απήχηση και η συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων από πολλά μέρη της χώρας μας ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την πόλη των Γιαννιτσών και την ευρύτερη περιοχή της όπως μας δήλωσαν τοπικοί παράγοντες.

 

 

 Την άλλη ημέρα, Κυριακή στο πάρκο υδραγωγείου της Νέας Πέλλας έγινε το γλέντι του αποχαιρετισμού παρά την ξαφνική 10λεπτη δυνατή βροχή. Τα παιδιά της Οινόης, έδειξαν ότι είναι παντός καιρού, έβαλαν καρέκλες και τραπέζια πάνω στα κεφάλια τους και χόρευαν ασταμάτητα. Αυτό στάθηκε αφορμή να γυρίσουν και όλοι οι άλλοι σύλλογοι που είχαν καταφύγει στα λεωφορεία τους με προοπτική την αναχώρηση τους. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις απογευματινές ώρες. Είναι σίγουρο πως όλοι εντυπωσιάστηκαν από το περιβάλλον ,την ιστορική αλήθεια, τις τοπικές γεύσεις, τη φιλοξενία, από τους συνοδούς που προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό που προσπάθησαν να αφήσουν στους φιλοξενούμενους μια γλυκιά εικόνα που θα γεμίζει τις καρδιές τους μέχρι το επόμενο Πανθρακικό Αντάμωμα.

 Για μια ακόμη φορά η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ έδωσαν το στίγμα τους επισημαίνοντας ότι στην κρίση απαντούν  με ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

 Η ευθύνη της διοργάνωσης του τριήμερου, ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) και ειδικότερα στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Πέλλας(Προσφύγων Ανατολικής Θράκης) που φρόντισε με κάθε δυνατό τρόπο να δημιουργήσει τις πιο άριστες συνθήκες διοργάνωσης.

 

 

Η ακούραστη Ζωή Φανάκη, η ψυχή του ανταμώματος μαζί με τους ακούραστους συνεργάτες της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους

 Πολλά συγχαρητήρια πρέπουν στο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΑΣ για την άρτια οργάνωση του 7ου Πανθρακικού Ανταμώματος,    στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου έκαναν το καλύτερο δυνατό για να αποφευχθούν προβλήματα, λόγω της μεγάλης κίνησης ανθρώπων και λεωφορείων, στον Εμπορικό σύλλογο, και σε ιδιώτες επαγγελματίες και καταστηματάρχες   που άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν στους χώρους υγιεινής το πλήθος κόσμου…

 

Ας ευχηθούμε από καρδιάς

ΚΑΛΉ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟ 8ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΟΥ 2016

 

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος