Π.Ο.Θ.Σ. - ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 2007

 


 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ,

προσκαλεί τους συλλόγους μέλη της καθώς και τους φίλους του Θρακικού Ελληνισμού ,

την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007 στις 11.00 π.μ.

στη Χρυσούπολη Καβάλας, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου

 

για την πραγματοποίηση του ετήσιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που έχει θεσμοθετηθεί και διεξάγεται κάθε χρόνο.

Στο συμβούλιο θα υπάρξει αμφίδρομη ενημέρωση ώστε η πορεία της Ομοσπονδίας μελλοντικά, να είναι περισσότερο συντονισμένη και πιο εποικοδομητική

Στο φετινό συμβούλιο. Θέματα προς συζήτηση θα είναι :

1ον) Η καθιέρωση της 6ης Απριλίου κάθε έτους ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού σύμφωνα με το ψήφισμα του 7ου συνεδρίου.

2ον) Η συμμετοχή της Π.Ο.Θ.Σ. στη διαμόρφωση και οργάνωση των παγκοσμίων συνεδρίων του Θρακικού Ελληνισμού σύμφωνα με το ψήφισμα του 7ου συνεδρίου.

3ον) Παρουσίαση του έργου της Ομοσπονδίας για την περίοδο Οκτώβριος 2006 – Οκτώβριος 2007

4ον) Πρόταση για τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας

5ον) Μεθοδεύσεις για τη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας «Θρακικός Ελληνισμός»

6ον) Προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων συλλόγων και Ομοσπονδίας

7ον) Το Σκοπιανό και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην επιτροπή προγραμματισμού και αγώνα.

Για την πρώτη και δεύτερη ενότητα εισηγητής ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Για την Τρίτη και τέταρτη ενότητα εισηγητής ο κ. Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Α! Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ.

Για την Πέμπτη και έκτη ενότητα εισηγήτρια η κ. Σούλα Χατζηχρήστου Ταμίας της Ομοσπονδίας.

Σας περιμένουμε στη Χρυσούπολη 25 Νοεμβρίου 2007 μαζί με τις ιδέες, σκέψεις και προτάσεις σας για να τις κάνουμε πράξη όλοι μαζί.

 

Από το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Σέρρες 2007-11-22

 

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Α! ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

 

Κύριε Πρόεδρε της Π.Ο.Θ.Σ.

Αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των συλλόγων μελών

 

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Θρακιωτών περιοχής Νέστου, που ανέλαβαν να στηρίξουν το γνωμοδοτικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, να εξάρω την άψογη οργάνωση και φιλοξενία τους όπως και όλους εσάς που με τη συμμετοχή σας μας δίνετε τη δύναμη για να συνεχίσουμε. Μια δύναμη που αναπτερώνει το ηθικό, απαραίτητη για μας λόγω της έξαρσης της παγκοσμιοποίησης μιας και όλοι οι γείτονες μας ομιλούν για μεγάλες και αλύτρωτες πατρίδες, πλαστογραφώντας την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό.

 

Καθημερινή προσπάθεια της Π.Ο.Θ.Σ. είναι η αέναη αντίσταση στους μηχανισμούς εκείνους που επιδιώκουν την παραπληροφόρηση και τη δημιουργία εντάσεων, προσπαθώντας πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων της να απομονώσει όλους εκείνους που δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα κατάματα και σε συνεργασία με άριστους συνεργάτες και συμβούλους προσπαθεί να δίνει τις πρέπουσες απαντήσεις χωρίς να οξύνει τις καταστάσεις.

 

Με την αποβολή της εσωστρέφειας πετύχαμε να Δηλώνουμε παρών στις προκλήσεις και προσκλήσεις της εποχής να παρακολουθούμε την εξέλιξη της καθημερινότητας αντλώντας δύναμη από τη δυναμική παρουσία των συλλόγων μελών μας και να μετατρέψουμε το ευχολόγιο σε πράξη.

 

Το παρόν Διοικητικό συμβούλιο διακατέχεται από την επιθυμία να έχει πιο άμεση επαφή με τα μέλη του, γιατί πιστεύει πως όταν τα μέλη γνωρίζονται με την διοίκηση αλλά και μεταξύ τους, τότε εκτός από μέλη γίνονται και φίλοι με αποτέλεσμα το έργο που παράγεται να είναι ουσιαστικότερο, η επιτυχία δεδομένη και η ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων . Την επιθυμία του αυτή θα τολμήσω να ισχυριστώ ότι την έχει κάνει πράξη σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις περισσότερες από τις προσκλήσεις που δέχθηκε από τον Έβρο μέχρι την

Κόρινθο και από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη

 

Σε ένα κόσμο πού όλα συνθλίβονται στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και η ισοπέδωση του μέλλοντος αποτολμάτε από κάθε κατεύθυνση, με την κατάργηση του χθες και του σήμερα, σεις, οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε, καθώς και με τη διατήρηση των χορευτικών σας τμημάτων, των χορωδιών και την αναβίωση εθίμων επισημαίνετε την ιστορία μας, υπογραμμίζετε τον πολιτισμό μας, και επιβεβαιώνετε την υπόστασή της έννοιας ΘΡΑΚΗ. Άλλωστε το έργο σας είναι μια μορφή παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές, μιας παρακαταθήκης που δεν θα επιτρέψει η μνήμη των επόμενων γενεών να μεταβληθεί σε μια απλή ανάμνηση.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Σκοπός του γνωμοδοτικού συμβουλίου είναι η αμφίδρομη ενημέρωση αφ΄ενός και αφ΄ετέρου η επιβεβαίωση του ισχυρισμού της Ομοσπονδίας, ότι έχει να παρουσιάσει έργο, αφού διαθέτει λόγο, πρόγραμμα, σχεδιασμό και προπαντός βούληση

Θα σας αναφέρω μια σειρά από τις πιο σημαντικές κατά την άποψη του Δ.Σ. ενέργειες της Ομοσπονδίας μας που έγιναν στο διάστημα από το προηγούμενο γνωμοδοτικό του έτους 2006 μέχρι και σήμερα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος αφού εξαντληθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Οι ενέργειες θα παρουσιασθούν με τη σειρά της χρονολογικής εμφάνισης τους.

 

1ον) Στις 1.10 2006 στείλαμε δελτίο τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγγέλλοντας . το υπουργείο παιδείας και την υπουργό για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης κατ εκλογή γλώσσας στη μέση εκπαίδευση της περιοχής της Θράκης. Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια της εμπιστευτικής επιστολής που στείλαμε στο υπουργείο και στην υπουργό στις 12 Ιουλίου του 2006

2ον) Για το περιβόητο βιβλίο της Στ Δημοτικού που τόσος θόρυβος δημιουργήθηκε απευθύναμε επιστολή στο Υπουργείο παιδείας και την Υπουργό και πετύχαμε να μας ακολουθήσουν και άλλες ομοσπονδίες καθώς και πολιτικοί. Ο πρόεδρος έδωσε μία σειρά συνεντεύξεων στο Ραδιόφωνο της περιοχής του Έβρου και εγώ προσωπικά πέτυχα την αναδημοσίευση της επιστολής μας σε όλο τον τύπο των Σερρών και έδωσα τη μάχη μαζί με άλλους φορείς του Νομού Σερρών μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές.

3ον) Τον Γενάρη μήνα του 2007 εγκρίναμε και προσυπογράψαμε υπόμνημα που μας έστειλε η Ελληνική κοινότητα του Βερολίνου για την γενοκτονία του Ελληνισμού.

4ον) Την Κυριακή των Βαΐων εορτάσθηκε για πρώτη φορά η 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Θρακικής γενοκτονίας, με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναού της Του Θεού Σοφίας και με ομιλία στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, ενώ ανήμερα έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη.

5ον) Μαθαίνοντας για την ανήκουστη απόφαση του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου για την Οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 29 Ιουνίου 2007 και δημοσιοποίησε την αντίδραση του κατά της απόφασης στέλνοντας στα Μ.Μ.Ε. δελτίο τύπου.

6ον) Απευθυνθήκαμε εγγράφως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού Ξάνθης για τη λειτουργία του νηπιαγωγείου Προσηλίου

7ον) Με επιστολή μας τον Οκτώβριο του 2007 προς τον Δήμαρχο του Διδυμοτείχου και πρόεδρο του 7ου Παγκοσμίου συνεδρίου Θρακών, την οποία κοινοποιήσαμε και στις Ομοσπονδίες Ανατολικορουμελιωτών, Νοτίου Ελλάδος και Ε.Π.Ο.Φ.Ε., ζητήσαμε να μας γνωρίσει μέχρι τέλους Νοεμβρίου τις ενέργειες του για την υλοποίηση του ψηφίσματος σχετικά με την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

8ον) Τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας καθώς και των συλλόγων μελών τις πληροφορείστε μέσω της εφημερίδας μας, ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,που εκδίδετε και πάλι από τις αρχές του έτους.

9ον) Τροποποίηση καταστατικού

 

 

Χρυσούπολη 25 Νοεμ. 2007

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Α! Αντιπρόεδρος

 

α.π. 245/13,12,07

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΠΟΗΧΟΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.Θ.Σ.

 

 

Αγαπητά μας μέλη,

Το γνωμοδοτικό συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Σ. που συνήλθε στις 25 Νοεμβρίου 2007 στη Χρυσούπολη Καβάλας πέρασε και αυτό στην ιστορία μαζί με τα προηγούμενα. Τολμούμε να ισχυριστούμε ότι ήταν από τα καλύτερα της τελευταίας πενταετίας. Είχε συμμετοχή, είχε παλμό, είχε λόγο, είχε ένταση και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο προέκυψαν αποτελέσματα όπως θα δούμε παρακάτω επωφελή τόσο για την Ομοσπονδία, όσο και για τα μέλη της.

 

Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι με το τελευταίο γνωμοδοτικό συμβούλιο ο Θρακικός Ελληνισμός και η έννοια ΘΡΑΚΗ ενισχύθηκαν από τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

Ο δήμαρχος Χρυσούπολης κύριος Σάββας Μιχαηλίδης χαιρέτησε το συμβούλιο και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης ευχαρίστησε θερμά το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Θρακιωτών περιοχής Νέστου, Χρυσούπολης Καβάλας, για την συμμετοχή του στην διοργάνωση του συμβουλίου για την παράθεση Θρακικών εδεσμάτων επισημαίνοντας ότι η παρουσία του κ. Δημάρχου προσδίδει σ αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αίγλη. .

Οι εισηγητές από πλευράς της Π.Ο.Θ.Σ. κ.κ. Θεοδωρίδης Παναγιώτης, Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος, Καίτη Μελή-Παπαπαναγιώτου, και Σπύρος Φωτακίδης, αναφέρθηκαν στα θέματα που ήταν εγγεγραμμένα στην πρόσκληση και αφού ενημέρωσαν με κάθε λεπτομέρεια το σώμα για ενέργειες του Δ.Σ. που έγιναν από το προηγούμενο γνωμοδοτικό συμβούλιο μέχρι το φετινό, κάλεσαν στη συνέχεια τους εκπροσώπους των συλλόγων να τοποθετηθούν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Υπήρξε πλουραλισμός απόψεων, τοποθετήσεων και προτάσεων

Υιοθετήθηκαν από το προεδρείο και εγκρίθηκαν από την ολομέλεια οι .εξής προτάσεις:

1ον) Να εορτάζεται Πανελλαδικά η 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεσης στεφανιών, και άλλων εκδηλώσεων και εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να φροντίσει να φέρει το θέμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

2ον) Να γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία κέντρου ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στη Θεσσαλονίκη

3ον) Να γίνουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση δημιουργίας Πανθρακικής Συνομοσπονδίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι υπάρχουσες ομοσπονδίες, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών

Σωματείων, (Π.Ο.Θ.Σ.) Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, ( Π.Ο.Σ.Α.Ρ.) Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος ( ΠΑ.Ο.Ν.Ε.) και Ένωση πολιτιστικών Φορέων Εβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)

4ον) Να υπάρχει συχνότερη επικοινωνία με τους συλλόγους μέλη αλλά με την μορφή της αμφίδρομης επικοινωνίας.

5ον) Διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων για τον Θρακικό Ελληνισμό

6ον) Συμπαράσταση στους Πομάκους της Ξάνθης που ανθίστανται στον παντουρκισμό καθώς και για την περίπτωση της δασκάλας, Χαράς Νικοπούλου που υπηρετεί στο Μεγάλο Δέριο Έβρου

7ον) Τα αποτελέσματα του γνωμοδοτικού να αποσταλούν στους συλλόγους μέλη που με δική τους ευθύνη θα τα προωθήσουν στα τοπικά Μ.Μ.Ε για ενημέρωση του κοινού.

8ον) Τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας μας για να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της εποχής,

9ον) Οι σύλλογοι μέλη να φροντίζουν έγκαιρα την αποστολή σημειώσεων τους για την ύλη της εφημερίδας ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ και να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των εισφορών τους.

10ον) Την Άνοιξη 2008 θα πραγματοποιηθεί Πανθρακική συνάντηση των συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.

 

Μετά την λήξη των εργασιών του συμβουλίου τα μέλη συμμετείχαν σε γεύμα και το απόγευμα αναχώρησαν με προορισμό την έδρα τους

 

 

Το Δ.Σ. της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Θεοδωρίδης Παναγιώτης Ελένη Γκαιτατζή