ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΘΣ - 25o ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ

 

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΟΘΣ.

Ο πλειοψηφήσας σύμβουλος στις αρχαιρεσίες της 17/04/2016 της Ομοσπονδίας μας κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος συγκέντρωσε τους εκλεγέντες   συμβούλους στα γραφεία της Π.Ο.Θ.Σ. ε/της οδού 25ης Μαρτίου 29 σήμερα Σάββατο 23/04/2016 και ώρα 18,30 για να συγκροτηθούν σε σώμα.

Μετά από συζητήσεις οι εκλεγέντες συγκροτήθηκαν σε σώμα,  οπότε το  νέο Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. για την περίοδο Απρίλιος 2016 – Απρίλιος 2019 έχει ως εξής:

01) ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
02) ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 
03) ΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
04) ΚΑΚΟΥΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
05) ΠΕΡΙΦΑΝΟΥ ΑΝΝΑ  ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
06) ΠΑΠΑΝΤΙΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ  ΤΑΜΙΑΣ
07) ΡΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΔ. ΤΑΜΙΑΣ  Κ΄ ΕΦΟΡΟΣ  Δ.Σ.
MAKEΔΟΝΙΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 
08) ΤΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΦΟΡΟΣ  Δ.Σ. ΕΒΡΟΥ - ΡΟΔΟΠΗΣ

09) ΤΣΟΥΜΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΦΟΡΟΣ Δ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ - ΔΡΑΜΑΣ

10)ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΦΟΡΟΣ Δ.Σ. ΣΕΡΡΩΝ- ΚΙΛΚΙΣ

11) ΠΑΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΕΦΟΡΟΣ Δ.Σ.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 23/04/2016

 Για την Αντιγραφή                                   Για την επικύρωση

 

Θεοδώρα Κακούλη                            Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Γεν. Γραμματέας                                             Πρόεδρος

 

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 25ου ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΗΣ 12.ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

 

25o ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

 

Στο 25ο Γνωμοδοτικό συμβούλιο συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι μέλη.

 

1.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ

2.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

3.ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

4.ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΙΑΝΩΝ

5.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΦΑΡΟΣ

6.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΔΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

7.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΝΘΟΣ

8.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΟΙΝΟΗΣ ΤΟ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙ

9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

10.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

11.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΝΕΡΟΦΡΑΚΤΗ ΔΡΑΜΑΣ

12.ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

13.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΔΡΙΤΣΙΩΤΩΝ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΘΕΡΜΗΣ

14.Π. Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΘΕΙΑΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

15.ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

16.Π.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΕΡΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

17.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

18.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

19.ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

20.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗΣ

21.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

22.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

23. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΘΙΑΣ

24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

25.ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

26.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΣΚΟΠΟΥ

27.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΛΥΒΡΙΝΩΝ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

28.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΦΙΛΩΤΑ

29.ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

30.Ε.Φ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ

31.Ε.Ε. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ

32.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

33.ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

34. ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ

 

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 25ου ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ , στις Σέρρες, σε συνεργασία με τη Θρακική Εστία  Ν. Σερρών , διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων το 25ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο , όπου συμμετείχαν 34 σύλλογοι μέλη της.

Περί τις 16. 30  η πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών κ. Ευσταθοπούλου  Ανθούλα κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Χαιρετισμό απηύθυναν  εκ μέρους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας , ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη  κος Μασλαρινός και εκ. μέρους του Δήμου η κα. Μπιτζίδου Σ. αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

 

Κατόπιν έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κος Χατζόπουλος Ελευθέριος  και  ανέπτυξε τα θέματα του συμβουλίου ως εξής :


01) Η πραγματοποίηση των γνωμοδοτικών συμβουλίων προβλέπεται από το σε ισχύ ευρισκόμενο καταστατικό της Ομοσπονδίας μας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε διαφορετική περιοχή, όπου η έδρα του συλλόγου μέλους που αναλαμβάνει την πραγματοποίηση του.

Η Θ.Ε.Ν.Σερρών, αν δεν κάνω  λάθος, αν ναι διορθώστε με, είναι ο μοναδικός σύλλογος της Π.Ο.Θ.Σ. που το διοργανώνει για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το 2001 ‘όταν πρόεδρος της ήμουν εγώ και τώρα ε/προεδρίας της κυρίας Ανθούλας Ευσταθοπούλου.

Το κάθε γνωμοδοτικό έχει γράψει τη δική του ιστορία και είναι η πυξίδα που καθοδηγεί και προσανατολίζει το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Σ. καθώς και την πορεία των συλλόγων μελών.

 

02) Ενημέρωσε τα μέλη για τις σχέσεις Π.Ο.Θ.Σ. – Θ.Ε.Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι:

Η Π.Ο.Θ.Σ. έχοντας σαν φάρο τα λόγια του Φώτη Κόντογλου, και κάνοντας για μια ακόμη φορά την υπέρβαση έστειλε συγχαρητήριο επιστολή προς το Δ.Σ. της Εστίας συγχαίροντας τους για την τηλεοπτική τους εκπομπή στο κανάλι 4Ε αναφορικά με το  χθες το σήμερα και το αύριο της Θράκης μας. Πάραυτα καμία απάντηση, καμία ενέργεια, από πλευράς της,  άκρα του τάφου σιωπή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να συγχαίρουμε και να επικροτούμε  περιπτώσεις που προάγουν την προβολή της Θράκης μας από όπου κι αν προέρχονται και ας μην μας απαντούν.

Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται οι σύλλογοι όμως παραμένουν. 

 

03).Ενημέρωσε την ολομέλεια  για το  10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, επισημαίνοντας  πως λίγο πολύ τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και κατά τις ημερομηνίες της πραγματοποίησης του  σας είναι γνωστά από τη συνεχή ενημέρωση σας.

Είναι λυπηρό για τα όσα συνέβησαν. Έχω την τύχη να δηλώσω ότι συμμετείχα σε όλα τα συνέδρια τόσο σαν πρόεδρος της Θ.Ε.Ν.Σερρών όσο και σαν μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Σαν μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. συμμετείχα στις οργανωτικές επιτροπές, έκανα εισηγήσεις για λογαριασμό της Π.Ο.Θ.Σ. όπως και πρωτύτερα για λογαριασμό της Θ.Ε.Ν.Σερρών.

Το μπάχαλο του 10ου Συνεδρίου δεν το συνάντησα σε κανένα. Οι εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές πάντοτε άκουγαν και συμβολευότανε την Π.Ο.Θ.Σ. και υιοθετούσανε αρκετές από τις προτάσεις της, με αποτέλεσμα τα συνέδρια να έχουν άλλο κύρος.

Η προετοιμασία του συγκεκριμένου συνέδριου στραβά ξεκίνησε και στραβά τελείωσε. Οι πολιτιστικοί φορείς υποχρεώθηκαν να απέχουν μετά από πλήρη διαφωνία ως προς την δομή του. Τρείς φορές άλλαξε η ημερομηνία της πραγματοποίησης του. Για πρώτη φορά σε συνέδριο μας έγινε ντου. Στο συνέδριο της Νέας Ορεστιάδας όπου υπήρχε και τότε οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, το κλείσιμο του εργοστασίου ζαχάρεως δεν έγιναν τέτοια έκτροπα. Και ο τοπικός τύπος έγραψε ότι οι Θρακιώτες θέλουν συνέδριο για  ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ. Ντροπή τους. Η Π.Ο.Θ.Σ. έστειλε την δέουσα απάντηση. Και διερωτώμεθα  ο γιαλός ήταν στραβός ή εμείς αρμενίζαμε στραβά. Μάλλον ο γιαλός ήταν στραβός.

Για να μην  μακρηγορούμε η Π.Ο.Θ.Σ. δια του προέδρου της ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. της ΠΑ.Ο.Ν.Ε. και της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.  και κατήγγειλε την οργανωτική επιτροπή για το κατάντημα του συνεδρίου. Δεν είναι δυνατόν επειδή χρησιμοποιούν τον κρατικό κουρμπανά και έχουν το πάνω χέρι να απαξιώνουν τους πολιτιστικούς φορείς οι οποίοι έχουν και λόγο και έργο.

Υπάρχει πρόταση το επόμενο συνέδριο να γίνει με πρωτοβουλία των δευτεροβάθμιων πολιτιστικών φορέων του Θρακικού Ελληνισμού και αν η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλει έχει καλώς. Οψόμεθα.

 

 

03).Ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Χρυσόπουλος Αρης .ανακοίνωσε την απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στις 6 Απριλίου κάθε έτους  η οποία έχει ως εξής και ζήτησε την έγκριση της.

 

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

 ΤΗΣ  15/10/2016

 

Η ΠΟΘΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ 6η ΑΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΜΕΛΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ,ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Σ.

Π.χ. ΤΟ 2017 Η 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  2/4/2017 ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/4/2017 ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Σ. ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΘΕΙ.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ  ΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΘΑ   ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

ΤΕΛΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ –ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ  ΣΤΙΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΦ ΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

 

 

05).Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  μίλησε για τα πανθρακικά ανταμώματα επισημαίνοντας ότι:

Είναι ένας  θεσμός πλέον που η σύλληψη του έγινε στο γνωμοδοτικό της Χρυσούπολης, ο τοκετός του στο Λάκκωμα και στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, και τα γενέθλια του γιορτάστηκαν, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στις Φέρες, στην Πτολεμαΐδα, στην Προσωτσάνη, στο Διδυμότειχο, στη Νέα Πέλλα και στον Απαλό Αλεξανδρούπολης.

Κάθε αντάμωμα και μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της Π.Ο.Θ.Σ. Κάθε αντάμωμα και πλουσιότερο σε συμμετοχή. Κάθε αντάμωμα και μια διαφορετική ιστορία. Κάθε αντάμωμα και σε μια διαφορετική γωνία της πατρίδας μας για να αναδεικνύουμε το διάσπαρτο Θρακικό Ελληνισμό.

Σίγουρα μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της. Στόχος μας να περιορίσουμε στο έπακρο τα μειονεκτήματα και να αποφύγουμε τα λάθη.

Σαν Δ.Σ. ζητήσαμε με επιστολές μας από τα μέλη μας να μας πουν τη γνώμη τους.

Λάβαμε 5 απαντήσεις τις οποίες αναφέρουμε κατά σειρά λήψης.

-         01/07 Από κ. ΄Αγγελο Νικολαΐδη χωρίς να αναφέρει την ιδιότητα του και το ύφος της  δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

-         6/7 Από τον πρόεδρο της αδελφότητας Κομοτηναίων Θεσσαλονίκης κ Αθηνόδωρο Νικητόπουλο  που προτείνει και υπογράφει σαν  ένας απλός Θρακιώτης και όχι σαν πρόεδρος του συλλόγου και που δεν γνωρίζει τα ανταμώματα

-          19/07 Από το σύλλογο μέλος και διοργανωτή του 6ου Π.Π.Α, τα ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ. Μια εμπεριστατωμένη εισήγηση

-         10/08 Από το Σύλλογο Νέας Πέλλας που διοργάνωσε το 7ο Π.Π.Α. που δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί την περίοδο αυτή γιατί έχει εκλογές και δεν θέλει να δεσμεύσει το νέο Δ.Σ.  και τέλος

-         10/08 Από το σύλλογο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που ορισμένες από τις προτάσεις του τις εφαρμόζουμε.

Μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις και ειδικά τους επικριτικούς  σχολιασμούς που αναφέρονται και τους οποίους αντιπαρερχόμαστε, καταλήξαμε στα παρακάτω τα οποία και σας προτείνουμε και παρακαλούμε να έχουμε και τη δικής σας σύμφωνη γνώμη.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ Δ.Σ ΤΗΣ 15/10/2016

 

1.     ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ Ή ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ  ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 2 Ή 3  ΗΜΕΡΕΣ.

 

2.     Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ- ΕΝΩ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΣ ΖΗΤΗΘΕΙ.

 

3.     ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

 

4.     ΤΟ  ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΘΑ  ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ , ΗΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Σ.

 

5.     ΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ , ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΦΟΣΟΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ, ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

6.     ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ , ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ.

 

7.     ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ.

 

8.     ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΟ,

 

9.     ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΟΥ 2017 ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ 30€ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Σ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ

 

 

06)  Ακολούθησε ο απολογισμός του 8ου Πανθρακικού Ανταμώματος από τη Γεν.  Γραμματέα του συλλόγου ΦΑΡΟΣ Απαλού Αλεξανδρούπολης κα. Τσιακυρούδη  Φυλιώ. Η οποία επεσήμανε τα υπέρ και κατά .

 

Στο σημείο αυτό το λόγο ζήτησαν και έλαβαν επί του θέματος των προτάσεων για το αντάμωμα  οι:

Νικολαϊδης Άγγελος  - Σύλλογος Άνω Οινόης ΤΟ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙ                          Συμφωνεί  η επιλογή των χορών να γίνεται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ο σύλλογος διοργανωτής να επιλέγει ένα χορό από την περιοχή του.

Διαφωνεί με τη συνδρομή των 30€ και προτείνει να ενισχύεται οικονομικά ο σύλλογος διοργανωτής με κάποιον άλλο τρόπο π.χ. με την αγορά  αναμνηστικής μπλούζας από τον κάθε συμμετέχοντα.

Γενικά διαφωνεί με το καλούπωμα του ανταμώματος και επιθυμεί την επιβράβευση των υπεύθυνων συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.

Πολυσάκης Α.- Σύλλογος Διδυμοτείχου Τα Δίδυμα Τείχη

Προτείνει να συμμετέχουν σύλλογοι με θρακική καταγωγή, στους χορούς να υπάρχουν θεματικές κατηγορίες ανάλογα με την περιοχή απ’ όπου προέρχονται και ν’ αλλάξει η φιλοσοφία των ανταμωμάτων για να μπορέσουν ν’ αναβαθμιστούν.

Πασχαλίδης Λιβέρης, Θρακική Εστία  Εορδαίας

Προτείνει να μην καταργηθεί η παρέλαση αλλά να γίνει πιο σύντομη , να μην είναι πολλοί οι χοροί και κουράζουν και τέλος να γίνεται στο στάδιο σωστή διευθέτηση του χώρου και του χρόνου ώστε να μπορεί να κρατήσει το γλέντι το βράδυ του Σαββάτου. Ακόμη προτείνει ο σύλλογος διοργανωτής να εισέρχεται στο στάδιο αμέσως μετά την Ομοσπονδία αλλά στην αρίθμηση να έχει το νούμερο του ανταμώματός του και ότι η Τ.V. είναι ανύπαρκτη.

Τσουμπάκης Ν. Θρακική Εστία Καβάλας.

Θεωρεί πως το 25ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είναι σε σχέση με τα προηγούμενα ιδιαίτερα αναβαθμισμένο. Πιστεύει ακόμη πως το θέμα του ανταμώματος είναι σημαντικό αλλά δεν πρέπει να είναι το κυρίαρχο του συμβουλίου και συμφωνεί με τη συνδρομή των 30€ για το αντάμωμα , όπως και για τη μυστική ψηφοφορία όταν οι υποψηφιότητες είναι πάνω από μία.

Σιδηρόπουλος Α. Σύλλογος προσφύγων Αν. Θράκης Αγίας Τριάδας.

Προτείνει το αντάμωμα να γίνει κάποτε και στην Ανατολική και στη  Βόρεια Θράκη.

Παπαδάκης Κ. Θρακική Εστία Κιλκίς

Το αντάμωμα πρέπει να συνεχίσει να οργανώνεται και γιαυτό πρέπει να πληρώνουν οι σύλλογοι τα 30€.

Δέδογλου ΜαρίνοςΣύλλογος Φερών ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Έδωσε συγχαρητήρια   στο  Δ. Σ. του Συλλόγου ΦΑΡΟΣ Απαλού για τη διοργάνωση του 8ου Πανθρακικού Ανταμώματος και διαπίστωσε  ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν αφιλόξενη πόλη ως προς τη διοργάνωση. Πρότεινε η έναρξη να γίνεται πιο αργά το απόγευμα και να παρθούν μέτρα για να γίνει το αντάμωμα πιο ξεκούραστο.

Καραθανάσης Α. Σύλλογος Εβριτών Ν. Σερρών

Συμφωνεί με όλες τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με τα ανταμώματα.

Πιστεύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει οικονομικά για τα ανταμώματα , καθώς αναδεικνύουν τον τόπο όπου διοργανώνονται. Προτείνει  να συμμετέχουν μόνο σύλλογοι μέλη της Π.Ο.Θ.Σ.

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ  ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Συμφωνεί με όλες τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με τα ανταμώματα και προτείνει τα 30€ οικονομική ενίσχυση στο σύλλογο διοργανωτή να αυξηθούν σε 50€ και τα ανταμώματα  να γίνονται μόνο στη Θράκη.

Βογιάρης Θ. Σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ Ν. Σερρών

Πρότεινε να ενταχθούν και άλλες θεματικές ενότητες  πέρα του χορού στα ανταμώματα και να αγοράζουν οι συμμετέχοντες από το σύλλογο διοργανωτή λαχεία ή κουπόνια  για οικονομική ενίσχυση.

Πολυμένης Α. Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης

Πρότεινε ν’ αναζητηθεί  ο πραγματικός σκοπός του ανταμώματος και να μπορέσει να γίνει  κατανοητός από όλους   για να μπορέσει  να προαχθεί  ο  θεσμός .

 

 

07) Ακολούθησε απάντηση στις τοποθετήσεις των συλλόγων μελών από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας λέγοντας:

-Το ότι δεν έρχεται η τηλεόραση δεν είναι ευθύνη δική μας. Εμείς κάνουμε τις ενέργειες μας αλλά δυστυχώς.

-Η βάση είναι εκείνη που εγκρίνει η απορρίπτει.

- Δεν είναι δυνατή η παροχή γεύματος στους θεατές

- Το να γινει το αντάμωμα σε κάποια πόλη της Ανατολικής Θράκης θα ήταν ευχής έργον. Διατρέχουμε όμως τον κίνδυνο να χορεύουμε κάτω από τις αφίσες του Μουσταφά Κεμάλ, οπότε ας το ξεχάσουμε.

-Ναι στη αναβάθμιση του, δεν συμμετέχουν μη Θρακιώτικοι σύλλογοι,

- Όντως η συμπεριφορά των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης δεν ήταν η πρέπουσα, τους αφήνουμε στην κρίση του κόσμου που συμμετείχε.

- Το ότι τα ανταμώματα γίνονται απανταχού είναι για να αναδείξουμε το διάσπαρτο Θρακικό Ελληνισμό

- Ο Πρόεδρος ζήτησε την έγκριση των προτάσεων για τη λειτουργιά των ανταμωμάτων οι οποίες; Εγιναν αποδεκτές από την ολομέλεια.

 

08) Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δύο υποψηφίων για την ανάληψη του 9ου  Π.Π.Α,Οι δύο υποψήφιοι σύλλογοι για το 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα  ήταν ο Σύλλογος Εβριτών  Δράμας  Ο ΕΒΡΟΣ  και Θρακική Εστία Ν. Σερρών 

 Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία, άνοιξε η κάλπη και βρέθηκαν

Παρόντες σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας      34. 

Είχαν δικαίωμα ψήφου   33

Ψήφισαν         33        Έγκυρα      33

Έλαβαν           Σύλλογος  Εβριτών Δράμας Ο ΕΒΡΟΣ      18

                        Θρακική Εστία  Ν. Σερρών                         15

Οπότε το 9ο Π.Π.Α. κατοχυρώθηκε στο σύλλογο Εβριτών  Δράμας ο ΕΒΡΟΣ. η δε πραγματοποίηση του θα γίνει 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016.Ο αναδειχθείς σύλλογος παρέλαβε τον φάκελο του 8ου  ανταμώματος από το σύλλογο του ΑΠΑΛΟΥ .

 

09). Ο Πρόεδρος κος Χατζόπουλος συνέχισε την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων με το θέμα της επικοινωνίας με τους συλλόγους μέλη και  παρότρυνε τους Εφόρους  της Ομοσπονδίας  να προσπαθήσουν περισσότερο για την εγγραφή νέων μελών αφενός και αφετέρου να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλομένων συνδρομών. Είναι γεγονός ότι δύσκολοι οι καιροί. Παλαιότερα που υπήρχε οικονομική άνεση δίναμε το παρόν. Σήμερα δίνουμε το παρόν όταν  το κόστος μετακίνησης είναι σχεδόν μηδενικό και όταν έχουμε πληροφόρηση μέσω πρόσκλησης που λαμβάνουμε στο  mail. όταν η απόσταση είναι μεγάλη στέλνουμε απάντηση και εφόσον κάποιο μέλος του Δ.Σ. που κατοικοεδρεύει στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να παραστεί παρίσταται.

Άλλος τρόπος επικοινωνίας είναι: ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αποστολή αλληλογραφίας, τηλέφωνο

Η εγγραφή νέων μελών στη δύναμη της Π.Ο.Θ.Σ. την  μεγαλώνει και την ωφελεί και οικονομικά

Ας το προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

 

10) . Μεθοδεύσεις για την προβολή τις Ομοσπονδίας με προσπάθειες  όπως:

-για την ένταξη της θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά,

- επανέκδοσης της  εφημερίδας ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ,

-για την αναγνώριση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού.

- και ότι η Π.Ο.Θ.Σ. από 01/01/2016 εως 31/10/2016  διοργάνωσε και συμμετείχε σε 30 εκδηλώσεις.

 

11).Ανάπτυξη του προβλήματος στέγης της Ομοσπονδίας με ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνοντας:

Επιγραμματικά θα σας αναφέρω ότι η κτηματική υπηρεσία η οποία παραχώρησε το διαμέρισμα που στεγαζόμαστε στην τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης μας χαρακτηρίζει ως καταπατητές-καταληψίες και ότι αυθαίρετα χρησιμοποιούμε  το εν λόγω ακίνητο.

Να σημειώσετε ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα μας παραχωρήθηκε νομότυπα από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης με σύμβαση παραχώρησης και πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, οπότε οι κατηγορίες περί καταπάτησης,  κατάληψης και αυθαίρετης χρήσης δεν ευσταθούν. Παρ αυτά μας καταλόγισε για την «παράνομη χρήση» το ποσό των 15.000.- € για ενοίκια. Ζητήσαμε ανακοπή δια της δικαστικής οδού, η οποία απερρίφθη επειδή δεν προκαταβάλλαμε το 40%. Για την μη καταβολή επικαλεσθήκαμε δεδικασμένο το οποίο το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του και χωρίς να δικάσει επι της ουσίας μας επέβαλε το πρόστιμο το οποίο και βεβαιώθηκε στην οικονομική εφορία με αποτέλεσμα να μας δεσμεύσουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό κατασχέτωντας το ποσό των 480€.

Δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Απευθυνθήκαμε στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών οι συνεργάτες του  οποίου μας καθοδήγησαν και όταν τελικά κατορθώσαμε και πήραμε το πολυπόθητο έγγραφο από τις Νομικές υπηρεσίες της Π.Κ.Μ. ότι νομότυπα κατέχουμε το εν λόγω διαμέρισμα απευθυνθήκαμε και πάλι στον  κ. Υπουργό. Αλλά μια παροιμία λέει «όπου φτωχός και η μοίρα του»  Έγινε ο ανασχηματισμός ο κύριος υπουργός σήμερα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τη δικαίωση μας.

Αν χρειαστεί θα πρέπει όλοι οι σύλλογοι να σταθούμε στο ύψος της περίστασης και να συμπαρασταθούμε στην Π.Ο.Θ.Σ. ο καθένας με το δικό του τρόπο.

 

 

12) Το 26 γνωμοδοτικό συμβούλιο ανατέθηκε ομόφωνα, χωρίς ψηφοφορία ,επειδή δεν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα, στο σύλλογο

Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης.

 

13) Στη δευτερολογία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Σερρών κος Καραθανάσης Α.  ζήτησε να ηγηθεί η Π.Ο.Θ.Σ. προσπάθειας για μία Ομοσπονδία ή για τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας  και τη μεταφορά της έδρας της        Π.Ο.Θ.Σ.  στην Θράκη.

 

14) Ο Πρόεδρος της  Π.Ο.Θ.Σ. απάντησε λέγοντας ΄ότι παρόμοιες προσπάθειες έγιναν στο  παρελθόν και συγκεκριμένα στη διάρκεια του 8ου Παγκοσμίου συνεδρίου της Κομοτηνής, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Όσον αφορά τη μετακίνηση της έδρας  στη Θράκη  κύριε Καραθάναση, η Π.Ο.Θ.Σ. έχει έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης.

  

 

15)  Μη υπάρχοντος άλλου θέματος ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κος Χατζόπουλος τόνισε :

‘ Ένα ακόμη γνωμοδοτικό έφτασε αισίως στο τέλος του. Το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις θέσεις των συμμετεχόντων  και θα τις ανακοινώσει το συντομότερο δυνατόν.

Παρακαλούμε την   πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών κυρία Ανθούλα Ευσταθοπούλου να παραλάβει την αναμνηστική πλακέτα για τη διοργάνωση του 25ου γνωμοδοτικού συμβουλίου.

Καλή διασκέδαση στο θρακιώτικο γλέντι που μας περιμένει.

Και του χρόν ούλ  με γεροσύν – καλοσύν και μπόλικο μπερεκέτ.

 

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Η Γεν. Γραμματέας: Θεοδώρα Κακούλη

 

 

 

Το γνωμοδοτικό συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Σ. που έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2016 στην πόλη των Σερρών με την αιγίδα της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ν.ΣΕΡΡΩΝ ανήκει πλέον στο παρελθόν.

 

Η έκπληξη ήταν η γενέθλια τούρτα για τα 25 χρόνια λειτουργίας και δράσης της Π.Ο.Θ.Σ. τα κεράκια της οποίας έσβησαν τα μέλη της μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. της Θ.Ε.Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

 

 

Τριάντα τρείς σύλλογοι, από τον Έβρο μέχρι και τη Θεσσαλία έδωσαν το παρόν. Άκουσαν, πρότειναν και αποφάσισαν Έτσι για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι η Ομοσπονδία μας  και τα μέλη της έχουν  λόγο και έργο.

Τα θέματα πολλά και επίκαιρα, όπως το θέμα της στέγασης της Ομοσπονδίας μας, διάφορα οικονομικά όπως εγγραφή νέων μελών, συνδρομές, χορηγίες, βελτίωση  των πανθρακικών  ανταμωμάτων και η πραγματοποίηση του για το 2017, εορτασμός 6ης Απριλίου, ανάθεση του 26ου  γνωμοδοτικού συμβουλίου για το 2017,συνεργασίες με τις άλλες ομοσπονδίες  του Θρακικού Ελληνισμού.

-Ο πρόεδρος μας, κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, ενημέρωσε την ολομέλεια για την εξέλιξη του θέματος στέγης με κάθε λεπτομέρεια, υπογράμμισε  την εμμονή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης περί αυθαίρετης χρήσης η οποία δεν ευσταθεί και δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από  τη συνάντηση μας με τον κύριο υφυπουργό των οικονομικών στον οποίο υποβλήθηκε αίτημα συνάντησης καθώς και ο σχετικός φάκελος.

-Ζητήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. που ορίσθηκαν ως εκπρόσωποι δημοσίων σχέσεων στις περιφέρειες τους, να μεριμνήσουν για την εγγραφή νέων μελών και την είσπραξη των όποιων οικονομικών εκκρεμοτήτων με τα μέλη μας. Και να αναζητήσουν διάφορες χορηγίες που θα χρησιμοποιηθούν για την επανέκδοση της εφημερίδας μας «ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»

-Τις προτάσεις που έκανε το Δ.Σ. προς την ολομέλεια για το σχεδιασμό  και υλοποίηση των πανθρακικών ανταμωμάτων εγκρίθηκαν στο σύνολο τους και μετά από την παρουσίαση των δύο υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση του  9ου Π.Π.Α, από τη ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΕΡΡΩΝ και το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΒΡΙΤΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ, με μυστική ψηφοφορία η ολομέλεια ανέδειξε ως ανάδοχο το σύλλογο των Εβριτών Δράμας. Τον ευχηθήκαμε όλοι μας δύναμη και καλή επιτυχία.

- Το 26ο γνωμοδοτικό συμβούλιο κατοχυρώθηκε στο Σύλλογο Λαδιωτών  Αλεξανδρούπολης. Τους ευχηθήκαμε υπομονή και δύναμη σε όλη τη διάρκεια της αναμονής..

-Ο εορτασμός της 6ης Απριλίου από το σύλλογο Εβριτών Ξάνθης. Ευχαριστήσαμε το Σύλλογο για την ανάληψη της εκδήλωσης.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. ,όπως σε κάθε γνωμοδοτικό, θα επεξεργαστεί στο σύνολο του όλα τα στοιχεία που συζητήθηκαν και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να ενημερωθούν και τα μέλη που δεν ήταν παρόντα.

 

Στο λήξη του συμβουλίου η Π.Ο.Θ.Σ. προσέφερε στη Θ.Ε.Ν.ΣΕΡΡΩΝ αναμνηστική  πλακέτα για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία..

 

Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και ειδικά τη ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΕΡΡΩΝ για την άψογη φιλοξενία της. Η τούρτα έκπληξη, ο καταπληκτικός μπουφές της με λιχουδιές που  σε ξεναγούσαν στο χώρο της γαστρονομίας και ειδικά της παραδοσιακής, τα γλυκίσματα  προκαλούσαν και σε υποχρέωναν να τα γευτείς, και η καταπληκτική ορχήστρα «ΟΔΡΥΣΕΣ» με καθαρά  Θρακιώτικα παραδοσιακά όργανα, καβάλι, λιούρα, ‘άσκαυλο,  νταούλι μας ξενάγησαν στο χώρο που λέγεται ΜΑΝΑ ΘΡΑΚΗ οι δε συμμετέχοντες φίλοι της Θ.Ε.Ν.ΣΕΡΡΩΝ  και όσοι από τους συμμετέχοντες στο γνωμοδοτικό παρέμειναν μέχρι τις πρωινές ώρες με το χορό τους επιβεβαίωσαν ότι ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ ΑΙΩΝΩΝ.

 

Από το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

 

 

 

8 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/06/2016

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ « Ο ΦΑΡΟΣ »

 

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

01)  Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.

2321066026 Fax 2321053203 κιν. 6945580930

e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

02)  Ιώννης Τάκας πρόεδρος συλλόγου Ο ΦΑΡΟΣ τηλ.6978-481239

 

 

 

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

 

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

 

Η οργανωτική επιτροπή του 8ου Πανθρακικού Ανταμώματος απευθύνεται στους συλλόγους  μέλη  της Π.Ο.Θ.Σ.   καθώς και στους συλλόγους μη μέλη και γενικότερα σε όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη Θράκη μας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του 8oυ Πανθρακικού Ανταμώματος που θα γίνουν στον Απαλό Αλεξανδρούπολης και στην Αλεξανδρούπολη.

 

"Κύριε πρόεδρε μη στοχήστε το κάλεσμά μας για 24-25-26 του θερτή για θεριστή 2016 

Σιγιστήτε, μαζώξτε τα μέλ' σας και τις φίλ' σας και ουρίστε, να νάρτε με το καλό να τα κουνουστίσουμ' στ’ αντάμωμά  μας κι θα χορέψουμι κι θα τραγουδήσουμι ουλ τη νύχτα, γούλνα τ’ όργανα θα παίζουν  για τι μας, θα το φαντάξουμι,  χιτς δε θα σταματήσουμι

Μεις α ξέβουμ' στο δρόμο κι α σας φυλάγουμ'. Για να σας πούμι το καλοσύρτιτι

Τα δέοντα κι ασπασμούς και προσκυνήματα σε γουλνού σας."

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Επειδή κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το σήμερα παραμένει σφιχταγκαλιασμένο με το χτες και η γνωριμία μας με το παρελθόν, δηλαδή η επαφή με τις ρίζες μας είναι η  βάση για το μέλλον, όπως  κανείς πια  δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ζούμε σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από το άγχος, την αστάθεια, την κρίση των αξιών, τις επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά και ότι οι καιροί είναι απρόσωποι   όπου ο άνθρωπος χάνεται στην ανωνυμία και τη γεωμετρική μονοτονία της παγκοσμιοποίησης ζώντας σε γυμνό και ανιαρό περιβάλλον που ως επί το πλείστον κάθε άλλο παρά ανθρώπινο είναι.

Όμως τα τραγούδια και η μουσική ειδικά  του Θρακικού Ελληνισμού που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης, αποτελούν την πυξίδα για τη γνωριμία με τη Θράκη μας, τη Θράκη μας που είναι μία σχέση αιώνων  με τον άνθρωπο αλλά και τόσο παλιά όσο οι μύθοι και η ιστορία της.

Μέσα από το 8ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ, με έμφαση στο  τρίπτυχο « μουσική – χορός – φορεσιά » εμείς οι γόνοι της τρίτης, της τέταρτης γενιάς προσφύγων έχουμε την υποχρέωση να βροντοφωνάξουμε ότι ο λαϊκός μας πολιτισμός δεν είναι απλά ένας μύθος αλλά είναι λόγος και ερμηνεία που μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζουμε και ότι με τη συμμετοχή μας στο αντάμωμα θα προσθέσουμε λάδι στο καντήλι του Σεφέρη για να μη σβήσει, το καντήλι που όταν καίει θυμάται μα και όταν δεν θυμάται, σβήνει.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.

 

 

 

 

 

Το φετινό αντάμωμα ένωσε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Όλες οι ηλικίες  έδωσαν ένα δυναμικό παρόν. Οι συμμετέχοντες 88 σύλλογοι με τρεις χιλιάδες περίπου χορευτές και χορεύτριες χώρια τους συνοδούς από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη ‘έκαναν την καρδιά της Ελλάδας να κτυπά δυνατά  και να ακούγεται στα πέρατα της γής.

Η Πανελληνία Ομόσπονδα Θρακικών Σωματείων και τα μέλη της απάντησαν στην κρίση με ιστορία-πολιτισμό και παράδοση.

Τολμώ να ισχυριστώ ότι τα είχαμε όλα και αν ξέφυγε κάτι θα το διορθώσουμε στο επόμενο αντάμωμα.

Οι στόχοι μας υλοποιήθηκαν, μουσική,χορός,φορεσιά,τραγούδι,κέφι, προβολή της Θράκης μας.

Διέκρινε τους χορευτές και τους συνοδούς τους η αγάπη και το πάθος για την προβολή της παράδοσης μας.

Φορεσιές από όλα το φάσμα της Θράκης μας, Καρωτής, Μεταξάδων,Σουφλίου,Μάρηδων,Γκαγκαβούζηδων,Μακράς Γέφυρας,Νέας Βήσας, Προποντίδας, Ανατολικής Ρωμυλίας.

Οι γκάιντες,τα καβάλια,τα λαούτα,τα ούτι,τα νταούλια, τα κλαρίνα και τα τουμπερλέκια και η γλυκιά φωνή του Βαγγέλη του Δημούδη και της Λίτσας Ουλιανούδη μας ταξίδεψαν στο χώρο και στο χρόνο.

Η τοπική κοινωνία του Απαλού Αλεξανδρούπολης ήταν παρούσα σε όλα τα βήματα του ανταμώματος. Το χαμόγελο τους, η θερμή χειραψία τους,τα φανταστικά εδέσματα που προσέφεραν στους συμμετέχοντες, αποδεικνύουν  για μια ακόμη φορά πόσο φιλόξενη και νοικοκυρά είναι Θρακιώτισσα.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε για την εξαιρετική έκθεση παραδοσιακών φορεσιών από την προσωπική συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη και του Πολιτιστικού Λαογραφικού συλλόγου Διδυμοτείχου "Το κάστρο". Η έκθεση που περιλάμβανε φορεσιές από όλες τις περιοχές της Θράκης, προσέλκυσε πλήθος κόσμου στις εγκαταστάσεις του διοργανωτή συλλόγου «Ο ΦΑΡΟΣ» Απαλού ,που δήλωνε ενθουσιασμένο δίνοντας πολλά συγχαρητήρια στο δημιουργό της αλλά και στο σύλλογό  για την πρωτοβουλία του αυτή.
Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον κ. Γιώργο Τοπαλίδη όσο και το Δ.Σ. του Συλλόγου  του Διδυμοτείχου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ»

Και όμως χαρά χωρίς κλάματα δεν γίνεται. Και ενώ όλα πήγαιναν όμορφα και ωραία σε κλάσματα δευτερολέπτου ξηλώθηκε όλη η ορχήστρα από την εξέδρα. Αρχίσαμε να κοιταζόμαστε. Κυκλοφόρησε αμέσως το κάνε ησυχία τουρίστα, θέλουμε να κοιμηθούμε! Άντε μηπάρω τηλέφωνο το 100 .Ναι αγαπητοί μου φίλοι ‘και πήρανε.Από τις 24,00 έως 24,22 έγιναν 74 καταγγελίες για ηχορύπανση. Μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό αντάμωμα  που μέσα στην ίδια την πατρίδα του τερματίστηκε τόσο άδοξα. 

 Η Π.Ο.Θ.Σ. και τα μέλη της απέδειξαν για μια ακόμη φορά ‘ότι  η Ελλάδα και η παράδοση της έχουν μια ιστορία αιώνων. Η παράδοση είναι το στοιχείο που διατήρησε την κληρονομιά και τη ζωτικότητα του Ελληνισμού. Είναι ο πολιτισμός με την έννοια της συλλογικής δράσης και της πόλης, που ανέδειξε την κοινωνικότητα, το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των μελών μια κοινωνίας. Είναι ο πολιτισμός της ευγενούς άμιλλας και της διάκρισης των αξιοτέρων, που χάρισαν στο λεξιλόγιο μας τη λέξη φιλότιμο. 

Τους διαμαρτυρόμενους τους προσπερνάμε και τους αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών τους.


 

Την Κυριακή παρά τη βροχή συνεχίστηκε το βραδινό γλέντι που διακόπηκε σε κλειστό χώρο μέχρι της 6 το απόγευμα.

Πάντως όσοι το ζήσαμε από μέσα και από έξω το 8ο Π.Π.Α. το οποίο διοργάνωσαν με επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΦΑΡΟΣ" Απαλού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων. μας έκανε να νιώσουμε στιγμές αξέχαστες και ανεπανάληπτες με έντονη συναισθηματική φόρτιση,    στο χώρο και στο χρόνο της Θράκης μας.   Συγχαρητήρια σε όλους, τους συντελεστές της διοργάνωσης του ανταμώματος καθώς και στους συμμετέχοντες Συλλόγους.   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αρωγούς του ανταμώματος την, Περιφέρεια ,το Δήμο Αλεξανδρούπολης,, τους κατοίκους του Απαλού, τους εθελοντές, την Αστυνομική διεύθυνση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, -το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταυρό για τη συνεχή παρουσία τους στο χώρο των εκδηλώσεων και όλους όσους είχαν ένα καλό λόγο για μας.

Τέλος ο απόηχος του 8ου Πανθρακικού ανταμώματος, ζωντανός και δυνατός  θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμα.

Καλό Καλοκαίρι ευχόμαστε σε όλους και καλή Αντάμωση του χρόνου με υγεία .

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος