Π.Ο.Θ.Σ. - ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ


Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν στις εργασίες του 21ου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και σεβόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν οι υπόλοιποι.

Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της Θρακικής Εστίας Καβάλας για τη διοργάνωση του συμβουλίου και για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στους συμμετέχοντες.

Τις εργασίες του συμβουλίου χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αρχέλαος Γρανάς και παραβρέθηκε και ο κ. Βαγγέλης Ζήσου ως εκπρόσωπος του υφυπουργού εργασίας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου της Θ.Ε.Κ. και του προέδρου της Π.Ο.Θ.Σ. και ακολούθησε η παρουσίαση των πεπραγμένων του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ. από τη γενική Γραμματέα κ. Ελένη Γκαιτατζή.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. στάθηκε σε ορισμένα από αυτά επισημαίνοντας τις προσπάθειες που έγιναν για την ολοκλήρωση τους τονίζοντας επί πλέον ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις του 20ου γνωμοδοτικού συμβουλίου μετά την επεξεργασία τους υλοποιήθηκαν.

Ο κύριος πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά σε πρωτοβουλίες της Π.Ο.Θ.Σ. όπως εορτασμός 6ης Απριλίου, παγκόσμιο συνέδριο Θρακών, συνεργασίες, εκδηλώσεις, οικονομικά, διοικητικά θέματα.

01) Για τον εορτασμό της 6ης Απριλίου το ΔΣ ευχαρίστησε δημόσια για μια ακόμη φορά το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας και το ΔΣ της Θρακικής Εστίας Δράμας για την ανέγερση του μνημείου στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Επίσης έγινε αναφορά στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Π.Ο.Θ.Σ. στη Θεσσαλονίκη με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Και επειδή στο προηγούμενο γνωμοδοτικό ζητήθηκε να γίνονται αναφορές και στην 4η Οκτωβρίου του 1922 που έφυγε και ο τελευταίος στρατιώτης από την Ανατολική Θράκη φέτος η Π.Ο.Θ.Σ. δημοσίευσε σε όλο τον τύπο της Θράκης και της Μακεδονίας αναφορές στα θλιβερά γεγονότα της εποχής εκείνης για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

02) Για το 9ο συνέδριο παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προσπάθειες που κατέβαλε η Π.Ο.Θ.Σ. σε απόλυτη συνεργασία με την Π.Ο.Σ.Α.Ρ. την ΠΑ.Ο.Ν.Ε. και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την πραγματοποίηση του. Τονίστηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις οι οποίες όμως δεν εξυπηρετούσαν σε καμιά περίπτωση σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.

03) Έγινε αναφορά στην πορεία των πανθρακικών ανταμωμάτων μέσα από τα οποία η προβολή του τρίπτυχου μουσική – χορός – φορεσιά και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς άφησαν άριστες εντυπώσεις και διαπιστώθηκε ότι ο θεσμός αυτός έχει σαν στόχο την επαφή, τη γνωριμία των συλλόγων μελών και την προβολή του Θρακικού λαϊκού πολιτισμού. Δυστυχώς όμως η οικονομική συγκυρία ψαλίδισε τα φτερά του και υποχρέωσε τους συλλόγους να αποστασιοποιηθούν.

Τονίστηκε ότι επιβάλλεται μία νέα μεθόδευση, ένας διαφορετικός σχεδιασμός για την περαιτέρω πορεία του.

04) Δόθηκαν εξηγήσεις γιατί τελικά δεν συμμετείχαμε στην εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης «χορεύοντας για τα 100» και ότι η παρουσία της Π.Ο.Θ.Σ. σε εκδηλώσεις για τη Θράκη μας από το σύλλογο ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ της Κορίνθου ήταν καταλυτική και δημιούργησε δεσμούς φιλίας και έβαλε τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

05) Οι δημόσιες σχέσεις της Ομοσπονδίας μας βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Αποτέλεσμα η πρόσκληση μας να συμμετάσχουμε με εισήγηση στο τριήμερο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Καισαριανής με θέμα « Μικρασιατικός ελληνισμός : παρελθόν-παρόν και μέλλον»

06) Στην ανάπτυξη των δημοσίων σχέσεων επισημάνθηκε ότι σημαντικότατο ρόλο παίζει η ιστοσελίδα μας www.poths1991.gr που δέχεται κατά μέσο όρο καθημερινώς περισσότερες από 180 επισκέψεις

06) Σε ότι αφορά τα οικονομικά τόσο των συλλόγων όσο και της Π.Ο.Θ.Σ. τονίστηκε ότι η πολύμορφη λαίλαπα που σαρώνει την πατρίδα μας επηρεάζει άμεσα τα μέλη μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα ταμιακά διαθέσιμα της Ομοσπονδίας μας έχουν σχεδόν μηδενισθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των μελών της όπως πυκνότερη επικοινωνία, επισκέψεις, εφημερίδα, εκδηλώσεις.

Οι σύλλογοι μέλη, παρά τις υποδείξεις μας, για τον τρόπο τακτοποίησης των οφειλομένων συνδρόμων τους, συνεχίζουν να κωφεύουν με αποτέλεσμα να σωρεύονται αυτές και να δημιουργούν οξύτατο πρόβλημα στις σχέσεις μέλος-ομοσπονδία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μη έγκαιρη καταβολή των συνδρομών δεν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση και κατεπέκταση στη συρρίκνωση της Ομοσπονδίας, ειδικά τώρα που επιβάλλεται η συσπείρωση.

Προτείνουμε ένα διακανονισμό που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές όπως επίσης προτείνουμε για τη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας ο κάθε σύλλογος να μας στείλει έστω και μια διαφήμιση που στοιχίζει 50 € το χρόνο η για την προβολή του συλλόγου με κείμενο που θα στέλνει προς δημοσίευση την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 20€ .

Οι συμμετέχοντες σύμβουλοι παίρνοντας το λόγο έκαναν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους όπως:

-Επισημάνθηκε ότι το συνέδριο ήταν φτωχό και ότι μάλλον δεν πέτυχε τους στόχους του και ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

-Σίγουρα τα οικονομικά είναι μεγάλο πρόβλημα και για τις δυό πλευρές και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την είσπραξη των συνδρομών με κάθε θυσία για να συνεχίσει να υφίσταται η Ομοσπονδία και ότι η διάλυση της μόνο κακά αποτελέσματα θα επιφέρει. Εγκρίθηκε η καταβολή των 20 € για τη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας μας, σαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την προβολή του κάθε συλλόγου μέσα από την εφημερίδα «ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»

-Αναφορικά με την πραγματοποίηση του 5ου πανθρακικού ανταμώματος προτάθηκε και έγινε αποδεκτό ομόφωνα οι συμμετέχοντες σύλλογοι να καταβάλουν το ποσό των 10€ για κάθε άτομο που θα συμμετέχει και που θα αφορά τα γεύματα των δύο ημερών που ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του ανταμώματος.

- Ζητήθηκε μεγαλύτερη προβολή μέσα από εκδηλώσεις και να μην επιτελούμε έργο συλλόγων

-Ζητήθηκε να επεμβαίνουμε σε σεμινάρια χορού που πραγματοποιούν χοροδιδάσκαλοι με τους συλλόγους τους.

-Ζητήθηκε να διαφοροποιηθεί ηλικιακά ή σύνθεση του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

-Ζητήθηκε να καταγραφούν επιχειρηματίες Θρακιώτες για να μας ενισχύσουν μελλοντικά σε εκδηλώσεις.

-Να γίνει προβολή βιβλίων για τη Θράκη μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Στη δευτερολογία του το Δ.Σ. απάντησε.

01) Συμφωνούμε πως το συνέδριο δεν ήταν απόλυτα πετυχημένο και ότι δεν έγινε ένα συνέδριο για το συνέδριο αλλά έγινε με τη σκέψη και την ελπίδα ότι ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι μείζονος σημασίας για τη Θράκη μας και το Θρακικό Ελληνισμό και ότι οι κρατούσες οικονομικές συγκυρίες δεν έπρεπε να καταστούν ανασταλτικός παράγοντας.

02) Όντως τα οικονομικά παραμένουν πρόβλημα και πρέπει να μεθοδευτούν και να δρομολογηθούν λύσεις που θα διευκολύνουν τους συλλόγους μέλη για την καταβολή των συνδρομών.

03) Το ΔΣ συμφωνεί με την πρόταση συμμετοχής των 10€ στα πανθρακικά ανταμώματα για τη συμμετοχή του κάθε χορευτή. Πιστεύουμε ότι είναι μία πρόταση και μεθόδευση που διευκολύνει τους διοργανωτές στο σχεδιασμό του αντιμετωπίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 5ου ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ

04) Η Ομοσπονδία δεν επιτελεί έργο συλλόγων γιατί δεν διαθέτει ούτε χορευτικά ούτε χορωδίες και τις εκδηλώσεις που κάνει τις κάνει σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της.

05) Η Ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στα εσωτερικά των συλλόγων επειδή δεν προβλέπεται από το καταστατικό της. Οι σύλλογοι είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα των εκδηλώσεων τους.

06) Για την ηλικιακή διαφοροποίηση των μελών του ΔΣ ο πρόεδρος είπε ότι οι καρέκλες δεν είναι καρφωμένες και χαρά μας μεγάλη να δούμε στις επικείμενες εκλογές νέους ανθρώπους με νέες ιδέες.

07) Στο παρελθόν έγινε προσπάθεια ανεύρεσης θρακικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να έλθουν αρωγοί στις προσπάθειες μας, έγινε μία καταγραφή στάλθηκαν σχετικές επιστολές, αλλά καμία δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας.

08) Συμφωνήθηκε στην ιστοσελίδα να ανοιχθεί ενότητα που να προβάλλει βιβλία σχετικά με τη Θράκη και τον Θρακικό Ελληνισμό.

09) Σαν επίλογος τονίστηκε ότι επειδή το πεδίο δράσης των συλλόγων μας είναι πολύ ευρύ, απαιτείται σύνεση και όχι παραλογισμός, για αυτό θα πρέπει η έρευνα και η έγκυρη πληροφόρηση να είναι απαραίτητα στοιχεία για την ποικιλοτρόπως ανάδειξη και διαχείριση του έργου τους και θα πρέπει να προηγούνται της κατάθεσης των προτάσεων τους και να πρυτανεύει το μέτρο και η σεμνότητα.

10) Στο εξής υποψηφιότητες για την ανάληψη του επόμενου γνωμοδοτικού θα τίθενται στο συμβούλιο που πραγματοποιείται.

Αγαπητά μας μέλη με την σκέψη ότι στο παρόν γνωμοδοτικό υπήρξε λόγος αλλά και αντίλογος, εντυπώσεις αλλά και απογοητεύσεις, διαφωνίες και συμφωνίες, ένταση και ηρεμία ευχόμαστε καλή αντάμωση και για το επόμενο γνωμοδοτικό που θα γίνει στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης.

Αγαπητά μας μέλη με την ευκαιρία της αποστολής της ανακοίνωσης μας επιτρέψτε μας να σας στείλουμε και τις ευχές μας για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και να ευχηθούμε ε/πλέον όλοι μας να ξεπεράσουμε τον κάβο το συντομότερο δυνατόν .

Με αγάπη λοιπόν, ενότητα και επιστροφή στις ρίζες για ένα καλύτερο αύριο με ΓΕΡΟΣΥΝΗ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙ.

Για το ΔΣ της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας