ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

Εορτάστηκε με κάθε επισημότητα η 6η Απριλίου 2014, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού. Το Σάββατο στην αίθουσα Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ομιλητές τους κ.κ. Κωνσταντίνο Βακαλόπουλο καθηγητή του Α.Π.Θ. Θεοφάνη Μαλκίδη μέλος της διεθνούς επιτροπής σε θέματα γενοκτονίας και Γιάννη Φριτζαλά ιστορικό ερευνητή

 

Ο κ. Βακαλόπουλος παρουσίασε τη χρονολογική διαδρομή της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού επισημαίνοντας ότι από τη Θράκη ξεκίνησε η γενοκτονία του ελληνισμού της καθ ημάς ανατολής και παρουσίασε την ιστορική της τεκμηρίωση.

 

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης επεσήμανε τις ευθύνες της πολιτείας για τη στάση της γενικά στο θέμα της γενοκτονίας σε βάρος του ελληνισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και υπέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η πολιτεία μέσα από τις σελίδες των σχολικών βίβλων να αναδείξει την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού χωρίς περιστροφές και μισόλογα και να προβάλλει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

 

Ο  δε Ιωάννης Φριτζαλάς απέδειξε με το μεστό του λόγο ότι και σήμερα ακόμη η Τουρκία ασκεί με την εξωτερική της πολιτική γονοκτονία σε βάρος του ελληνισμού και ειδικά της περιοχής της Θράκης μας, μέσω της προπαγάνδας της.
            Την επομένη ημέρα Κυριακή στον Ιερό Ναό της του θεού Σοφίας έγινε το αρχιερατικό μνημόσυνο, και ο πρόεδρος της θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου στην ολιγόλεπτη ομιλία του παρουσίασε τα γεγονότα της εποχής εκείνος

 

            Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Χρυσόστομου Σμύρνης.