Π.Ο.Θ.Σ. - ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΒΟΛΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4/30.11.2010

 

Αγαπητά μας μέλη

 

Το 19ο γνωμοδοτικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Νοεμβρίου στην πόλη του Βόλου πέρασε και αυτό στην ιστορία της Ομοσπονδίας μας αφήνοντας σίγουρα ανεξίτηλη τη δική του σφραγίδα.

Αξιόλογη και η φετινή συμμετοχή και ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνούσε τα 80 άτομα.

Η οργάνωση κα η φιλοξενία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Ν. Μαγνησίας χαρακτηρίστηκε από τον προγραμματισμό, την μεθοδικότητα και το ζεστό χαμόγελο των μελών του Δ.Σ.

Οι εργασίες του συμβουλίου ξεκίνησαν στις 11,30 και τελείωσαν στις 15,00. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ. Θωμάς Μαλαμίδης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε το σύλλογο του και κάλεσε τον εκπρόσωπο του απερχόμενου δημάρχου να απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια την εκπρόσωπου του νέου δημάρχου η οποία επεσήμανε ότι και η νέα δημοτική αρχή θα είναι αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης. Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο και τη γραμματέα της ομοσπονδίας για να ξεκινήσουν τις εργασίες του 19ου γνωμοδοτικού συμβουλίου.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου η γενική γραμματέας κα Ελένη Γκαιτατζή παρουσίασε τη δράση της ομοσπονδίας μέσα από τα πρακτικά για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το γνωμοδοτικό της Πτολεμαίδας μέχρι το σημερινό.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης όπως:

1ο )Απολογισμός του 3ου Πανθρακικού Ανταμώματος

Ο διοργανωτής σύλλογος ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΦΕΡΩΝ παρουσίασε την όλη μεθόδευση της οργάνωσης και στάθηκε ιδιαίτερα στην μη μεγάλη συμμετοχή των συλλόγων, επισημαίνοντας κι αυτός ότι όντως η ημερομηνία ήταν δύσκολη (14-15 Αυγούστου) αλλά και ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σε διαφορετική ημερομηνία γιατί ήταν μοναδική ευκαιρία να συνεορτάσουμε όλοι μαζί στην Παναγία των Θρακών, την Παναγία Κοσμοσώτηρα.

2ο) Παγκόσμιο συνέδριο προσφυγικού Ελληνισμού

 

Ο Πρόεδρος μας, ο οποίος συμμετείχε μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ στις διεργασίες της οργανωτικής επιτροπής ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους της αποχώρησης μας και από τις δύο προσπάθειες που έγιναν με διαφορετικούς φορείς. Να σημειωθεί ότι μαζί με εμάς αποχώρησε και τις δύο φορές και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος( Ο.Π.Σ.Ε.) Οι λόγοι που μας υποχρέωσαν να αποχωρήσουμε παρά τις όποιες παραχωρήσεις και συναινέσεις μας χάρις στην ενότητα, κάποια στιγμή ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν πήγαινε παρακάτω.

Σκοπός της σύγκλησης αυτής ‘ήταν να παρουσιάσουμε τη μία και μοναδική γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής και έτσι όλοι μαζί ενωμένοι να απαγκιστρωθούμε από τις μίζερες πρακτικές που μόνο κακό κάνουν.

Δυστυχώς όμως και τις δύο φορές αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι αδελφοί Πόντιοι μας θέλανε για γλάστρες για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Θεωρώντας μας όλους τους άλλους εθνικοτοπικές ομάδες, οι οποίες θα έδιναν κύρος με τη σύμπραξη τους στην ανάδειξη των επιδιώξεων τους. υποδεικνύοντας μας ότι πρέπει να μάθουμε ιστορία.

Μετά την εξέλιξη αυτή σύσσωμες οι δύο ομοσπονδίες καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις αυτές και αποχωρήσαμε .

3ο) Εορτασμός 6ης Απριλίου

Έγινε αναδρομή στο ιστορικό της καθιέρωσης της 6ης Απριλίου και επισημάνθηκε ότι όλοι οι Θράκες και ειδικά οι σύλλογοι μέλη της ΠΟΘΣ πρέπει να γιορτάζουνε με κάθε επισημότητα την ημέρα μνήμης και αν πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα της προσήκουσας επισημότητας, έστω και ένα πιάτο κόλλυβα να διαβάσουν την ημέρα εκείνη στην Εκκλησία, σαν ένα μνημόσυνο, σαν ένα αγιοκέρι, λίγο θυμίαμα στη μνήμη των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού και όχι μόνον.

4ο) Εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Π.Ο.Θ.Σ.

Το 2011 η ομοσπονδία μας συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής, δράσης, συνέπειας, λόγου και έργου από την ίδρυση της. Το Δ.Σ. προτίθεται να πραγματοποιήσει έστω και μία ημερίδα με θέμα «ΘΡΑΚΗ: ΧΤΕΣ-

ΣΗΜΕΡΑ-ΑΥΡΙΟ» με τη συνεργασία του Α.Π.Θ. μια και η εκδήλωση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

5ο) Οικονομικά προβλήματα της ΠΟΘΣ

Είναι γεγονός ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο παρά τη χρηστή οικονομική διαχείριση όπως προκύπτει από τις εκάστοτε εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής.

-Το ακίνητο το οποίο διαθέτει από δωρεά, παραμένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια παρά τις προσπάθειες μας για ενοικίαση και πρόσφατα ζητήσαμε και τη διακοπή παροχής ρεύματος. Η εκποίηση του δεν είναι λύση.

-Παρά τα όποια τεκμηριωμένα αιτήματα μας για επιχορήγηση από φορείς, Νομαρχία, Δημαρχία, ΟΠΑΠ, Υπουργείο Πολιτισμού δεν τελεσφόρησαν. Η τελευταία επιχορήγηση μας ήταν πριν τρία χρόνια από το υπουργείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. Πρόσφατα ο Δήμος απέρριψε αίτημα επιχορήγησης μας με το αιτιολογικό ότι ήμαστε δευτεροβάθμια οργάνωση.

-Επισημάνθηκε το ότι στείλαμε επιστολή σε όλους τους συλλόγους με την παράκληση της τακτοποίησης της στοιχειώδους υποχρέωσης τους προς την ομοσπονδία, την καταβολή των συνδρομών τους.

Μετά την παρουσίαση των θεμάτων από πλευράς ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων άνοιξαν τις φαρέτρες τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, τις ιδέες τους και άσκησαν την κριτική τους . Από τν εποικοδομητικό διάλογο προέκυψαν τα εξής:

-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Α) Υπήρξε γενικός προβληματισμός για τη μικρή συμμετοχή και ιδίως για την αποχή των συλλόγων της Θράκης.

Β) Προτάθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ότι για να μπορούν να ανταποκριθούν οι διοργανωτές σύλλογοι θα πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν μία οικονομική συμμετοχή για να ελαφρυνθεί το κόστος της εστίασης.

Γ) Αποφασίσθηκε ,αφού το ζήτησε η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ , το 4ο Πανθρακικό Αντάμωμα να γίνει στην Πτολεμαίδα. Σύντομα θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία πραγματοποίησης του και τις οδηγίες συμμετοχής σας.

- ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η ολομέλεια ενέκρινε την αποχώρηση μας και πρότεινε για τα παγκόσμια συνέδρια των Θρακών να αναλάβουν οι Θρακικές Ομοσπονδίες, Π.Ο.Θ.Σ. – Π.Ο.Σ.Α.Ρ. – ΠΑ.Ο.Ν.Ε.- Ε.ΠΟ.Φ.Ε. την πραγματοποίηση τους ζητώντας την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας.

= ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

όλοι συμφώνησαν με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση τους.

- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ

Εγκρίθηκε κατ αρχήν η πρόταση της ΠΟΘΣ για την ημερίδα και μάλιστα αν υπάρξει δυνατότητα να γίνει διήμερο συνέδριο και πρότειναν ε/πλέον να γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις ( ομιλίες-παρουσίαση φορεσιών-βιβλίων-αναβίωση εθίμων κλπ) σε διάφορες πόλεις με τη συνεργασία των συλλόγων μελών και ε/πλέον όσοι από τους συλλόγους έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή της ομοσπονδίας.

-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα

Της οικονομικής κατάστασης και πρότειναν,

1ον) Κατ αρχήν εξεπλάγησαν ακούγοντας ότι υπάρχουν σύλλογοι που δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική τους υποχρέωση, την πληρωμή της συνδρομής τους, και πρότειναν τη διαγραφή τους αλλά δεν έγινε αποδεκτή για λόγους δεοντολογικούς.

2ον)Οι σύλλογοι όταν μαζεύουν τις συνδρομές των μελών τους να εισπράττουν και ένα έξτρα ποσό το οποίο θα αποδίδουν στην ομοσπονδία πέραν της προβλεπόμενης συνδρομής τους.

3ον) Στις εκδηλώσεις που υπάρχει είσοδος (χοροί κλπ) ένα ελάχιστο μέρος από το τίμημα των προσκλήσεων να αποδίδεται στην ομοσπονδία σαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Και

4ον) όλοι οι σύλλογοι να στείλουν μια διαφήμιση στην εφημερίδα μας «ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» για κάποιον γνωστό τους επιχειρηματία που κοστίζει € 50 το χρόνο.

Τέλος να σας γνωρίσουμε ότι το επόμενο γνωμοδοτικό θα γίνει στην Καβάλα από την ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την υπό κατασκευή ιστοσελίδα μας www.poths1991.gr και επικοινωνείτε μαζί μας όσοι έχετε τη δυνατότητα στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. στέλνοντας μας τα νέα σας για την εφημερίδα μας αλλά και να συμπληρώσουμε την ιστοσελίδα μας δημιουργώντας μία βάση δεδομένων.

Κλείνοντας ,επισημαίνουμε ότι κατά γενική ομολογία το 19ο γνωμοδοτικό συμβούλιο πέτυχε τους στόχους του που σφραγίστηκαν με τσιπουροκατάνυξη με απίθανους μεζέδες στο Θρακιώτικο τσιπουράδικο ΨΑΘΑ.

 

 

Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική αρχή του Βόλου για την παραχώρηση τα αίθουPhotosσας, το σύλλογο του Βόλου και όλους όσους συμμετείχαν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο Πρόεδρος                                                                                 Η Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος                                                                  Ελένη Γκαιτατζή